Artišoku un rikotas siera sāļais pīrāgs zieda formā (Torta fiore di carciofi e ricotta)

Food_Torta salata_carciofi_ricotta_capperi

Zieda formā pagatavotais artišoku un rikotas siera sāļais pīrāgs ir īpaši piemērots Lieldienu svinībām brīvā dabā, dārzā vai lauku sētā. Lielākus un mazākus ēdājus tas priecēs ne tikai vizuāli (zieds ar ziedlapiņām), bet arī garšas ziņā, jo aitas piena rikotas siera maigo garšu patīkami papildina artišoki un parmezāna – pekorīno siers.

To ir iespējams pagatavot iepriekšējā dienā un pasniegt gan siltā, gan arī aukstā veidā, turklāt, pīrāga ziedlapiņas ir ļoti viegli nolauzt un katram paņemt savu gabaliņu bez griešanas.

Aitas piena rikotas siers un artišoki ir šīs sezonas viens no galvenajiem produktiem. Pēc vēlēšanās artišokus var aizstāt ar spinātiem vai lapu bietēm.

Zieda formas pīrāgu var pagatavot arī ar saldo pildījumu, piem., to pagatavojot no 450 gr rikotas siera, 100 gr cukura, 100 gr tumšās šokolādes un 1 olas vai krēmveida masā sakulta maskarpones siera, Nutellas un lazdu riekstu gabaliņiem.

Nepieciešams (8 pers. jeb 16 gab.):

  • 2 apaļas formas kārtainās mīklas vai pasta brisee iepakojumi (vai viendabīgā masā sastrādā 200 gr miltu, 100 gr auksta sviesta, šķipsniņu sāls un apmēram 70 ml auksta ūdens);
  • pildījumam:
    • 8 vidēji lieli artišoki (var aizstāt ar 800 gr spinātiem vai lapu bietēm);
    • 1 – 2 citroni, pārgriezti uz pusēm;
    • 300 gr rikotas siera, notecināta no šķidruma;
    • 2 ķiploka daiviņas, smalki sasmalcinātas;
    • 100 gr parmezāna un pekorīno siera, smalki sarīvēti;
    • 1 – 2 olas, viegli sakultas;
    • olīveļļa;
    • bunte svaigu pētersīļu, smalki sasmalcināti;
    • sāls, pipari pēc garšas.
  • pārsmērēšanai – 1 ola, viegli sakulta un pavisam nedaudz piena;
  • dekorēšanai – sezama sēklas vai magones (pēc vēlēšanās).

Pagatavošana:

  • traukā ielej aukstu ūdeni un pievieno veselu citrona pusīti un svaigi spiestu sulu no otras citrona pusītes (nepieciešams tamdēļ, lai artišoki nepaliktu melni);
  • otru citronu pārgriež uz pusēm un ar to ik pa laikam apsmērē rokas, lai tās nepaliktu melnas (vai izmanto cimdus);
  • sagatavo artišokus – noloba to ārējās lapas tiktāl, kur sākas to mīkstākās lapiņas. Nogriež to kātu, atstājot apmēram 0.5 – 1 cm. Pārgriež artišokus uz pusēm, tad ceturtdaļās un izgriež to mīkstās, pūkainās iekšējās lapiņas. Artišokus sagriež plānās šķēlītēs un ievieto iepriekš pagatavotajā citronūdenī;
  • uz sakarsētas pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcep artišoku šķēlītes līdz tās ir daļēji gatavas (viegli mīkstas). Cepšanās laikā pievieno sasmalcinātas ķiploka daiviņas un pašās beigās sasmalcinātus pētersīļus, sāli un piparus. Atdzesē;
  • kad artišoku masa ir atdzisusi, pievieno rikotas sieru, viegli sakultas olas un rīvētu parmezāna – pekorīno sieru. Visu kārtīgi izmaisa un pēc garšas pievieno sāli un piparus;
  • cepamo trauku izklāj ar cepamo papīru un liek tajā kārtainās mīklas pirmo slāni (apakšējo kārtu). Cepamo trauku vislabāk izvēlēties tādu, kuram ir zemas sānu malas vai vienkārši izmantot lielu, platu pannu (standarta cepeškrāsns pannu);
  • nelielu daļu pildījuma masas liek kārtainās mīklas vidū un pārējo vienmērīgi izlīdzina pa apli tā, lai no sānu malām būtu apmēram 1 – 1.5 cm brīva vieta. Ārējo malu nosmērē ar ūdeni;
  • lēnām un uzmanīgi pa virsu liek otru kārtainās mīklas disku (virsējā kārta);
  • ar dakšiņu aizspiež pīrāga sānu malas (jāveic uzmanīgi, lai abas kārtainās mīklas daļas tiktu saspiestas kopā);
  • pīrāga vidū liek tik lielu krūzi vai trauciņu, lai tas pilnībā nosegtu vidusdaļā esošo pildījumu un viegli piespiež to;
  • no sānu malām līdz pīrāga vidum veic iegriezumu, veidojot šķēles jeb gabaliņus. Vispirms pīrāgu sadala 4 daļās un pēc tam katru no tām vēl 4 vai 5 daļās (kopā būs 16 vai 20 gabali);
  • katru gabaliņu paņem rokā un pagriež par 900 (pildījums būs virspusē; vidusdaļā gabali ir savienoti);
  • pīrāgu pārsmērē ar sakultu olu, kurai pievienots pavisam nedaudz piena, un ja vēlas tā vidusdaļu pārkaisa ar sezama vai magoņu sēklām;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī pirmās 15 minūtes 2000, pēc tam – 1800 līdz tas iegūst zeltaini brūnu nokrāsu;
  • pasniedz siltā vai aukstā veidā.

Labu apetīti!

Torta salata_Carciofi_ricotta_capperi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: