Kūka Pavlova ar citronu krēmu (Pavlova al limone)

food_torta-pavlova-al-limone

Viena no 20.gadsimta sākumā Jaunzēlandē vai Austrālijā par godu slavenajai krievu baletdejotājai Annai Pavlovai radītām kūkām. Viegla un gaisīga, no ārpuses kraukšķīga, savukārt iekšpusē mīksta, krēmīga … Lieliska! Viena no Ziemassvētku periodā (un ne tikai) iecienītākajām kūkām!

Kūkas pamatne tiek gatavota no stingrās putās sakulta olbaltuma un pūdercukura, kam pievienots pavisam nedaudz citronu sulas (etiķa) un kukurūzu cietes. Cepta apmēram stundu zemā temperatūrā, tāpēc kļūst trausla un kraukšķīga. Pirms izņemšanas no cepamās pannas ļaujiet tai pilnībā atdzist un esiet uzmanīgi! Pēc tam kūkas pamatne tiek pārklāta ar viegli saputotu saldo krējumu un dekorēta ar viegli skābeniem augļiem vai ogām, piemēram, zemenēm, kivi, mellenēm, avenēm.

Šoreiz to gatavoju īpašu. Ļoti atsvaidzinošu un aromātisku, jo kūkas virspusi pārsmērēju ar citronu krēmu (kas var būt labāks par tikko norautiem citroniem!) un pēc tam ar viegli saputotu saldo krējumu. Dekorēju ar grauzdētām mandeļu skaidiņām.

Nepieciešams (8 – 10 gab.):

  • pamatmasai:
    • 6 olu baltumi, istabas temperatūrā;
    • 375 gr pūdercukura vai smalkā cukura;
    • 5 tēj.k. kukurūzu cietes;
    • 2 tēj.k. svaigi spiestas citronu sulas;
    • 1 citrons, rīvēta miziņa;
  • citronu krēmam:
    • 2 lielas olas + 2 olu dzeltenumi;
    • 150 gr pūdercukura;
    • 100 gr mīksta sviesta;
    • 2 citroni, rīvēta miziņa un svaigi spiesta sula;
  • virspuses dekorēšanai:
    • 250 – 300 ml saldā krējuma;
    • 1 citrons, rīvēta miziņa;
    • 50 gr mandeļu skaidiņu, viegli apgrauzdētas.

Pagatavošana:

  • pagatavo pamatmasu – olbaltumus sakuļ lielā ātrumā, līdz masa kļūst stingra. Turpinot kult, pa ēdamkarotei pievieno pūdercukuru (kopā kulšana aizņem apmēram 7 minūtes). Kad cukurs ir ieputots, pievieno citronu miziņu, sulu un kukurūzu miltus, un visu ar karoti kārtīgi izmaisa;
  • kārto pannā, kas izklāta ar cepamo papīru, veidojot apaļu formu (ja nepieciešams, pirms tam uz cepamā papīra var uzzīmēt apmēram 23 cm diametrā lielu apli) un tās sānu malas veido mazliet augstākas par vidusdaļu;
  • liek cepties iepriekš līdz 180 0C uzkarsētā un uzreiz līdz 130 0C samazinātā temperatūrā. Cep apmēram 1 stundu;
  • ļauj atdzist izslēgtā un viegli puspavērtā cepeškrāsnī (vislabāk visu nakti). Atdzišanas laikā kūkā var rasties plaisas!;
  • tikmēr pagatavo citronu krēmu – 2 olas un 2 olu dzeltenumus viegli ar roku sakuļ ar pūdercukuru. Pievieno mīkstu sviestu, rīvētu citronu miziņu un citronu sulu. Liek vārīties uz mērenas uguns liesmas, līdz masa sabiezē līdz vajadzīgajai konsistencei. Vārīšanās laikā nepārtraukti maisa un ja nepieciešams, katliņu uz brīdi noņem no uguns un pēc tam atliek atpakaļ. Kad masa sabiezējusi, pārlej citā traukā, mazliet atdzesē, pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī līdz izmantošanas brīdim;
  • pirms pasniegšanas – mandeļu skaidiņas pavisam viegli apgrauzdē un atdzesē;
  • saldajam krējumam pievieno rīvētu citronu miziņu un sakuļ, līdz izveidojas viegli vijīga masa;
  • kūku liek uz trauka, kur tā tiks pasniegta. Virspusi noklāj ar citronu krēmu un tam pa virsu liek saldo krējumu. Dekorē ar grauzdētām mandeļu skaidiņām.

Labu apetīti!

 torta_pavlova-al-limone

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: