Cepumi “Neglītie, bet garšīgie” (Biscotti Brutti ma buoni)

Food_Biscotti brutti ma buoni

Kārtējais apliecinājums tam, ka viss vienkāršais ir ģeniālais!

Ļoti vienkārši un ātri pagatavojami cepumi, kuru galvenā sastāvdaļa ir stingrās putās sakults olbaltums un rieksti pēc izvēles dažādās proporcijās – lazdu rieksti, mandeles, pistācijas, u.c. Dažādās Sicīlijas zonās šie cepumi tiek saukti atšķirīgos vārdos, piemēram, “neglītie, bet garšīgie cepumi” (itāļu val.: brutti ma buoni), “Etnas akmens” (itāļu val.: pietra dell’Etna) vai kraukšīgie riekstu cepumi (itāļu val.: “croccanti alla nocciole”).

Lai gan vizuāli tie ir ne visai pievilcīgi un patiešām atgādina vulkāna Etna akmeņus, toties tie ir ļoti veselīgi un garšīgi cepumi. To sastāvā netiek izmantoti milti, sviests, raugs un laktoze. Tie var tikt papildināti ar dažādām garšvielām, piemēram, kanēli, kakao, tumšās šokolādes gabaliņiem, kafiju.

Pietre dell'Etna

Viens no tipiskiem Ziemassvētku perioda cepumiem, kas, iesaiņots skaistā maisiņā, var tikt pasniegts kā pašu gatavota dāvana.

Slēgtā traukā var tikt uzglabāti ilgstoši.

Nepieciešams (apm.40 cepumi):

  • 3 olu baltumi;
  • 300 gr riekstu, viegli apgrauzdēti un sasmalcināti parupjos gabalos;
  • 225 – 250 gr cukura;
  • 1 ēd.k. medus (pēc vēlēšanās);
  • šķipsniņa sāls;
  • pāris piles mandeļu vai vaniļas esences;
  • papildus pēc vēlēšanās – kanēlis, kakao vai tumšās šokolādes gabaliņi.

Pagatavošana:

  • uz sakarsētas pannas vai cepeškrāsnī viegli apgrauzdē riekstus (apmēram 15 minūtes) un pēc tam noloba tos (es pusi nolobīju, pusi atstāju nelobītus). Kad tie ir atdzisuši, sasmalcina parupjos gabalos;
  • pagatavo cukura sīrupu – uz mērenas uguns nelielā daudzumā ūdens (30 – 50 ml) izšķīdina cukuru un medu. Atdzesē to;
  • olbaltumus ar šķipsniņu sāls sakuļ stingrās putās (10 minūtes). Pievieno atdzesēto cukura sīrupu, garšvielas un esences un turpina kult vēl apmēram 5 minūtes;
  • sakulto olbaltumu masai pievieno sasmalcinātos riekstus un visu lēnām, cilājošām kustībām kārtīgi izmaisa;
  • cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un ar karotes palīdzību kārto uz tās neregulāras formas cepumus apmēram 2 – 3 cm attālumā vienu no otra;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 165 0C apmēram 15 – 20 minūtes jeb kamēr tie iegūst zeltainu nokrāsu (silti cepumi vēl joprojām būs nedaudz mīksti, savukārt, atdzisuši – viegli kraukšķīgi);
  • pilnībā atdzesē tos un uzglabā slēgtā traukā.

Labu apetīti!

Biscotti brutti ma buoniBiscotti brutti ma buoni (1)

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: