Granātābols (Melograno)

food_melograno-1

Pašreiz Sicīlijā ir granātābolu sezona, tāpēc vērts atgādināt, kāpēc senatnē šos sarkanos augļus uzskatīja par auglības, ilga mūža un labklājības simbolu.

Tie ir ļoti spēcīgi augļi tiešā un netiešā nozīmē. Tiem piemīt virkne labvēlīgu īpašību (par to vēlāk), taču atsevišķos gadījumos tie jālieto piesardzīgi vai nelielos apjomos. To sula ir tik spēcīga, ka traipus var izrādīties ļoti grūti vai pat neiespējami izmazgāt.

Vēsture:

Sicīlijā šie Centrālāzijas – rietumāzijas izcelsmes augļi bijuši pazīstami jau izsenis (senie romieši tos iepazina pateicoties kartāgiešiem, kuri tos audzēja Tunisijā), taču nekad nav sasnieguši tādu līmeni, ka tiktu audzēti, pārdoti un izmantoti uzturā ievērojamos apjomos. Tie sastopami brīvā dabā vai piemājas dārzos pāris eksemplāros kā krāšņumaugs vai vienkārši augļu dārza dažādošanai. Visbiežāk sastopamas saldās un saldskābās šķirnes, kas piemērotas ēšanai svaigā veidā. Itālijā visbiežāk audzētās granātābolu šķirnes ir Dente di Cavallo, Neirana, Profeta Partanna, Selinunte, Ragana, Racalmuto.

melograni_dente-di-cavallomelograno_dente-di-cavallo-2Food_Melograni siciliani

Pēdējos gados interese par granātāboliem arvien palielinās. Lai gan vēl joprojām lielākā daļa Itālijā iegādājamo granātābolu tiek importēti no Spānijas, Grieķijas, Turcijas, Izraēlas un ASV, arvien plašākas teritorijas tiek apstādītas ar jaunām šķirnēm, piemēram, Wonderful (Kalifornijas šķirne), AkKo, Smith, Parnapal. Uz doto brīdi Itālijā ir apstādīti apmēram 1000 ha, galvenokārt Lombardijā, Puļjā, Bazilikātā un Sicīlijā. Stādītas tiek starptautiski pazīstamas šķirnes, kuras izmanto galvenokārt svaigu sulu pagatavošanai. Augļi ir lielāki (viens auglis var sasniegt pat 1 – 1.4 kg!), sarkanāki, sēkliņas cietākas, taču sulīgāki un saldskābāki.

Granātābolu šķirņu iedalījums pēc to skābuma (citronskābes) līmeņa un sēkliņu / kauliņu cietības pakāpes:

  • saldās (citronskābe < 0.9%);
  • saldskābās (citronskābe 0.9 – 1.8%);
  • skābās (citronskābe > 1.8%).

Ražas novākšanas periods: Septembris – Novembris

Granātābola zari ir klāti nelieliem dzeloņiem, bet, viennozīmīgi, tas ir tā vērts censties tikt pie šiem īpaši vērtīgajiem augļiem.

melograni1melogranimelograni2melograni3

Kā notīrīt?

  • “zemūdens metode” ieteicama tad, ja nepieciešams iegūt  atsevišķas izlobītas granātābola sēkliņas un nav vēlēšanās notraipīt visu iespējamo sev apkārt – granātābolam nogriež “cepurīti”, sagriež 4 – 6 daiviņās un katru no tām turpina izlobīt traukā, kas piepildīts ar aukstu ūdeni (darbošanās ar rokām notiek zem ūdens). Pateicoties tam, sēkliņas nogrims, bet granātābola baltā daļa uzpeldēs virspusē un to pēc tam būs viegli nosmelt. Iegūtās sēkliņas pēc tam nosusina un izmanto pēc vajadzības;
  • ja granātābolu paredzēts ēst svaigā veidā ar pirkstiem – granātābolam nogriež “cepurīti”, ar nazi uzmanīgi iegriež tā daivas no augšas gandrīz līdz apakšai tikai tik daudz, lai pārgrieztu miziņu (griezuma vietu var noteikt pēc tā, kur ir baltā plēvīte, kas atdala daivas) un tad, cieši turot ar abām rokām, to paver uz abām pusēm, līdz daivas atdalās viena no otras. No vidusdaļas izņem balto serdeni;
  • ja paredzēts pagatavot granātābola sulu mājas apstākļos bez īpašas sulu spiedes, tad, šķiet, visvieglākais veids ir sablenderēt, izmantojot “zemūdens metodi” iegūtās granātābolu sēkliņas ar visiem kauliņiem, un tad iegūto masu izspiest caur sietu vai trīskāršīgu marli / kokvilnas audumu, ja vēlaties iegūt vairāk sulas ar augstāku uzturvērtību (sēkliņas satur daudz dažādu vērtību eļļu).

melograno_wonderful-5

Pielietojums:

  • pārtikas nozarē:
    • svaigā veidā sulu pagatavošanai, salātos;
    • sīrupu (Grenadīns), biezu mērču, marināžu, etiķa pagatavošanai;
    • vīna, liķieru pagatavošanai;
    • marmelāžu pagatavošanai;
    • granātābola sēklas var izmantot kā garšvielas (Indijā, Pakistānā);
  • spēcīga krāsviela;
  • kosmetoloģijas nozarē – ziepes, kremi, dušas želejas, u.c.;
  • medicīnas nozarē;
  • mizas izmanto kā barības vielu mājlopiem, no tām var izgatavot paklājus, u.c.

Ietekme uz veselību:

  • bagātīgi satur vitamīnus C, K, B, A un E, proteīnus un ogļhidrātus, kā arī menirālvielas – kāliju, dzelzi, kalciju, magniju, fosforu, magānu un cinku;
  • stiprina imūnsistēmu, piemīt antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības;
  • mazina saslimšanas risku ar dažādām ļaundabīgām saslimšanām (īpaši, plaušu, krūts, prostatas un ādas vēzi) un palēnina to attīstību (tanīni, polifenoli);
  • mazina novecošanas procesu negatīvo ietekmi – mazina brīvo radikāļu negatīvo ietekmi (bagātīgi satur antioksidantus), uzlabo ādas un matu stāvokli, veicina iedeguma veidošanos;
  • labvēlīgi iedarbojas uz sirds – asinsvadu sistēmu, veicinot asins cirkulāciju, mazinot trombu veidošanos, normalizējot asinsspiedienu;
  • samazina sliktā (LDL) un paaugstina labā (HDL) holesterīna līmeni;
  • labvēlīgi iedarbojas uz aknām un nierēm, pasargājot tās no dažādu toksīnu kaitīgās ietekmes;
  • labvēlīgi iedarbojas uz kuņģa – zarnu traktu – stiprina kuņģa gļotādu; veicina kuņģa – zarnu trakta darbību; granātābolu sulai piemīt spēcīga savelkoša iedarbība!;
  • labvēlīgi iedarbojas anēmijas gadījumā;
  • labvēlīgi iedarbojas depresijas gadījumā;
  • veicina apetīti, mazina sliktu dūšu;
  • stiprina kaulus un zobus, labvēlīgi iedarbojas osteoporozes, osteoartrīta un reimatoīdā artrīta gadījumā;
  • pasargā no Alcheimera un Parkinsona slimībām.

Uzmanību:

  • piesardzīgi jālieto tiem, kas lieto medikamentus pret cukura diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu, depresiju un pretiekaisuma medikamentus.
  • tiem, kas ir paaugstināts kuņģa skābes līmenis vai cieš no kolīta;
  • tiem, kas cieš no hroniskiem aizcietējumiem vai hemoroīdiem, jo granātābolu sulai piemīt spēcīga savelkoša iedarbība.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: