Pasta ar vītinātiem tunča ikriem (Spaghetti con la bottarga)

Food_Spaghetti alla bottarga

Viens no Sirakūzu un Trapāni zonu tradicionālajiem pirmajiem ēdieniem ir pasta ar vītinātiem tunča ikriem (itāliešu val.: bottarga di tonno), kas ir tipisks šo zonu produkts.

Tas ir ēdiens ar ļoti izteiktu jūras garšu un smaržu, kuru pirmo reizi nogaršoju tieši Sirakūzu zonā vienā no vasaras karstākajām dienām. Un jāsaka, tas bija perfekts. Viegls, aromātisks un tajā pašā laikā sātīgs, taču bez vēlākās smaguma sajūtas. Sirakūzās to papildina ar smalki rīvētu citrona miziņu, pavisam nedaudz svaigi spiestu tā sulu un piparmētru lapiņām, kas ēdienam piešķir papildus svaiguma un viegluma sajūtu.

To var pagatavot divējādi:

  • termiski apstrādātā veidā – visas mērces sastāvdaļas pavisam nedaudz apcepot uz pannas,
  • svaigā jeb termiski neapstrādātā veidā – visas mērces sastāvdaļas uz pāris stundām atstāj marinēties olīveļļā. Šādā gadījumā pusdienās atliek vien novārīt pastu un to sajaukt ar no rīta pagatavoto mērci.

Turklāt, papildus var pievienot čili piparu, smalki rīvētu citrona miziņu un tā sulu, bazilika vai piparmētru lapiņas.

Ieteikums:
– izmantojiet cieto kviešu miltu pastu un vēlams spaghetti, bucatini, linguine;
– izmantojiet veselu vītināta tunča ikru gabalu nevis jau veikalā stiklā burciņā pieejamos sarīvētos ikrus;
– tunča ikrus pievieno pašās beigās, tos termiski neapstrādā.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 400 gr cieto kviešu miltu pastas (spaghetti, linguine, bucatini);
  • 100 gr vītinātu tunča ikru, daļa sadalītu nelielos gabaliņos, pārējie smalki sarīvēti;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1 neliels sīpols, smalki sasmalcināts (pēc vēlēšanās)
  • 1 citrons, smalki rīvēta tā miziņa un svaigi spiesta sula;
  • neliela bunte svaigu pētersīļu, smalki sakapāti;
  • pāris piparmētru vai bazilika lapiņas (pēc vēlēšanās);
  • mazliet rīvmaizes (pēc vēlēšanās);
  • 50 gr olīveļļas;
  • svaigi malti melnie pipari, 1 kaltēts čili pipars, atdalīts no sēkliņām un sagriezts nelielos gabaliņos.

Pagatavošana:

  • ja izmanto, tad uz sakarsētas pannas pavisam viegli apgrauzdē rīvmaizi, līdz tā iegūst viegli zeltainu nokrāsu;
  • 1/3 daļu tunča ikru sadala nelielos gabaliņos un pārlej ar svaigi spiestu citrona sulu. Ļauj brīdi nostāvēties. Pārējos tunča ikrus sarīvē uz smalkās rīves;
  • liek vārīties pastu, līdz tā ir gandrīz gatava (pietrūkst 1 – 2 minūtes). Sāli nepievieno, jo vēlāk tiks pievienoti vītināti ikri, kas paši par sevi jau ir sāļi!;
  • tikmēr uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcep sasmalcinātu sīpolu (ja izmanto) un ķiplokus, pēc brīža pievieno čili piparu, pētersīļus, piparmētru vai bazilika lapiņas (atstājiet ķiplokus un čili piparu veselā veidā, ja vēlāk tos vēlaties izņemt!). Pašās beigās pievieno citronu sulā izmērcētos tunča ikru gabaliņus ar visu sulu;
  • tiklīdz pasta gatava, to pievieno pannai un visu kārtīgi izmaisa. Noņem no uguns, pievieno rīvmaizi, rīvētos tunča ikrus, citrona miziņu un visu vēlreiz kārtīgi izmaisa;
  • pasniedz tiklīdz gatavs. Lieliski sader ar glāzi vēsa baltvīna.

Labu apetīti!

Tonno di Marzamemi_BottargaSpaghetti alla bottarga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: