Piparkūku biskvīta rulete (Rotolo di pan di zenzero)

food_rotolo_pan-di-zenzero_panna

Piparkūku biskvīta rulete ir labākais šī perioda deserts, tāpēc, ja vien iespējams, pamēģiniet un pagatavojiet!

Biskvītam ir izteikta piparkūku garša, savukārt, pildījums – viegls un maigs. Tas ir viegli un ātri pagatavojams (biskvītu cep taisnstūrveida formā apmēram 10 minūtes) un to var papildināt ar visdažādāko pildījumu un dekorācijām, piemēram, pūdercukuru, kanēļa pulveri, mazām piparkūciņām, augļu sukādēm.

Šoreiz to gatavoju burtiski pāris minūtēs, tāpēc kā pildījumu izmantoju saputotu saldo krējumu, kam pievienots pūdercukurs un kanēļa pulveris, un dekorēju ar pārkaisītu pūdercukuru.

Izmantojot šo pašu biskvīta recepti (biskvītu cep apaļā formā), var pagatavot piparkūku biskvīta torti!

Nepieciešams (10 porc.):

  • biskvītam:
    • 3 olas, istabas temperatūrā;
    • ½ gl medus vai iesala;
    • 1 – 3 ēd.k. sviesta, izkausēta;
    • 50 gr tumšā cukura;
    • 120 gr miltu;
    • 1 ēd.k. kakao (pēc vēlēšanās);
    • 1 tēj.k.cepamā pulvera;
    • 2 tēj.k. ingvera pulvera (vai smalki rīvēta sakne);
    • 2 tēj.k. kanēļa pulvera;
    • 1 tēj.k. kardamons, krustnagliņas, muskatrieksts, smaržīgie pipari, melnie pipari;
    • šķipsniņa sāls;
    • pūdercukurs pēc nepieciešamības;
  • pildījumam:
    • 350 ml saldā krējuma;
    • 40 gr pūdercukura;
    • 1 tēj.k.kanēļa pulvera.

Pagatavošana:

  • olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, līdz masa kļūst gaiša un gaisīga. Vispirms pievieno izkausētu medu (iesalu) un sviestu, pēc tam visas sausās sastāvdaļas un garšvielas un visu kārtīgi izmaisa;
  • olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un kuļ, līdz masa kļūst stingra;
  • vieglām un gaisīgām kustībām olbaltumus iecilā olu dzeltenumu masā, līdz izveidojas viendabīga masa;
  • cepamo trauku ietauko un pavisam viegli izkaisa ar miltiem (vai izklāj ar cepamo papīru);
  • vienmērīgi nosedz ar iepriekš pagatavoto biskvīta masu un nolīdzina to;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 11 minūtes (zobu bakstāmais kociņš būs sauss);
  • ļauj atdzist cepešpannā apmēram 3 minūtes un pēc tam uzreiz pārliek uz kokvilnas dvieļa, kas nokaisīts ar pūdercukuru (es sarullēju ar visu cepamo papīru). Noņem cepamo papīru un visu sarullē no šaurākās līdz šaurākajai malai (biskvīts var būt viegli lipīgs). Ļauj pilnībā atdzist (min 2 stundas, vislabāk – visu nakti);
  • pagatavo pildījumu – saldajam krējumam pievieno pūdercukuru un kanēli un visu saputo, līdz izveidojas viegli mīksta masa. Uzmanību – nepārkult!;
  • biskvītu atrullē (nebīties, ja tas ieplaisā, jo sarullējot tas vairs nebūs redzams), noņem dvieli un nosmērē ar apmēram 2/3 pildījuma krēma (nepārcensties, savādāk krēms nāks ārā pa sānu malām!). Aizrullē un ietītu pārtikas plēvē ievieto ledusskapī ievilkties vismaz pāris stundas (vislabāk uz visu nakti!);
  • attin no plēves, kārto uz šķīvja un tās virspusi dekorē ar atlikušo krēmu. Pēc vēlēšanās pārkaisa ar pūdercukuru un kanēļa pulveri;
  • pasniedz gatavos (šķēlēs) sagrieztā veidā.

Labu apetīti!

rotolo-pan-di-zenzero_pannarotolo-pan-di-zenzero_panna1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: