Cukīni lazanja ar tunci (Lasagne alle zucchine e tonno)

food_lasagne_zucchine_tonno

Kad ārā ir ļoti nepatīkams laiks (+5, līst lietus) un iekšā nav daudz ko labāk (+16) un to visu papildina absolūta nevēlēšanās doties uz veikalu, tad nākas ķerties pie virtuves krājumu pārskatīšanas. Un tā rodas ideja patīkamo apvienot ar lietderīgo – pagatavot cukīni lazanju ar tunci un sasildīt māju.

Ļoti vienkāršs un sātīgs pirmais ēdiens, kuru patiešām var pagatavot ļoti ātri, jo sastāvdaļas nav nepieciešams iepriekš vārīt vai cept. Lieliski garšos arī nākamajā dienā!

Nepieciešams (8 porc.):

  • lazanjas plāksnes pēc nepieciešamības;
  • pildījumam:
    • 3 – 4 vidēji lieli cukīni, sagriezti plānās gareniskās šķēlēs;
    • 4 kārbas tunča (vai laša) eļļā, notecināta no liekā eļļas daudzuma;
    • 250 – 300 gr viegli kūstoša siera, sagriezta nelielos gabaliņos;
    • 2 vidēji lieli sarkanie sīpoli, smalki sasmalcināi;
    • 2 ķiploka daiviņas, smalki sasmalcinātas;
    • olīveļļa;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari, oregāno;
  • Bešamela mērcei:
    • 1 L karsta piena;
    • 80 – 100 gr sviesta;
    • 80 – 100 gr miltu;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari, rīvēts muskatrieksts;
  • virspuses pārkaisīšanai:
    • mazliet rīvmaizes;
    • parmezāna siers, smalki sarīvēts.

Pagatavošana:

  • ar siera nazi cukīni sagriež plānās gareniskās šķēlēs;
  • tunci notecina no liekā eļļas daudzuma un ar dakšiņu sasmalcina mazākos gabaliņos;
  • uz pannas nelielā dadzumā olīveļļas pavisam viegli apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus. Pēc garšas pievieno sāli un piparus;
  • pagatavo Bešamela mērci – katliņā izkausē sviestu, pievieno miltus un, visu nepārtraukti maisot, vāra apmēram 2 minūtes. Pēc tam, turpinot nepārtraukti maisīt, pakāpeniski pievieno karstu pienu un vāra, līdz masa sabiezē un parādās pirmie burbulīši. Noņem no uguns un pievieno sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu. Pašās beigās pievieno iepriekš apceptos sīpolus un visu kārtīgi izmaisa;
  • sāk veidot kārtojumu – cepamā trauka pamatni vieglā kārtā noklāj ar Bešamela mērci – pa virsu liek lazanjas plāksnes – cukīni šķēles – sasmalcinātu tunci – sieru – lazanjas plāksnes – Bešamela mērci – cukīni šķēles – sasmalcinātu tunci…. līdz izlietotas visas sastāvdaļas. Virsējā kārtā atstāj Bešamela mērci, kuru pavisam viegli pārkaisa ar rīvmaizi un smalki rīvētu parmezāna sieru;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 220 0C apmēram 20 minūtes jeb līdz virspuse ieguvusi zeltainu nokrāsu;
  • gatavai lazanjai ļauj apmēram 10 minūtes nostāvēties izslēgtā cepeškrāsnī;
  • pasniedz siltu gabalos sagrieztā veidā.

Labu apetīti!

lasagne_zucchine_tonno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: