Rīsu sacepums ar Briseles kāpostiem un garnelēm (Sformato di riso con cavoletti di Bruxelles e gamberetti)

food_sformato_riso_-cavoletti-bruxelles_gamberetti

Maigs, sulīgs rīsu sacepums ar Briseles kāpostiem, garnelēm un viegli kraukšķīgu parmezāna siera garoziņu. Lielisks arī atsildīgs nākošajā dienā!

Nepieciešams (4 pers.):

  • 320 gr rīsu (carnaroli);
  • 250 gr Briseles kāpostu;
  • garneles pēc nepieciešamības (to nekad nevar būt par daudz!);
  • 100 ml sausa baltvīna;
  • 1 sīpols, smalki sasmalcināts;
  • dārzeņu buljons pēc nepieciešamības, karsts (nepieciešams: 1 sīpols, 1 – 2 burkāni, 1 selerijas kāts, 1 lauru lapa, pāris veseli melnie pipari);
  • parmezāna siers, smalki sarīvēts, pēc nepieciešamības;
  • Bešamela mērcei:
    • 500 ml karsta piena;
    • 50 gr sviesta;
    • 50 gr miltu;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari, mazliet rīvēta muskatrieksta.
  • svaigi pētersīļi, smalki sasmalcināti;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • pagatavo dārzeņu buljonu, katliņā ar karstu ūdeni liekot vārīties visas nepieciešamās sastāvdaļas;
  • vieglā sālsūdenī liek vārīties Briseles kāpostus, līdz tie gandrīz gatavi (viegli mīksti). Notecina no liekā šķidruma un pārgriež uz pusēm;
  • otrā katliņā nelielā daudzumā sviesta apcep sīpolu. Pēc brīža pievieno rīsus un viegli apgrauzdē. Pārslaka ar vīnu un ļauj tam izgarot. Pakāpeniski pievienojot karsto dārzeņu buljonu un visu nepārtraukti maisot, vāra uz mērenas uguns liesmas apmēram 5 minūtes. Pievieno Briseles kāpostus un turpina vārīt 2 minūtes. Pašās beigās pievieno garneles un garšvielas (sāli, piparus), un turpina vārīt, līdz rīsi gandrīz gatavi (pavisam viegli cieti);
  • pagatavo Bešamela mērci – katliņā izkausē sviestu, pievieno miltus un, visu nepārtraukti maisot, viegli apgrauzdē apmēram 2 minūtes. Turpinot nepārtraukti maisīt (lai neizveidotos kunkuļi), pakāpeniski pievieno siltu pienu (!) un vāra, līdz parādās pirmie burbulīši un masa sāk sabiezēt. Noņem no uguns un pēc garšas pievieno sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu;
  • rīsu masai pievieno Bešamela mērci un visu kārtīgi izmaisa;
  • cepamo trauku iesmērē ar sviestu un pavisam viegli izkaisa ar rīvmaizi;
  • liek tajā iepriekš pagatavoto rīsu masu, nolīdzina un virspusi pārkaisa ar smalki sarīvētu parmezāna sieru;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 30 minūtes, pēdējās minūtes cepot grila režīmā;
  • ļauj mazliet atdzist izslēgtā cepeškrāsnī. Pasniedz siltu. Pēc vēlēšanās pārkaisītu ar sasmalcinātiem pētersīļiem.

Labu apetīti!

sformato-di-riso_cavoletti-di-bruxelles_gamberetti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: