Kapri salas šokolādes – mandeļu torte (Torta Caprese)

Food_Torta Caprese

Ļoti viegli un ātri pagatavojama fantastiski garšīga šokolādes – mandeļu kūka, kuras izcelsmes zona ir Neapoles teritorijā esošā Kapri sala. Vai var būt vēl skaistāka vieta uz pasaules, kur no tik vienkāršām sastāvdaļām pagatavot tik neaizmirstamas garšas torti, kas mūsdienās ir pazīstama visā pasaulē?

Kā jau daudzus itāļu ēdienus arī šo kūku apvij dažādi nostāsti un leģendas, piemēram, ka to pirms apmēram 100 gadiem nejaušības pēc esot radījis pavārs Carmine di Fiore – viņš, gatavojot mandeļu kūku, esot aizmirsis tai pievienot miltus, tādējādi, pagatavoja šo no ārpuses viegli kraukšķīgo un iekšpusē mitro kūku, kas tik daudziem iegaršojās, ka uzsāka to gatavot regulāri.

Kapri salas šokolādes – mandeļu kūka ir:

  • zema – tās sastāvā netiek izmantoti milti un tradicionālajā variantā arī cepamais pulveris!;
  • no ārpuses tā ir viegli kraukšķīga un iekšpusē – mīksta un mitra ar jūtamiem mandeļu gabaliņiem;
  • tai piemīt izteikta šokolādes smarža un garša!

Nepieciešams (8 pers., 24/26 cm cepamā trauka diametrs):

  • 300 gr mandeļu, sasmalcinātu parupjos gabalos un viegli apgrauzdētu;
  • 250 gr tumšās šokolādes, izkausētas ūdens peldē;
  • 250 gr sviesta (istabas temperatūrā);
  • 200 gr cukura;
  • 5 olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem;
  • 1 tēj.k. cepamā pulvera (pēc vēlēšanās);
  • 3 ēd.k. liķiera Strega, ruma, u.c. (pēc vēlēšanās);
  • dekorēšanai – pūdercukurs.

Pagatavošana:

  • mandeles sasmalcina parupjos gabalos, viegli apgrauzdē un atdzesē;
  • šokolādi sadala mazos gabaliņos un izkausē ūdens peldē;
  • lielā traukā liek gabalos sagrieztu istabas temperatūras sviestu, cukuru un olu dzeltenumus un visu saputo. Pēc tam pievieno apgrauzdētās mandeles, izkausēto šokolādi, cepamo pulveri un liķieri, ja izmanto, un visu kārtīgi izmaisa;
  • olu baltumus saputo ar šķipsniņu sāls un vieglām cilājošām kustībām iecilā tortes masā;
  • cepamo trauku iesmērē ar sviestu, izkaisa ar miltiem un lej tajā iepriekš pagatavoto mīklas masu;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 °C apmēram 40 minūtes. Kad torte ir gatava (gatavību pārbauda ar koka irbulīti), ļauj tai pilnībā atdzist izslēgtā cepeškrāsnī;
  • pasniedz pārkaisītu ar pūdercukuru.

Labu apetīti!

Torta Caprese

One Trackback to “Kapri salas šokolādes – mandeļu torte (Torta Caprese)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: