Kaktusu augļi (Ficodindia)

Food_Fichi d'India 

Vēsture: Opuncija (botānikā: Opuntia ficus – indica) ir kaktusu dzimtas augs, kura izcelsmes reģions ir Meksika. Šajā teritorijā kaktusu augus audzēja inki un acteki (indiāņu tauta), kuri tos uzskatīja par svētiem augiem ar simbolisku nozīmi. Tālāk tie izplatījās Kubā, Karību salās, u.c. Eiropas teritorijā, visdrīzākais, tie nonāca sākotnēji Spānijā (Lisabonā), kad 1493.gadā no ASV atgriezās Kristofors Kolumbs. Tie tika atzīti par ļoti labiem, līdzvērtīgiem vīģēm. Uzsākās to strauja izplatība arī Sicīlijā (spāņu valdīšanas laiks), Ziemeļvidusjūras reģionā un 16. gs. sākumā, kad mauri (musulmaņi) atstāja Spāniju, arī Ziemeļāfrikā.

Pirmās rakstiskās liecības par kaktusu esamību attiecas uz 1535.gadu (spānis Gonzalo Fernandez de Oviedo y Valdes), divi dažādi kaktusu veidi tika aprakstīti 1735.gadā – Cactus Opuntia un Cactus Ficus – indica (Linneo), savukārt, 1768.gadā Millers ieviesa oficiāli atzīto nosaukumu – Opuntia ficus – indica.

Sicīlijā kaktusu augi (itāļu val.: fico d’india, ficodindia) atrada augšanai īpaši piemērotu klimatu un augsni (subtropu klimats ar garām un sausām vasarām, lietus periodiem rudenī un ziemā, būtiskām diennakts temperatūras svārstībām, kā arī vulkānisko augsni, vēju, mitrumu un sauli), turklāt, to straujā augšana, lielā produktivitāte un augstā uzturvērtība ieņēma milzīgu lomu bagāto un nabago dzīvēs. Sākās strauja kaktusu audzēšana un izmantošana uzturā. Etnas kalnainās un stāvās nogāzes pārvērtās līdz nepazīšanai.

Raksturojums: opuncija ir daudzgadīgs stumbra sukulenta augs, kas aug tuksnešos un pustuksteņos, tai skaitā vulkāniskās augsnēs. Kaktusu augi ir pielāgojušies ūdens uzņemšanai un uzkrāšanai ar saknēm, stumbru vai lapām retajos lietus periodos, kā arī no mitra gaisa un nakts rasas. Kaktusu virsma ir pārklāta ar kutikulu – vaskveida vielu, kura gandrīz nelaiž cauri ūdeni un gāzes (aizkavē mitruma iztvaikošanu), bet kokvilnai līdzīgais pūkojums kā sūklītis iesūc miglas un kondensāta pilienus no atmosfēras un novada iegūto mitrumu pie stumbra šūnām. Līdzīgu lomu dažiem kaktusiem var spēlēt ērkšķi. Tāda īpatnība ļauj kaktusiem efektīvi izmantot mitru gaisu ūdens rezervju papildināšanai. No citiem sukulentiem kaktusi atšķiras ar to, ka tiem ir īpaši žākles pumpuri – areolas (no latīņu val. areola – laukumiņš), kuri izskatās kā nelieli spilventiņi. No tiem attīstās ziedi un augļi, bet dažiem kaktusiem no areolām izaug arī lapas. Pie tam, no areolām sākas ērkšķu un matiņu attīstība. Kaktusu areolās var sintezēties saldens šķidrums, kurš pievelk kukaiņus vai kolibrijus. Kaktusu ērkšķi (adatas) ir tikai pumpuru zvīņas, nevis pārveidotas lapas.

Kaktusu augiem ir raksturīgas ļoti biezas, gaļīgas un sulīgas virszemes daļas (stumbrs, lapas), turklāt, lapas ir mainīgas (lapu koks). Saknes ir ne vairāk kā 30 min dziļas, bet ļoti, ļoti plašas. Augstums – līdz pat 5 m.

Kaktusi parasti zied Maijā – Jūnijā dzelteniem vai sarkaniem ziediem, no kuriem 40 – 50 dienu laikā izveidojas ogveida augļi. Agrīno šķirņu pirmā raža ir Augustā, vēlīno šķirņu – rudenī, maksimumu sasniedzot Oktobrī. Pirmo ražu kaktusi sāk dot jau pēc 3 gadiem, bet kvalitatīvus augļus ražo apmēram 30 – 40 gadus.

Kaktusu augļi ir dažādi gan pēc to formas, gan arī krāsām, turklāt, pārklāti ar ērkšķiem (smalkām adatiņām). Augļu vidējā daļa ir mīksta, sulīga, satur daudzas sēklas. Vidējais augļa svars ir apmēram 150 – 400 gr.

Kaktusu augļu forma – apaļa vai gareniska – raksturo gan to audzēšanas tehniku, gan arī kvalitāti. Apaļas formas augļi tiek iegūti no pirmreizējiem ziediem, savukārt, gareniskas formas augļi no otreizējiem ziediem un tiek uzskatīti par daudz kvalitatīvākiem (tie ir arī dārgāki), jo ir daudz lielāki, sulīgāki un satur mazāk sēklu. Sicīlieši bija tie, kas ieviesa šo “kastrācijas” metodi (scozzolatura), t.i. pirmreizējo ziedu nogriešanu, kas tiek veikta līdz Jūnija beigām, lai otreizējās ziedēšanas rezultātā iegūtu augstvērtīgākus augļus (saukti “scozzolati” vai “bastardoni”, Septembra beigas – Novembris).

Pastāv sekojoši kaktusu augļu veidi pēc to krāsām:

  • sulfarina – augļa mīkstums ir dzeltenā krāsā – visplašāk sastopamie un tajā pašā laikā mazāk iecienītie no sicīliešu puses;
  • muscaredda – augļa mīkstums ir baltā krāsā;
  • sanguigna – augļa mīkstums ir sarkanā krāsā – vissaldākie.

Pirmajās divās ir augstāks karotinoīdu saturs, pēdējā – hlorofils.

UZMANĪBU! – KAKTUSU AUGĻUS NEDRĪKST ĒST AR MIZU, JO TĀ SATUR ĒRKŠĶUS. Lai tos nomizotu, vispirms tos vēlams ievietot ūdenī (atdalīsies daļa ērkšķu), bet pēc tam, pieturot ar dakšiņu, nogriezt abus galus. Pēc tam kaktusu augli pa vidu iegriež tā, lai tiktu pārgriezta tikai miza un augļa mīkstumu izloba ārā. Pirms lietošanas uz kādu brīdi ieteicams ievietot ledusskapī.

Food_Fichi d'India1 Food_Fichi d'India3

Uzturvērtība: Kaktusu augļi ir īsta bagātība, jo tiem ir ļoti augsta uzturvērtība, turklāt, tie satur minerālsāļus un vitamīnus, ir lielisks antioksidants, pretnoguruma un pretstresa līdzeklis, kā arī ieteicami ārstnieciskos nolūkos tiem, kas vēlas notievēt. Tikai uzmanību – NEPĀRSĒSTIES! – jo uzņemot parāk daudz kaktusu augļu sēklu, var rasties vēdera aizcietējumi.

Apmēram 100 gr augļa satur: 90 % ūdens, 1 % olbaltumvielas, 4 – 8 % ogļhidrātus, 0.5 % taukus, 1 % minerālsāļus (Ca 56mg, Fe 0.3mg, Mg 85mg, P 24mg, K 220mg, Na 5mg), vitamīnus (C vitamīns 14mg, B1 0.014mg, B2 0.06mg, B3 0.46mg, vitamīns A 43IU).

Audzēšana: Mūsdienās kaktusi tiek audzēti visos kontinentos, izņemot Antarktīdu, piem., Meksikā, ASV, Čīlē, Brazīlijā, Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Tuvajos Austrumos, Turcijā, Tunisijā un Itālijā (glv. Sicīlijā, Calabria, Puglia, Sardinia).

Kopējā platība, kurā pasaulē tiek audzēti kaktusu augļi, ir apmēram 100 000 ha, no kuriem 70 000 ha atrodas Meksikā, 3 500 ha Itālijā un līdz 1000 ha pārējās valstīs.

Lielākā kaktusu augļu ražotājvalsts pasaulē ir Meksika, kas gadā saražo apmēram 400 000 tonnas (tātad, vidēji 5 tonnas uz vienu ha), 2.vietā – Itālija, jo īpaši Sicīlija, kas saražo apmēram 70 000 tonnas augļu (tātad, vidēji 20 tonnas uz vienu ha). Kaktusu ražīgums uz 1 ha teritorijas ir apmēram 4 tonnas augļu gadā neapūdeņotās teritorijās līdz pat 30 tonnām intensīvi apūdeņotās teritorijās, piem., Izraēlā un Itālijā.

Itālija atrodas Eiropā 1.vietā kaktusu augļu audzēšanas jomā, turklāt, apmēram 90 % augļu nāk tieši no Sicīlijas, pārējie 10 % no Itālijas sauszemes daļas dienvidu teritorijām (Puglia, Calabria) un Sardīnijas salas. 60 – 70 % Sicīlijā izaudzēto kaktusu nāk no šīm zonām:

  • Catania (Etna, San Cono, San Michele di Ganzaria, Valle del Belice);
  • Enna (Piazza Armerina);
  • Caltanissetta zonām (Mazzarino).

Catania un Etnas zonas (Bronte, Adrano, Biancavilla, Santa Maria di Licodia, Ragalna, Camporotondo, Belpasso, Paterno) produkti ir īpaši ar savu kvalitāti pat pasaules mērogā, tiem ir piešķirts DOP statuss (Denomination Origin Protected), kas apliecina noteiktu kvalitāti un pielietotās audzēšanas tehnikas – “Ficodindia dell’Etna”.

Apmēram 25 % Sicīlijā saražoto augļu paliek turpat uz vietas salā (vietējais patēriņš), 50 % tiek eksportēti uz pārējo Itālijas daļu, atlikušie 25 % – uz pārējām Eiropas valstīm. Vidējais kaktusu augļu patēriņš Sicīlijā uz personu ir 2.5 kg gadā, kas ir par 50 % vairāk nekā Meksikā.

Jāatzīmē, ka mūsdienās sicīlieši ļoti intensīvi strādā pie tā, lai kaktusu ražu būtu iespējams ievākt 3 reizes gadā (arī ziemas mēnešos: Decembrī – Janvārī), tādējādi, konkurējot ar Marokas un Tunisijas produkciju.

Pielietojums: no kaktusa auga ir iespējams izmantot praktisku visu – ziedus, asnus, augļus, stublājus un saknes.

  • pārtikā – svaigā, kaltētā vai vārītā veidā: sulas, sīrupi, liķieri, želejas, mērces, marmelādes, ievārījumi, kompoti, saldinātāji, uc. Jaunos stublājus sāla un konservē kā gurķus.
  • uz dažām opunciju sugām audzē košenila vabolītes, no kurām savukārt iegūst sarkanu krāsvielu — karmīnu, ko lieto par krāsvielu pārtikas un konditorejas rūpniecībā, olbaltumu krāsošanai (šūnas kodolā, kodoliņos, protoplastā) mikroskopijā. Karmīnu lieto arī homeopātiskos līdzekļos.
  • kosmetoloģijā – vielas, ko satur šī auga audi, veic vispārēju nostiprinošu iedarbību uz organismu, paaugstina tā aizsargājošas funkcijas, nostiprina imūnsistēmu. Opuncijas kaktusa ekstrakts palīdz cilvēkam cīnīties ar ārējās vides negatīvo faktoru iedarbību: karstumu, atūdeņošanos, radiāciju. Opuncijas ekstrakts spēj aizsargāt ādu no brīvo radikāļu iedarbības un vecuma izraisītām izmaiņām. Lieliski mīkstina, baro un atjauno ādu, izlīdzina grumbas, nostiprina audus, piešķirot tiem tonusu. Pieejamie produktu veidi: ziepes, šampūni, krēmi, u.c.;
  • medicīnā – savelkošs, antihemorāģisks līdzeklis; pārgriezts opuncijas dzinums tika pielietots kā sautējoša komprese; no opuncijas lipīgās sulas, pievienojot spalvas, indiāņi pagatavoja “ģipša pārsēju” salauztām ekstremitātēm. Saknēm piemīt urīndzenoša īpašība, bet gļotainā sula palīdz aknu un nieru slimību ārstēšanā. Opuncijas lapas, bagātas ar kalciju un kāliju, stimulē insulīna izstrādāšanos organismā. Opuncijai piemīt lieliskas baktericīdas un antiseptikas īpašības un tā plaši tiek pielietota kakla slimību, kuņģa un urīnizvadsistēmas iekaisumu gadījumā. Mūsdienās ir ieguvusi popularitāti pateicoties savai īpašībai palīdzēt mazināt svaru, pie tam nodrošinot organismu ar visām nepieciešamajām barojošajām vielām. Opuncijas lietošana uzturā «brīdina» par tauku veidošanos, veicinot to sašķelšanos un to izvadīšanu no organisma. Tas notiek pateicoties vienai no vērtīgākajām opuncijas īpašībām – spēja saistīt līdz 28% tauku – kaktusa šķiedras absorbē tauku molekulas, kā rezultātā tās ir nepieejamas gremošanas fermentiem. Šis process tiek pavadīts ar kaktusa šķiedru uzbriešanu, apjomu palielināšanos kuņģī, kas sniedz sāta sajūtu ilgstošā laika periodā – uzlabojas garastāvoklis un samazinās apetīte. Visa šī procesa rezultāts ir svara, holesterīna un cukura līmeņa asinīs samazināšanās;
  • celtniecībā – krāšņumaugs, uzlīmju un gumiju ražošanā, u.c.

Fichi_d'India (1)Fichi_d'Indiafichi_dindia-5

Interesanti:

Natale_Sicilia (3)Natale_Sicilia (4)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: