Rupjmaizes biskvīta rulete sicīliešu gaumē (Rotolo alla cassata)

Food_Rotolo alla cassata

Neplānoti tiekot pie divām porcijām svaiga aitas piena rikotas siera, no vienas no tām par godu savai vārda dienai gatavoju ruleti sicīliešu gaumē.

Tā ir klasiska biskvīta rulete (miltu vienā izmantoju rupjmaizes rīvmaizi!) ar rikotas siera un tumšās šokolādes gabaliņu pildījumu, pārlieta ar cukura glazūru un dekorēta līdzīgi kā sicīliešu tradicionālā torte – cassata siciliana – ar dažādām augļu sukādēm.

Viegli un ātri pagatavojama rulete, kas, pateicoties tās krāsām un krāšņumam, ir īpaši piemērota dažādiem svētkiem! Pamēģiniet!

Nepieciešams:

  • biskvītam:
    • 6 olas istabas temperatūrā, dzeltenumi atdalīti no baltumiem;
    • 6 ēd.k. cukura;
    • 6 ēd.k. miltu (aizstāju ar “Lāči” rupjmaizes rīvmaizi);
    • nedaudz rīvēta muskatrieksta, pūderingvera, kanēļa;
    • šķipsniņa sāls.
  • pildījumam:
    • 400 gr svaiga aitas piena rikotas siera (var aizstāt ar govs piena rikotas sieru);
    • 3 ēd.k.pūdercukura;
    • 50 gr tumšās šokolādes gabaliņu;
    • 80 gr augļu sukāžu (pēc vēlēšanās);
    • 1 tēj.k.vaniļas ekstrakta;
    • 2 – 3 ēd.k.Marsalas vīna (pēc vēlēšanās).
  • glazūrai:
    • 1 ola, tās baltums;
    • apm. 125 gr vaniļas pūdercukura;
    • 1 citrons, svaigi spiesta tā sula.
  • dekorēšanai:
    • 50 gr dažādu augļu sukāžu;
    • pistāciju rieksti, smalki sasmalcināti.

Pagatavošana:

  • aitas piena rikotas sieru iepriekšējā vakarā liek sietveida traukā notecināties no liekā šķidruma;
  • olu dzeltenumiem pievieno cukuru un garšvielas un visu sakuļ līdz izveidojas gaiša, gaisīga masa (vismaz 10 minūtes!). Pa karotei pievieno miltus vai rīvmaizi un visu vēlreiz sakuļ;
  • olu baltumus sakuļ ar šķipsniņu sāls līdz izveidojas stingras putas;
  • dzeltenumu masai pievieno pāris karotes baltumu masas un visu vienmērīgi izmaisa. Vieglām un gaisīgām kustīgām pievieno pārējo olbaltumu masu, cenšoties saglabāt tās gaisīgumu;
  • cepamo trauku izklāj ar cepamo papīru un pavisam viegli to pārsmērē ar sviestu;
  • lej tajā iepriekš pagatavoto biskvīta masu un vienmērīgi nolīdzina to;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 10 – 15 minūtes (gatavību pārbauda ar koka irbulīti);
  • tiklīdz tas ir gatavs un vēl silts, sarullē ar visu cepamo papīru no garākās malas un ļauj tam šādā sarullētā veidā atdzist;
  • tiklīdz tas ir atdzisis, atrullē un lēnām noņem cepamo papīru. Atkal sarullē, pārklāj ar kokvilnas dvielīti un uzglabā līdz būs gatavs pildījums;
  • pagatavo pildījumu, rikotas sieru samaisot ar pūdercukuru, vaniļas ekstraktu un Marsalas vīnu līdz izveidojas viendabīga masa. Pašās beigās pievieno šokolādes gabaliņus un augļu sukādes, ja izmanto, un visu vēlreiz kārtīgi izmaisa;
  • biskvītu atritina vaļā un vienmērīgi pārsmērē ar pildījumu, atstājot no tā sānu malām apmēram 1 cm un no tālākās garākās malas apmēram 3 cm;
  • cieši sarullē, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz pāris stundām, lai sasūcas garšas (vēlams 4 – 5 stundas, minimums 2 stundas);
  • pagatavo glazūru, viegli sakuļot olbaltumu ar pavisam nedaudz citronu sulu un pēc tam turpinot enerģiski kult, pakāpeniski pievieno pūdercukuru līdz izveidojas spīdīga krēmveida masa;
  • ruleti kārto uz šķīvja, uz kura tā tiks pasniegta un pārlej ar glazūru. Dekorē pēc labpatikas;
  • pasniedz biezās šķēlēs sagrieztā veidā.

Labu apetīti!

Rotolo alla cassata (1)Rotolo alla cassata (2)Rotolo alla cassata (3)Rotolo alla cassata (4)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.