Mapo, mandarīna un greipfrūta hibrīds (Il mapo)

Food_Mapo

Šogad pirmo reizi ievēroju un iegādājos šo augli ar tik interesanto nosaukumu un jāatzīst – ļoti, ļoti labs, īpaši sulu pagatavošanai.

Bet kas tad īsti ir mapo vai tandželo kā to sauc lielākajā daļā valstu? Lai to noskaidrotu, nācās iepazīties ar internetā pieejamo informāciju.

Izrādās, ka tāpat kā apelsīni, citroni, greipfrūti, laimi, mandarīni, pampelmūzes (pomelo), kumkvats, u.c., tas ir rūtu dzimtas citrusaugu ģintij piederošs auglis (rutaceae, citrus).

Tas ir mandarīna un greipfrūta hibrīds (MAPO = MAndarino + Pompelmo), viena no tandželo šķirnēm (citrus x tangelo), kas tika radīta jau 1950.-70.-tajos gados Sicīlijā, Ačireālē esošajā citrusaugļu eksperimentālajā institūtā (agronoms Francesco Russo) savā starpā sakrustojot divus citus citrusaugļus – Avana šķirnes mandarīnus (citrus reticulata; Sicīlijā tiek audzēti jau kopš 1840.g.) un Duncan šķirnes greipfrūtus (citrus paradisi). Tam piemīt abas šo augļu vislabākās īpašības.

Tā ir agrīna šķirne, kuras augļi ir ļoti aromātiski un sulīgi un tiem piemīt mandarīniem raksturīgā saldskābā garša un pavisam viegls, patīkams greipfrūtu rūgtums.

No ārpuses auglis līdzinās greipfrūtam, taču izmēra ziņā tas ir mazāks par to (drīzāk atgādina mandarīnu, apmēram 130 – 190 gr smags). Tā miziņa ir gluda, plāna, tumši zaļas krāsas ar viegli dzeltenu nokrāsu, viegli nolobāma. Augļa mīkstums ir dzelteni – oranžā krāsā, sadalīts vairākās daivās, ļoti aromātisks un sulīgs. Satur sēklas.

Mapo koks ir samērā spēcīgs un ļoti produktīvs koks ar lielu lapotni un nokareniem zariem (lapotnes augstums var sasniegt 12m un platums 9m). Galvenie zari ir klāti ar dzeloņiem. Saknes ir attīstītas dziļumā. Lapas ir mūžzaļas, lielas, lineāras, tumši zaļas, spīdīgas un ar asu maliņu. Ziedi – balti, vieni vai apvienoti grupās, piesaista bites un citus kukaiņus, ziedēšanas periods – ziemas beigas – pavasara sākums. Autosterila šķirne, tāpēc nepieciešamas citas citrusu dzimtas šķirnes apputeksnēšanai.

Ražīgums mainīgs – vienu gadu vairāk, otru mazāk. Ražas novākšanas periods: Oktobris – Janvāris. Itālijā visvairāk augļu tiek audzēts Palermo – Misilmeri un Katānijas zonās.

Pielietojums:

  • augļu salātu pagatavošanai (lieliski sader ar zivju ēdieniem un jūras veltēm);
  • sulu, marmelāžu, sukāžu, liķieru pagatavošanai. No šī augļa miziņas tiek gatavots slavenais liķieris Mapo Mapo (Campari, 2003). Miziņas var pievienot tējai;
  • Itālijā (Molīzē) no Mapo liķiera tiek gatavots tipisks saldums – il mapopan – Mapo liķierī iemērkts biskvīts (līdzīgi kā baba’);
  • no miziņas iegūst ēteriskās eļļas, kuras tālāk izmanto kosmētisko līdzekļu ražošanā.

Ietekme uz veselību:

  • 100 gr produkta satur apmēram 31 Kcal;
  • bagātīgi satur A un B grupas vitamīnus, dzelzi, kalciju, kāliju, magniju, fosforu, folijskābi, citronskābi, ābolkābi;
  • bagātīgi satur C vitamīnu un antioksidantus, kas pasargā organismu no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes;
  • labvēlīgi iedarbojas uz kuņģa – zarnu traktu (šķiedrvielas novērš aizcietējumu veidošanos; mazina aknu un kuņģa – zarnu trakta vēža attīstības risku);
  • diurētisks produkts, jo palīdz no organisma izvadīt lieko šķidrumu;
  • labvēlīgi iedarojas uz asinsspiedienu un holesterīnu, tos pazeminot;
  • labvēlīgi iedarbojas uz ādu, mazinot stresa un laika atstātās pēdas – veicina šķidrumu cirkulāciju, padara ādu elastīgāku un gludāku.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.