Violeto kartupeļu klimpas (Gnocchi di patate viola)

Food_Gnocchi di patate viola

Viegli, ātri, garšīgi un, pats galvenais – INTERESANTI! Noteikti patiks bērniem, jo kuram gan negribas pamēģināt violetas krāsas kartupeļu klimpas? Šoreiz tās papildinātas ar vieglu piena – siera mērci, kas aromatizēta ar sasmalcinātiem ķiplokiem, melnajiem pipariem un rīvētu muskatriekstu. Viss pārkaisīts ar sasmalcinātiem pētersīļiem.

Tā kā atkārtošana ir zināšanu māte, tad šeit uzskaitītas pāris lietas, kuras vērts ievērot:

  • dārzeņiem jābūt pēc iespējas sausākiem un miltainākiem;
  • dārzeņiem jābūt pēc iespējas karstākiem, kad tos izspiež caur dārzeņu sietu un sāk jaukt ar miltiem (jo karstāki dārzeņi, jo labāk tie uzņem miltus un mazāk papildus miltus nepieciešams pievienot);
  • ja mīkla ir pārāk mīksta, labāk pievienot kartupeļu, kukurūzas vai rīsu cieti nevis miltus;
  • mīklai var pievienot nevis veselu olu, bet tikai tās dzeltenumu;
  • pirms ievietošanas karstā ūdenī gataviem ņokiem jāļauj apmēram 30 minūtes nostāvēties;
  • ja ņokus vēlas saldēt un uzglabāt vēlākam laikam (līdz pat 2 mēnešiem), tie vispirms jāizvieto viens otram blakus uz miltiem izkaisītas virsmas, pavisam viegli jāpārkaisa ar miltiem un uz pāris stundām jāievieto saldētavā. Tikai pēc tam, kad tie ir sasaluši, tos var pārlikt hermētiski slēdzamā plastmasas maisiņā pa porcijām (tādā veidā tie nesalips vienā lielā gabalā). Pēc tam izņemtus no saldētavas tos uzreiz liek vārīties karstā ūdenī!;
  • ņoki ir gatavi tiklīdz tie uzpeld ūdens virspusē. Vārīšanās laikā tie nav jāmaisa;
  • gatavos ņokus no ūdens izņem ar sietveida karoti nevis nokāš sietā.

Nepieciešams (6 pers.):

  • 1 kg violeto kartupeļu, novārītu ar visu mizu;
  • 300 gr miltu (miltu apjoms atkarīgs no kartupeļu mitruma pakāpes un miltu veida!);
  • 1 liela ola (vai tikai tās dzeltenums);
  • sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

  • kartupeļus ar visu mizu liek vārīties vieglā sālsūdenī vai gatavoties tvaicējamā katlā, līdz tie ir mīksti (apmēram 30 – 40 minūtes);
  • kamēr tie vēl ir karsti, nomizo un izspiež caur dārzeņu sietu. Uzreiz pievieno izsijātus miltus, olu, garšvielas un visu sastrādā viendabīgā masā;
    • Ja masa ir pārāk mīksta un lipīga, pavisam nedaudz (pa vienai ēdamkarotei) un pakāpeniski pievieno izsitājus miltus / kartupeļu cieti. Gatavai mīklai jābūt viegli mitrai, mīkstai un elastīgai (pēc sajūtām – nedaudz par mīkstu kā gribētos, bet tas nekas, jo pēc tam mīkla tiks izrullēta un pārkaisīta ar miltiem un mīklai atdziestot un miltiem piebriestot, tā kļūs stingrāka). Uzmanību – nepārmīcīt mīklu, jo tad tā atkal kļūs lipīga!
  • galda virsmu nokaisa ar miltiem un no iepriekš pagatavotās masas izrullē apmēram 1 – 2 cm biezas gareniskas formas trubiņas / caurulītes, kuras ar nazi tālāk sagriež apmēram 1.5 cm garos gabalos. Atstāj tādus, kādi tie ir vai pēc vēlēšanās no iegūtajiem gabaliņiem veido klimpas ar reljefveida nospiedumu, tās viegli piespiežot vidusdaļā, novelkot no dakšiņas augšas uz leju (izveidosies neliela iedobe mērcei un reljefveida raksts otrā pusē), vai vienkārši ar pirkstu nedaudz iespiež un vidusdaļā izveido iedobi;
  • gatavos ņokus kārto uz miltiem nokaisītas virsmas (šķīvja, dēlīša, kokvilnas dvieļa) vienu otram blakus un pavisam viegli pārkaisa ar miltiem. Neapsegtiem ļauj nostāvēties apmēram 30 minūtes. Tas nepieciešams, lai tie nedaudz atdzistu, apžūtu no virspuses un saglabātu savu formu kā vārīšanās laikā, tā arī pēc tās;
  • tikmēr pagatavo siera mērci, liekot vārīties pienu vai saldo krējumu. Pirms tas sācis vārīties, pievieno rīvētu sieru un garšvielas (sāli, piparus, muskatriekstu, sasmalcinātu ķiploku, pētersīļus) un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz siers izkusis. Ļauj nedaudz atdzist un sabiezēt;
  • liek vārīties ūdeni, kuram pievienots mazliet sāls, un kad tas sasniedzis vārīšanās temperatūru, liek tajā ņokus vienu otram blakus (pirms tam nokrata no liekajiem miltiem). Ņoki ir gatavi tad, kad tie uzpeld ūdens virspusē (apmēram 7 min.). Vārīšanās laikā tos negroza vai to dara ļoti, ļoti lēnām;
  • gatavos ņokus nosmeļ ar sietveida karoti (nenotecina sietā!) un kārto šķīvī, kurā tie tiks pasniegti. Pārlej ar iepriekš pagatavoto siera mērci, pārkaisa ar pētērsīļiem un pasniedz nekavējoties.

Labu apetīti!

Patate_Gnocchi di patate viola

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: