Siltie astoņkāju un kartupeļu salāti (Insalata di polpo e patate)

Food_Insalata di polpo_patate

Viena no Vidusjūras reģionā tik iecienīto klasisko astoņkāju salātu versijām, ko var uzskatīt par rudens – ziemas sezonas recepti, jo salāti tiek pasniegti siltā veidā.

Lielisks otrais ēdiens, kas ir ne tikai garšīgs, bet arī sātīgs (pateicoties kartupeļiem) un tajā pašā laikā viegls, svaigs un aromātisks (pateicoties citronu sulai, ķiplokiem un pētersīļiem). Lieliski sader ar vēsu baltvīnu.

Pēc vēlēšanās to var papildināt ar sicīliešu olīvām, kaperiem, sālītu anšovu gabaliņiem. Var pasniegt arī aukstā veidā.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 1 kg astoņkāju;
  • 500 – 700 gr kartupeļu, novārītu ar visu mizu;
  • 2 lauru lapas;
  • 2 vidēji lieli burkāni;
  • 2 seleriju kāti;
  • 1 sīpols;
  • pāris veseli melnie pipari vai kadiķa ogas;
  • mērcei:
    • 2 – 3 citroni, svaigi spiesta to sula;
    • 2 – 3 ķiploku daiviņas, smalki sakapātas;
    • bunte svaigu pētersīļu, smalki sasmalcināti;
    • olīveļļa;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari, čili pipari.

Pagatavošana:

  • liek vārīties lielu katlu ar ūdeni, kuram pievienoti sīpols, burkāni, seleriju kāti un garšvielas – lauru lapas un veseli melnie pipari vai kadiķa ogas. Pēc vēlēšanās var pievienot 1 – 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa;
  • tikmēr zem tekoša auksta ūdens noskalo astoņkāji un veicot nelielu iegriezumu pirms un pēc, izņem tā acis;
  • kad ūdens ir uzvārījies, turot astoņkāji aiz tā galvas, apmēram 3 – 4 x tā kājas iemērc vārošā ūdenī (tās kļūs mīkstas un sačokurosies). Pēc tam visu astoņkāji ievieto vārošā ūdenī un vāra līdz tas ir mīksts jeb apmēram 30 – 40 minūtes (apmēram 20 minūtes uz katriem 500 gr astoņkāja). Astoņkājis ir gatavs, ja iedurot nazi vai dakšiņu, tas ieduras salīdzinoši viegli;
  • apmēram 15 – 20 minūtes pirms astoņkājis ir gatavs, tajā pašā ūdenī ievieto veselus kartupeļus un vāra līdz tie ir gatavi, mīksti;
  • tikmēr pagatavo mērci, smalki sasmalcinot ķiplokus un pētersīļus un pārlejot tos ar olīveļļu un svaigi spiestu citronu sulu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus;
  • kad astoņkāji un kartupeļi ir gatavi, ļauj tiem 5 minūtes atdzist tajā pašā ūdenī;
  • pēc tam astoņkājus izņem no ūdens un noskalo zem tekoša auksta ūdens, ar rokām spēcīgi beržot un noņemot lieko tumšo ādu. Pēc tam tos sagriež apmēram 2 – 3 cm lielos gabalos un kārto salātu traukā;
  • kartupeļiem noņem mizu un sagriež nelielos gabalos, pievieno astoņkājiem;
  • visu pārlej ar iepriekš pagatavoto mērci un kārtīgi izmaisa;
  • pasniedz siltus tiklīdz gatavi.

Labu apetīti!

Insalata di polpo_patate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: