Bumbieru risoto ar gorgonzolas sieru un valriekstiem (Risotto al gorgonzola con pere e noci)

food_risotto_pere_gorgonzola

Pirmajām drēgnajām rudens dienām piemērots pirmais ēdiens – karsts, viegli svaigs un tajā pašā laikā izteiksmīgs un pikants. Tā galvenās sastāvdaļas – Gorgonzolas siers un tādas rudens veltes, kā bumbieri (nogatavojušies, sulīgi un mīksti) un valrieksti. Pamēģiniet ko jaunu un neparastu!

Nepieciešams (4 pers.):

  • 320 gr rīsu (piem., Arborio, Carnaroli);
  • 500 gr gatavu bumbieru (piem., Kaiser, Abate), nomizoti un sagriezti nelielos gabaliņos;
  • 100 gr gorgonzolas siera, sasmalcināta nelielos gabaliņos;
  • 100 gr valriekstu, izlobīti un sasmalcināti parupjos gabalos;
  • 100 ml sausa baltvīna;
  • 50 gr sviesta;
  • parmezāna siers, smalki sarīvēts, pēc nepieciešamības;
  • 1 sīpols, smalki sasmalcināts;
  • 1 citrons, svaigi spiesta sula;
  • 1 L dārzeņu buljona, karsts (1 burkāns, 1 sīpols, 2 seleriju kāti, 1 lauru lapa, pāris veseli melnie pipari, sāls);
  • svaigi pētersīļi, smalki sasmalcināti;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • pagatavo dārzeņu buljonu, katliņā liekot vārīties sīpolu, burkānu, seleriju, lauru lapu un piparus. Pēc garšas pievieno sāli;
  • bumbierus nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem serdeni un sagriež nelielos gabaliņos. Pārslaka ar citronu sulu, lai tie saglabātu savu krāsu. Valriekstus izloba un sakapā parupjos gabalos;
  • otrā katliņā nelielā daudzumā sviesta (vai olīveļļas) apcep sīpolu. Pēc brīža pievieno rīsus un viegli apgrauzdē. Pārslaka ar vīnu un ļauj tam izgarot. Pakāpeniski pievienojot karsto dārzeņu buljonu un visu nepārtraukti maisot, vāra uz mērenas uguns liesmas apmēram 5 minūtes. Pievieno bumbieru gabaliņus un turpina vārīt. Apmēram 5 minūtes pirms rīsi gatavi pievieno sasmalcinātu gorgonzolas sieru un turpina vārīt, līdz rīsi gatavi. Noņem no uguns, pievieno atlikušo sviestu, valriekstus, rīvētu parmezāna sieru un svaigi maltus piparus;
  • pasniedz tiklīdz gatavs dekorētu ar bumbieru šķēlēm, valriekstu pusītēm un visu pārkaisītu ar sasmalcinātiem pētersīļiem vai svaigi maltiem pipariem.

Labu apetīti!

risotto_pere_gorgonzola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: