Krāsnī cepts spageti ķirbis (Zucca spaghetti al forno)

food_zucca-spaghetti-al-forno

Visiem zināms, ka ķirbji ir ļoti veselīgi (maz kaloriju, daudz vitamīnu un minerālvielu), bet nez kāpēc daudziem pret tiem ir negatīva attieksme. Labā ziņa ir tā, ka pastāv ļoti daudz ķirbju un to pagatavošanas veidu, sākot no svaigi spiestām sulām līdz pat desertiem.

Šoreiz gatavoju vienu no mūsmājās iecienītiem ķirbju veidiem – spageti ķirbi. Kāpēc to sauc par spageti ķirbi? Tamdēļ, ka gatavā veidā, vidusdaļu izkasot ar dakšiņu, tas iegūst šķiedrainu, dārzeņu nūdelēm jeb spageti līdzīgu formu. Un garšas ziņā – nekad neuzminēsiet, ka tas ir ķirbis (maigs, delikāts, nedaudz līdzīgs kartupelim), tāpēc vērts pamēģināt un piedāvāt lielākajiem ķirbju nīdējiem.

Pasniedz pārkaisītu ar garšvielām, vai ar gaļas vai zivju ragu’ mērci un rīvētu Parmezāna vai pekorīno sieru. Lieliski izskatīsies pasniegts tajā pašā ķirbja pusītē!

Nepieciešams:

  • 1 vesels ķirbis;
  • sviests vai olīveļļa;
  • bazilika pesto;
  • šķipsniņa sāls, svaigi malti melnie pipari, čili pipari, timiāns, oregāno.

Pagatavošana:

  • tā kā ķirbja miza ir cieta un mīkstuma daļa stingra un blīva, tad lielāku ķirbi var būt grūti pārgriezt gareniski uz pusēm. Tādā gadījumā to veselā veidā cep cepeškrāsnī (vispirms sabaksta ar dakšiņu) 180 0C apmēram 45 – 60 minūtes un tikai pēc tam pārgriež uz pusēm;
  • mazāku ķirbi gareniski pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un vidusdaļu iesmērē ar izvēlētajām garšvielām, piem., sviestu, sāli un sasmalcinātiem ķiplokiem, vai olīveļļu, pipariem, oregāno, timiānu, vai arī pārsmērē ar bazilika pesto, u.c.;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 30 minūtes (gatavību pārbauda ar dakšiņu viegli pakasot ķirbja mīkstumu – ja tas viegli sadalās šķiedrās, tad ķirbis ir gatavs). Uzmanību – nepārcept, jo tad mīkstums izjuks putrā;
  • pasniedz tiklīdz gatavs. Lieliski izskatīsies, ja ķirbja šķiedras būs izkārtotas tajās pašās ķirbja pusītēs un dekorētas ar sasmalcinātiem zaļumiem. Pēc vēlēšanās var papildināt ar gaļas ragu’ mērci un pārkaisīt ar smalki rīvētu sieru.

Labu apetīti!

zucca-spaghetti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: