Lieldienu cepums ar olu (Cuddura cu l’ova)

Food_Cuddura cu lova

Ļoti sens tieši Lieldienu periodā Itālijas dienvidu reģionos (tai skaitā Sicīlijā) gatavots saldums – cepums ar cieti vārītu olu (parasti pāra skaitli), kas dekorēts ar dažādiem krāsainiem dekoriem.

Šis simboliskās nozīmes saldums dažādos reģionos var tikt saukts atšķirīgos vārdos (sicīliešu dialektā: cuddura cu l’ova, pupi cu’ l’ova, aceddi cu l’ova, scarceddi, itāļu val.: ciambella intrecciata con le uova). Tiek uzskatīts, ka tā nosaukums ir cēlies no grieķu valodas vārda “kolloura” / “kollura” un nozīmē „apaļa maize, kronis”. Tā izcelsme ir attiecināma uz laiku, kad nabadzīgie iedzīvotāji šādā veidā reliģisko ceremoniju laikā izmantotās olas centās uzglabāt ilgākam laikam. Tas bija ganu vidū īpaši populārs līdzi ņemšanai paredzēts produkts (maizē ieceptā ola to padarīja daudz sātīgāku).

Būtiska ir arī šīs maizes jeb cepuma forma, kas, ņemot vērā to, ka šis saldums bieži vien tiek gatavots arī dāvināšanai, simbolizē cieņu un mīlestību (sirds forma), klusumu un mieru (balodis jeb dūja), svētku svinīgumu (gredzens, kronis), vēl iespējamās formas ir atslēgas, gailis, jēriņš, sakrustotas rokas, u.c.

Pane di Pasqua

Pateicoties vienkāršajam pagatavošanas veidam un dažādām izpausmes iespējām, šis produkts ir saglabājies līdz pat mūsdienām un vēl joprojām tiek gatavots ļoti daudzās ģimenēs.

Recepte.

Nepieciešams:

  • mīklai:
    • 500 gr miltu;
    • 150 gr cukura;
    • 125 gr cūku tauku vai sviesta, istabas temperatūrā vai izkausēts;
    • 2 olas;
    • apmēram 12 gr cepamā pulvera (0.75 paciņas);
    • piens pēc nepieciešamības;
    • 1 citrons vai apelsīns, rīvēta tā miziņa.
  • dekorēšanai:
    • 12 olas, cieti novārītas (izmantoju paipalu olas);
    • 1 sakulta ola pārsmērēšanai;
    • krāsaini cukura dekori.

Pagatavošana:

  • liek vārīties olas (12 gab.) līdz tās ir cieti novārījušās. Atdzesē;
  • visas mīklas sastāvdaļas sastrādā viendabīgā masā (pienu pievieno pēc nepieciešamības). No mīklas masas izveido bumbu, ietin to pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī uz apmēram 1 stundu;
  • mīklu izņem no ledusskapja un uz miltiem nokaisītas galda virsmas izrullē  apmēram 10 -15 mm biezumā;
  • ar robainu nazīti vai formiņu izveido izvēlētā cepuma formu (groziņu, kroni, sirsniņu, balodi jeb dūju, u.c.). Tās vidū novieto iepriekš cieti novārīto olu vai olas, kuras pie cepuma pamatnes piestiprina ar strēmelīti vai pīnīti, kas izveidota no tās pašas mīklas;
  • katru cepumu pārsmērē ar pirms tam sakultu olu un pārkaisa ar krāsaina cukura dekoriem;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 1800 temperatūrā apmēram 20 minūtes.

Labu apetīti!

Biscotti_Cuddura cu lovaBiscotti_Cuddura cu lova1Biscotti_Cuddura cu lova2

One Trackback to “Lieldienu cepums ar olu (Cuddura cu l’ova)”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.