Krāsnī cepta pasta ar brokoļiem sicīliešu gaumē (Pasta con broccoli al forno alla siciliana)

Food_Pasta al forno con broccoli, formaggio, noci

Turpinoties brokoļu sezonai, šis ir viens no veidiem kā svētdienas pusdienām pagatavot ļoti garšīgu pirmo ēdienu ar vai bez gaļas.

Šoreiz to gatavoju bez gaļas un varu teikt, ka galarezultāts ir fantastisks. No ārpuses viegli kraukšķīgie makaroni slēpj mīkstu un kūstošu brokoļu – siera pildījumu un kādu kraukšķīgu riekstu pārsteigumu. Noteikti iesaku pamēģināt!

Ja ir ļoti liela vēlēšanās, varat pievienot gaļu – apmēram 500 gr sicīliešu desiņu, 300 gr malto gaļu un 300 – 400 ml biezas tomātu mērces.

Ja paliks pāri kaut nedaudz pastas, tā lieliski garšos uzsildīta nākamajā dienā!

Nepieciešams (6 – 8 pers.):

  • 500 gr pastas, piem., rigatoni;
  • 800 gr brokoļu, sagrieztu nelielās rozetēs;
  • 2 vidēji lieli sīpoli, smalki sakapāti;
  • 2 ķiploku daiviņas, smalki sakapātas;
  • 3 – 4 sālītu anšovu filejas (pēc vēlēšanās);
  • 10 sicīliešu melnās olīvas;
  • 10 sicīliešu saulē kaltēti tomāti;
  • Bešamela mērcei:
    • 50 gr sviesta;
    • 50 gr miltu;
    • 500 ml silta piena;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari, rīvēts muskatrieksts.
  • 300 gr kūstoša siera, piem., provola, caciocavallo, mocarella;
  • 100 gr pekorīno vai parmezāna siera, smalki sarīvēts;
  • ciedru riekstu, apgrauzdēti;
  • valriekstu, apgrauzdēti un parupji sakapāti;
  • olīveļļa,
  • rīvmaize;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari, oregāno.

Pagatavošana:

  • brokoļus sagriež nelielās rozetēs un novāra vieglā sālsūdenī līdz tie ir daļēji gatavi (mīksti);
  • tikmēr uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcep smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu. Pievieno sālīto anšovu filejas un visu kārtīgi izmaisa (filejas izjuks un nebūs pamanāmas);
  • apceptajiem sīpoliem pievieno daļēji gatavos brokoļus un, visu nepārtraukti maisot, turpina sautēt 5 minūtes. Pievieno olīvas un saulē kaltētos tomātus un visu kārtīgi izmaisa. Nogriež uguni;
  • tajā pašā ūdenī, kurā vārījās brokoļi, novāra pastu līdz tā ir daļēji gatava;
  • daļēji gatavo pastu pievieno brokoļu masai un visu kārtīgi izmaisa;
  • pagatavo Bešamela mērci – katliņā izkausē sviestu, pievieno miltus un visu nepārtraukti maisot, viegli apgrauzdē apmēram 2 minūtes (milti sāks atdalīties no trauka pamatnes). Turpinot nepārtraukti maisīt (lai neizveidotos kunkuļi), pakāpeniski pievieno siltu pienu (!) un vāra tikmēr, kamēr parādās pirmie burbulīši un masa sāk sabiezēt. Noņem no uguns un pēc garšas pievieno sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu;
  • cepamā trauka pamatni un sānu malas iesmērē ar olīveļļu un izkaisa ar rīvmaizi;
  • kamēr silst cepeškrāsns, tikmēr veido kārtojumu visas sastāvdaļas liekot sekojošā secībā: brokoļu / pastas masa – Bešamela mērce – siers – rieksti – brokoļu / pastas masa – Bešamela mērce – rīvēts pekorīno vai parmezāna siers – rīvmaize – rieksti;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 – 220 0 C apmēram 30 minūtes jeb kamēr virspuse kļūst zeltaini brūna;
  • pasniedz uzreiz vai nedaudz atdzisušu.

Labu apetīti!

Saistītie raksti:

Pasta_broccoli_formaggi_noci

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.