Jogurta semifreddo (Semifreddo allo yogurt)

Food_Semifreddo allo yogurt

Karstā laikā šis ir viens no mūsmājās iecienītākajiem desertiem. Es pat teiktu – neatņemama mūsu vasaras sastāvdaļa, tāpēc vienmēr kādu no tā variantiem turu ledusskapī jau gatavu ….

Tas ir daļēji auksts deserts, kuru pasniedz gabalos (šķēlēs) sagrieztā veidā vai monoporcijās un ēd ar karotīti vai dakšiņu. Viegls, atvēsinošs un atsvaidzinošs!

To var pagatavot pamatvariantā vai dažādot pēc vēlēšanās, pievienojot un dekorējot ar svaigiem augļiem, rūgto kakao vai šokolādes skaidiņām, riekstiem, kokosriekstu skaidiņām, sasmalcinātiem cepumiem, medu, sīrupu vai liķieri.

Nepieciešams (8 porc.):

  • 500 gr jogurta (izmantoju 170 gr grieķu jogurtu un 2 x 170 gr parasto bezpiedevu jogurtu);
  • 300 ml saldā krējuma;
  • 150 gr cukura vai medus;
  • 2 olas (istabas temperatūrā), to olbaltumi;
  • 80 ml ūdens;
  • ½ citrons, svaigi spiesta tā sula (pēc vēlēšanās).

Pagatavošana:

  • katliņā ielej ūdeni, pievieno cukuru un liek vārīties, līdz sasniegti 121 0C;
  • kad ūdens sasniedzis vārīšanās temperatūru (parādās pirmie burbulīši), sāk kult olbaltumus. Kad sīrups sasniedzis iepriekš minētos 121 0C, nepārstājot kult olbaltumus, to pakāpeniski pievieno olbaltumu masai un turpina kult vēl apmēram 10 minūtes jeb līdz masa atdziest. Iegūtā masa būs spīdīga!;
  • sakuļ saldo krējumu, līdz izveidojas maiga masa;
  • vienā lielā traukā liek grieķu jogurtu un bezpiedevu jogurtu un visu kārtīgi izmaisa. Pēc vēlēšanās pievieno svaigi spiestu citrona sulu. Vieglām un gaisīgām kustībām pievieno olbaltumu masu un saldo krējumu;
  • iegūto masu kārto vienā lielā traukā, kas pirms tam viegli saslapināts un izklāts ar pārtikas plēvi, vai vairākos mazākos trauciņos. Pārsedz ar pārtikas plēvi;
  • uz vismaz 6 stundām vai visu nakti liek saldētavā;
  • pāris minūtes pirms pasniegšanas izņem no saldētavas, apgriež otrādi uz šķīvja, kur tiks pasniegts (lai desertu būtu vieglāk izņemt, trauku uz mirkli iegremdē karstā ūdenī) un dekorē pēc vēlēšanās – svaigiem augļiem, ievārījumu, šokolādes skaidiņām, medu, riekstiem, u.c.

Labu apetīti!

Semifreddo allo yogurtSemifreddo allo yogurt1Semifreddo allo yogurt2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: