Kantuči cepumi ar šokolādi un pistācijām (Cantucci al cioccolato e pistacchio)

food_biscotti_cantucci_cioccolato_pistacchi

Sausi un kraukšķīgi cepumi (sausiņcepumi), kurus tradicionāli gatavo Ziemassvētku periodā un bauda ar karstu tēju vai kafiju, vai iemērcot saldā deserta vīnā (piem., Passito, Vin Santo). Klasiski tos gatavo ar mandelēm un bez šokolādes. Lieliska dāvana tuviem cilvēkiem, kuru hermētiski slēgtā traukā var uzglabāt ilgstoši!

Šoreiz tos gatavoju no vislabākajām sicīliešu sastāvdaļām – cietajiem kviešu miltiem Timilia (pilngraudu miltiem), Modikas šokolādes, īpaši zaļajām Brontes pistācijām un aromatizēšanai pievienoju tikko norauta sicīliešu sarkanā apelsīna miziņu. Ļoti vienkārši un ātri pagatavojami cepumi, kuru noslēpums slēpjas to divreizējā cepšanā!

Nepieciešams (apm.30 – 35 gab.):

  • 200 gr miltu;
  • 50 gr rūgtā kakao pulvera;
  • 150 gr tumšā cukura;
  • 125 gr pistāciju – lobītu, nesālītu, viegli apgrauzdētu;
  • 100 gr tumšās šokolādes (kakao saturs vismaz 75%), sakapātas parupjos gabalos;
  • 2 olas;
  • ½ paciņa (8 gr) cepamā pulvera;
  • 1 apelsīns, rīvēta miziņa;
  • šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

  • uz pannas vai iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 160 0C pavisam viegli apgrauzdē riekstus (apmēram 15 minūtes). Ļauj pilnībā atdzist un pēc vēlēšanās sakapā parupjos gabalos;
  • šokolādi sakapā parupjos gabalos Ja vēlas, tad pusi var izkausēt ūdens peldē un pēc tam pievienot pamatmasai;
  • olas sakuļ ar cukuru un garšvielām, līdz masa dubultojas, kļūst gaiša un gaisīga. Pievieno izsijātus miltus, kakao, cepamo pulveri, un pēc brīža arī šokolādes gabaliņus un riekstus. Izmaisa, līdz izveidojas viendabīga masa;
  • iegūto masu kārto uz galda virsmas, kas nokaisīta miltiem un sadala divās vienādās daļās. No katras izveido apmēram 30 cm garu un 3 cm platu garenisku desu;
  • kārto uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, vienu otrai blakus ar nelielu atstarpi. Pēc vēlēšanās pārsmērē ar viegli sakultu olas dzeltenumu un mazliet pienu;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 20 – 25 minūtes (virspuse kļūs viegli zeltaina un saplaisājusi). Uzmanību – nepārcept!!!;
  • izņem no cepeškrāsns un ļauj apmēram 10 minūtes atdzist (!);
  • ar asu un robainu nazi sagriež apmēram 1 – 1.5 cm biezos gareniskos gabalos un kārto cepamajā pannā ar platāno daļu uz leju;
  • vēlreiz liek cepties 180 0C apmēram 5 – 8 minūtes no katras puses, līdz tie iegūst viegli zeltainu nokrāsu;
  • ļauj pilnībā atdzist izslēgtā cepeškrāsnī;
  • pasniedz pilnībā atdzisušus ar karstu tēju vai kādu no deserta vīniem.

Labu apetīti!

biscotti_cantucci_cioccolato_pistacchi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: