Avokado – laima siera kūka (Cheesecake all’avocado e lime)

Food_Cheesecake all'avocado e lime

Dodoties mājās no šokolādes svētkiem, vienā piekrastes mazpilsētiņā ieraudzīju vīru tirgojam avokado. Protams, šādam vilinājumam nespēju pretoties (man ļoti garšo avokado!), kā rezultātā par nieka 3.5 euro tiku pie 3.5 kg smaga maisa ar dažādu šķirņu avokado.

Avokado samazina holesterīnu, asinsspiedienu, risku saslimt ar dažādiem ļaundabīgiem procesiem un sirds – asinsvadu saslimšanām, labvēlīgi iedarbojas uz smadzeņu darbību, imūnsistēmu, redzi, ādu, u.c. Ieteicams tiem, kas vēlas novājēt.

Torta_Avocado_lime_cheesecake (1)

Par laimi tie bija dažādas gatavības pakāpes, tāpēc sāku domāt, ko ar tiem darīt. Līdz šim avokado smērēju kā krēmu uz brokastu maizītēm, izmantoju dažādu pesto vai plaši pazīstamās gvakamoles mērces pagatavošanai, taču to var izmantot arī avokado – laima siera kūkas, avokado – šokolādes pudiņa, šokolādes glazūras, avokado – banāna, avokado – laima, avokado – piparmētru saldējuma, brulē krēma (creme brulee), blenderētu dzērienu, saldā vai sāļā pildījuma krēma, grilēta avokado ar olu vidū, fritētu panētu avokadu šķēlīšu, majonēzes pagatavošanai. Ar to var aizstāt pusi sviesta krāsnī ceptu izstrādājumu sastāvā. To var izmantot kā bagātinošu un mitrinošu sejas masku, tas labvēlīgi iedarbojas uz galvas ādu un matiem, u.c.

Šoreiz no tiem gatavoju avokado – laima siera kūku. Tā ir necepta kūka, kuras pamatne sastāv no vidēji rupjā viendabīgā masā sablenderētiem žāvētiem augļiem (riekstiem, kokosriekstu skaidiņām, datelēm), rūgtā kakao un kokosriekstu eļļas. Tas arī viss! Nekāda sviesta!

Pildījums sastāv no viendabīgā krēmveida masā sastrādātiem avokado, laima sulas, medus un kokosriekstu eļļas. Tas arī viss! Nekāda sviesta, miltu, olu, piena!

Perfekti krēmīga siera kūka ar viegli kraukšķīgu pamatni ir gatava!

Ļoti interesanta kūka, kas vai nu garšos, vai arī negaršos. Ja pierasts un vēlaties saldāku, tad palieliniet medus apjomu, ja vēlaties svaigu, viegli skābenu, atsvaidzinošu garšu – atstājiet zemāk minētās proporcijas. Manuprāt, karstām vasaras dienām ideāli piemērota kūka!

Nepieciešams (12 porc.; cepamā trauka diametrs 20 cm):

  • pamatnei:
    • 125 gr riekstu – pekānriekstu, valriekstu, mandeļu vai lazdu riekstu, viegli apgrauzdēti;
    • 45 gr kokosriekstu skaidiņu;
    • 70 gr rūgtā kakao pulvera;
    • 185 gr dateļu bez kauliņiem (aizstāju ar zelta rozīnēm);
    • 3 ēd.k.kokosriekstu eļļas, izkausētas, istabas temperatūrā;
  • pildījumam:
    • 550 gr avokado mīkstuma (apmēram 5 vidēja lieluma avokado);
    • 200 ml laima sulas (apmēram 8 laimi);
    • 175 ml kokosriekstu eļļas, izkausētas, istabas temperatūrā;
    • 1 tēj.k. rīvētas laima miziņas (apmēram 2 laimi);
    • 190 gr medus vai kļavu sīrupa;
    • šķipsniņa sāls.
  • dekorēšanai:
    • kokosriekstu skaidiņas, avokado šķēles, augļi.

Pagatavošana:

  • uz pannas vai cepeškrāsnī pavisam viegli apcep riekstus un kokosriekstu skaidiņas. Atdzesē;
  • ar virtuves kombainu riekstus un kokosriekstu skaidiņas sastrādā rupjā masā. Pievieno visas pārējās pamatnes sastāvdaļas un sastrādā, līdz masa kļūst lipīga un turās kopā (uzmanību – nepārcensties un nesastrādāt putrā!);
  • kūkas formas pamatni izklāj ar cepamo papīru un sānu malas nosmērē ar kokosriekstu eļļu (vai sānu malas uzreiz liek uz šķīvja, kur kūka vēlāk tiks pasniegta). Kārto uz tā pamatnes masu un ar karoti vai rokām nolīdzina un piespiež pie pamatnes. Ievieto ledusskapī uz apmēram 30 minūtēm;
  • tikmēr pagatavo pildījumu, visas tā sastāvdaļas ievietojot virtuves kombainā un sastrādājot viendabīgā, krēmveida masā (vispirms sastrādā avokado). Pagaršo un piekoriģē salduma vai skābuma līmeni, papildus pievienojot medu vai laima sulu;
  • no ledusskapja izņem kūkas pamatni un tai pa virsu lej iepriekš pagatavoto pildījuma masu. Pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī uz pāris stundām, bet vislabāk visu nakti;
  • 10 minūtes pirms pasniegšanas izņem no ledusskapja un ar naža palīdzību atdala no formas sānu malām. Pārliek uz šķīvja, kur tā tiks pasniegta un bauda nekavējoties.

Labu apetīti!

Torta_Avocado_lime_cheesecake (2)Torta_Avocado_lime_cheesecake (3)Torta_Avocado_lime_cheesecake (4)Torta_Avocado_lime_cheesecake (5)

2 Comments to “Avokado – laima siera kūka (Cheesecake all’avocado e lime)”

  1. Un tiešām avokado iederas šajā kūkā??? man kaut kā neliekas visas šīs sastāvdaļas kopā.

    • Daudz kas ir gaumes jautājums, bet avokado ir ļoti pateicīgs, jo garšas ziņā neitrāls. Šajā variantā tā ir ļoti atsvaidzinoša kūka, ideāli piemērota karstām dienām!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: