Artišoku – kartupeļu krēmzupa (Vellutata di carciofi e patate)

Food_Zuppa_Carciofi_patate_cipolloti

Artišoku – kartupeļu krēmzupa ir aukstiem ziemas vakariem īpaši piemērota zupa. Pārslacīta ar olīveļļu un papildināta ar baltmaizes grauzdiņiem, tā ne tikai sasildīs, bet arī radīs sāta sajūtu un tajā pašā laikā būs viegla. Lieliski sader ar aitas piena (pekorīno) sieru un glāzi laba sarkanvīna.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 8 vidēji lieli artišoki;
  • 4 vidēji lieli kartupeļi;
  • 200 gr sīpolloku, puravu vai sīpolu;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 1 – 2 citroni;
  • dārzeņu buljons pēc nepieciešamības;
  • olīveļļa;
  • sāls, pipari, timiāns;
  • dekorēšanai – baltmaizes grauzdiņi;
  • papildus pēc vēlēšanās – aitas piena pekorīno siers, sarkanvīns.

Pagatavošana:

  • traukā ielej aukstu ūdeni un tam pievieno veselu citrona pusīti un svaigi spiestu sulu no otras citrona pusītes (nepieciešams tamdēļ, lai artišoki nepaliktu melni);
  • otru citronu pārgriež uz pusēm un ar to ik pa laikam apsmērē rokas, lai tās nepaliktu melnas (vai izmanto cimdus);
  • sagatavo artišokus – noloba no ārējās lapas tiktāl, kur sākas to mīkstākās lapiņas. Nogriež to kātu, atstājot apmēram 0.5 – 1 cm. Pārgriež artišokus uz pusēm, tad ceturtdaļās un izgriež to mīkstās, pūkainās iekšējās lapiņas. Atstāj ceturtdaļās vai sagriež plānās šķēlītēs un ievieto iepriekš pagatavotajā citronūdenī;
  • nomizo kartupeļus un notīra sīpollokus v un sagriež nelielos gabaliņos;
  • liek vārīties dārzeņu buljonu;
  • tikmēr citā katliņā nelielā daudzumā olīveļļas apcep sīpollokus un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Pēc brīža pievieno artišoku ceturtdaļas vai šķēlītes un pēc 5 minūtēm arī smalki sagrieztos artišoku kātiņus un kartupeļu kubiņus. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Vārīšanās laikā pēc vajadzības pakāpeniski pievieno dārzeņu buljonu (dārzeņiem ir jābūt nosegtiem ar bujonu);
  • tikmēr uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apgrauzdē baltmaizes kubiņus;
  • kad dārzeņi ir gatavi (apmēram 20 minūtes), tos ar blenderi sastrādā viendabīgā, krēmveida masā. Pēc nepieciešamības pievieno dārzeņu buljonu un sasmalcinātu timiānu;
  • pasniedz karstu tiklīdz gatava pārslacītu ar olīveļļu un papildinātu ar baltmaizes grauzdiņiem. Lieliski sader ar aitas piena (pekorīno) sieru un glāzi laba sarkanvīna.

Labu apetīti!

Zuppa_Carciofi_patate_cipolloti

2 Comments to “Artišoku – kartupeļu krēmzupa (Vellutata di carciofi e patate)”

  1. Ļoti foršs un ar informāciju bagāts blogs! Prieks lasīt :)!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.