Burkānu kūka ar svaigā siera krēmu (Torta di carote con crema di formaggio)

food_torta-carote_crema-formaggio

Burkānkūkas mēdz būt dažādas. Vienkāršas kā kēkss, kēkss ar glazūru (piemēram, šokolādes) vai torte ar visdažādāko krēmu pildījumu. Burkānu kūkas struktūru (viendabīgumu vai graudainību) un burkānu garšas izteiksmīgumu nosaka tai pievienoto miltu vai riekstu savstarpējā attiecība. Aromatizēšanai izmanto vaniļu, kanēli, ingveru, rīvētu muskatriekstu, citronu vai apelsīnu miziņu un svaigi spiestu sulu. Pamēģiniet atrast sev tīkamāko recepti!

Šoreiz to gatavoju bez miltiem un sviesta, kā vietā izmantoju mandeļu miltus un augu eļļu. Šādas kūkas biskvīts ir neviendabīgāks (graudaināks), taču sulīgāks un aromātiskāks. Garšīgāks! Krēma sastāvā negribēju izmantot ne sviestu, ne saldo krējumu, tāpēc to aizstāju ar grieķu jogurtu. Lieliska izvēle, jo tā atsvaidzinošā garša lieliski papildina biskvīta garšu.

Nepieciešams (12 porc.):

  • 350 gr burkānu, smalki sarīvēti;
  • 300 gr lobītu mandeļu (var aizstāt ar lazdu riekstiem, valriekstiem), sasmalcinātas miltiem līdzīgā masā (daļu var aizstāt ar miltiem);
  • 200 gr cukura;
  • 5 olas;
  • 100 ml augu eļļas (var aizstāt ar kokosriekstu eļļu) (30 ml aizstāju ar svaigi spiestu apelsīnu sulu!;
  • 12 gr cepamā pulvera;
  • garšvielas – vaniļas ekstrakts vai kanēļa pulveris, rīvēta ingvera sakne, muskatrieksts;
  • 1 apelsīns, rīvēta tā miziņa;
  • šķipsniņa sāls;
  • krēmam:
    • 200 gr krēmveida siera (piem., Philadelphia, Mascarpone), istabas temperatūrā;
    • 400 gr grieķu jogurta, istabas temperatūrā;
    • 3 plāksnes želatīna (pēc vēlēšanās);
    • pūdercukurs pēc nepieciešamības;
    • vaniļas ekstrakts;
    • ½ citrons, svaigi spiesta tā sula/
  • dekorēšanai – mandeles / mandeļu skaidiņas, pekānrieksti, valrieksti; citrusu augļu sukādes, piparmētru lapiņas, ziedi, u.c.

Pagatavošana:

  • mandelēm pievieno pusi cukura un ar virtuves kombainu vai blenderi sastrādā miltiem līdzīgā masā. Malšanas laikā vairākkārt apstājas (mandeles arvien vairāk sasils un izdalīsies to eļļa) un mandeles nokasa no virtuves kombaina sānu malām;
  • burkānus nomazgā, nomizo un sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves vai sasmalcina virtuves kombainā. Nospiež lieko sulu. Pievieno rīvētu apelsīna miziņu. Ja vēlas iegūt viendabīgu masu, tad sarīvētos burkānus ar virtuves kombainu sastrādā viendabīgā, putrai līdzīgā masā, pēc vajadzības pievienojot eļļu;
  • olas sakuļ ar atlikušo cukuru, līdz masa dubultojas, kļūst gaiša un gaisīga. Pievieno sarīvētos burkānus, sasmalcinātās mandeles, eļļu, izsijātu cepamo pulveri un garšvielas. Ja nepieciešams (masa šķiet par šķidru), pievieno mazliet izsijātus miltus;
  • cepamo trauku izklāj ar cepamo papīru vai ietauko un pavisam viegli izkaisa ar miltiem. Lej tajā iepriekš pagatavoto mīklu;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 45 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
  • ļauj pilnībā atdzist izslēgtā cepeškrāsnī un pēc tam izņem no cepamās formas;
  • pagatavo krēmu, viendabīgā masā sajaucot visas tā sastāvdaļas. Pašās beigās pievieno želatīna plāksnes, kas apmēram 10 minūtes izmērcētas aukstā ūdenī un pēc tam izkausētas ūdens peldē un svaigi spiestu sitrona sulu. Visu kārtīgi izmaisa;
  • biskvītu pārgriež 2 vai 3 daļās un pārsmērē ar krēmu. Dekorē pēc vēlēšanās;
  • pasniedz uzreiz vai ļauj brīdi nostāvēties.

Labu apetīti!

torta_carote_mandorle_crema-formaggio-1torta_carote_mandorle_crema-formaggio-2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: