Apelsīnu, ķirbju un ingvera ievārījums (Marmellata di arance, zucca e zenzero)

Food_Marmellata_arance_zucca_zenzero

Beidzot esmu atradusi veidu, kā apelsīnu sezonā tos pārstrādāt īpaši garšīgā ievārījumā – apelsīnu – ķirbju ievārījumā ar ingveru. Tas ir perfekti salds un mēreni pikants. Ar jūtamiem biezumiņu gabaliņiem (apelsīnu miziņām, ingvera sukāžu gabaliņiem) vai viendabīgs. Tieši tāds, kādu katrs vēlas!

Lieliski piemērots viegli grauzdētām brokastu maizītēm, pankūkām, kūkām, tortēm, u.c. Var izmantot arī vistas gaļas pagatavošanai saldskābā mērcē, ar dažādiem sieriem, u.c.

Ingvera vietā var izmantot vaniļu, krustnagliņas vai kanēli.

Nepieciešams:

  • 1 kg apelsīnu mīkstuma (apmēram 7 apelsīni) + rīvēta miziņa no 1 apelsīna;
  • 600 gr tvaicēta ķirbja mīkstuma;
  • 800 gr tumšā cukura;
  • 1 citrons, svaigi spiesta tā sula (pēc vēlēšanās);
  • ingvers – 2 tēj.k. ingverpulvera vai apmēram 2 – 3 cm rīvētas svaiga ingvera saknes (aizstāju ar smalki sagrieztām ingvera sukādēm).

Pagatavošana:

  • apelsīnus noskalo zem tekoša auksta ūdens.
    • ja ievārījumam vēlas pievienot apelsīnu miziņas, tad trīs (3) apelsīniem ar birsti noberž visus netīrumus un ar dārzeņu mizojamo nazi nomizo pēc iespējas plānāku miziņu (bez baltās, rūgtās daļas). Sagriež smalkās strēmelītēs vai gabaliņos. Liek katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni un vāra uz mērenas liesmas, līdz parādās pirmie burbulīši. Nolej karsto ūdeni, vēlreiz pārlej ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Atkārto šo procedūru 3 x;
  • pārējos apelsīnus ar nazi nomizo tā, lai nebūtu to baltās, rūgtās daļas un sagriež nelielos gabaliņos. Savāc izdalījušos sulu;
  • ķirbi nomizo, sagriež šķēlēs vai gabalos un pagatavo tvaicējamā katlā, līdz tas ir mīksts (apmēram 20 min.);
  • palielā katlā liek iztvaicēto un viendabīgā masā sastrādāto ķirbju mīkstumu, apelsīnu mīkstumu un sulu un vāra uz mērenas liesmas, līdz parādās pirmie burbulīši. Pievieno cukuru, ingveru (smalkos gabaliņos sagrieztas ingvera sukādes un 1 tēj.k. ingverpulvera), svaigi spiestu citrona sulu (pēc vēlēšanās), rīvētu apelsīna miziņu (pēc vēlēšanās), un turpina vārīt, līdz ievārījums iegūst vajadzīgo konsistenci. Vārīšanās laikā maisa ar koka karoti un nosmeļ putas. Gatavību pārbauda nelielu daudzumu ievārījuma uzpilinot uz šķīvīša – ja tas notek lēnām, tad tas ir gatavs;
  • tikmēr trauciņus un vāciņus pāris minūtes novāra karstā ūdenī un pēc tam pilnībā nosusina;
  • gatavo, vēl karsto ievārījumu pilda sterilos trauciņos, aizvāko un apgriež otrādi, lai izveidotos vakuums. Šādā pašā apgrieztā veidā ļauj tiem pilnībā atdzist;
  • uzglabā tumšā, vēsā vietā un izmanto pēc vajadzības.

Labu apetīti!

Marmellata_arance_zucca_zenzeroMarmellata_arance_zucca_zenzero1

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.