Jogurta siera kūka ar hurmu (Cheesecake allo yogurt e cachi)

food_cheesecake_yogurt_cachi

Viegli un ātri pagatavojama siera kūka (manā gadījumā – jogurta kūka), kuras gadījumā lielākā problēma ir laiks, kas nepieciešams, kamēr tā atrodas ledusskapī un sastingst. Apbruņojamies ar pacietību!

Galarezultātā tiks iegūta viegla, maiga, krēmīga un atsvaidzinoša kūka ar izteikti jūtamu hurmas garšu!  Dekorē vēl vēlēšanās – ar hurmas gabaliņiem vai šķēlēm, vai sasmalcinātiem riekstiem. Es šoreiz iztiku bez dekorēšanas.

Pēc vēlēšanās kūkas pamatni var pagatavot arī veselīgāk, t.i., viendabīgā masā sablenderēt apmēram 185 gr dateļu bez kauliņiem (var aizstāt ar rozīnēm bez kauliņiem, vīģēm), 125 gr viegli apgrauzdētu riekstu (pekānriekstu, valriekstu, mandeļu vai lazdu riekstu), 70 gr rūgtā kakao pulvera, 45 gr kokosriekstu skaidiņu, 3 ēd.k. kokosriekstu eļļas istabas temperatūrā.

Nepieciešams (trauka diametrs 20 cm):

  • pamatmasai:
    • 200 gr cepumu, sasmalcināti;
    • 100 gr sviesta, izkausēta;
  • jogurta masai:
    • 500 gr krēmsiera, piem., Philadelphia (aizstāju ar bezpiedevu jogurtu / grieķu jogurtu);
    • 150 ml saldā krējuma (aizstāju ar rikotas sieru);
    • kļavu sīrups vai medus pēc nepieciešamības;
    • vaniļas ekstrakts;
    • 10 – 12 gr želatīna (4 – 5 plāksnes);
  • hurmas masai:
    • 3 nogatavojušās hurmas, to mīkstums;
    • kļavu sīrups pēc nepieciešamības;
    • 5 – 10 gr želatīna (3 – 4 plāksnes);
  • dekorēšanai:
    • 1 hurma, sagriezta šķēlēs, vai sasmalcināti rieksti – pistācijas, lazdu rieksti, valrieksti.

Pagatavošana:

  • želatīna plāksnes pārlej ar aukstu ūdeni un ļauj apmēram 10 minūtes nostāvēties;
  • cepumus sasmalcina pēc iespējas smalkākus, pievieno izkausētu sviestu un kārtīgi izmaisa. Kārto traukā, kurā vēlāk tiks pasniegta kūka, nolīdzina un piespiež pie pamatnes. Liek saldētavā uz apmēram 15 minūtēm;
  • tikmēr notecināto rikotas sieru sajauc ar jogurtu, ķlavu sīrupu un vaniļas ekstraktu. Želatīna plāksnes nospiež no liekā šķidruma, liek katliņā un uz zemas uguns liesmas, nepārtraukti maisot, silda, līdz tās tās izšķīst (masai nav jāvārās!). Pievieno jogurta masai un visu kārtīgi izmaisa;
  • trauku ar kūkas pamatni izņem no saldētavas un tai pa virsu lej jogurta krēmu. Nolīdzina. Liek ledusskapī uz apmēram 1 stundu;
  • hurmas pārgriež uz pusēm, izņem mīkstumu un kārto traukā. Pievieno kļavu sīrupu un visu sablenderē viendabīgā masā. Pievieno izšķīdinātas želatīna plāksnes un vienmērīgi izmaisa;
  • kūku izņem no ledusskapja un pārlej ar hurmas masu. Liek atpakaļ ledusskapī uz apmēram 1 – 2 stundām;
  • dekorē pēc vēlēšanās;
  • pasniedz gabalos sagrieztā veidā.

Labu apetīti!

cachi_mercatocheesecake_yogurt_cachicheesecake_yogurt_cachi1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: