Rupjmaizes biskvīta torte ar rikotas sieru un melnajām zīdkoka ogām (Torta di pane nero, ricotta e gelsi neri)

Food_Torta_pane nero_ricotta_gelsi neri

Apzinoties to, ka iestājoties siltam laikam arvien retāk tiks izmantota cepeškrāsns, radās ideja no pavasara tīrīšanas rezultātā atrastās rupjmaizes rīvmaizes pagatavot torti. Apvienojumā ar melleņu ievārījumu, rikotas siera un saldā krējuma krēmu un veselām melnajām zīdkoka ogām, tapa šī torte, kas izskata un garšas ziņā mazliet līdzinās Melnā meža tortei. Sulīga un garšīga!

Pēc vēlēšanās krēmam var pievienot arī vaniļu vai rīvētu citrona miziņu un melnās zīdkoka ogas aizstāt ar jebkurām citām ogām vai augļiem.

Nepieciešams (cepamā trauka diametrs 20 cm, 8 porc.):

  • biskvītam:
    • 3 olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem;
    • 60 gr cukura;
    • 30 gr rupjmaizes rīvmaizes vai miltu;
    • 30 gr kartupeļu cietes;
    • 30 gr rūgtā kakao;
    • 2 tēj.k. cepamā pulvera;
    • 2 ēd.k. sausā Marsalas vīna;
    • šķipsniņa sāls;
  • krēmam:
    • 350 – 400 gr svaiga rikotas siera, notecināta no liekā šķidruma;
    • 200 ml saldā krējuma;
    • 3 – 4 ēd.k. pūdercukura;
    • 2 želatīna plāksnes;
  • pildījumam:
    • melleņu vai melno zīdkoka ogu ievārījums pēc nepieciešamības (var aizstāt ar jebkuru citu ievārījumu);
    • pāris melnās zīdkoka ogas;
  • dekorēšanai:
    • 150 gr augļu vai ogu – melnās zīdkoka ogas, kazenes, mellenes, zemenes, u.c.

Pagatavošana:

  • olu dzeltenumus saputo ar cukuru un Marsalas vīnu, līdz masa dubultojas, kļūst gaiša un gaisīga. Baltumus saputo ar šķipsniņu sāls stingrās putās. Traukā izsijā rupjmaizes rīvmaizi, kartupeļu cieti, kakao un cepamo pulveri. Pievieno olu dzeltenumu masu un visu kārtīgi izmaisa. Pievieno mazliet olbaltumu masas un pēc tam atlikušo masu, to iecilājot vieglām un gaisīgām kustīgām;
  • cepamo trauku pavisam viegli iesmērē ar sviestu un izkaisa ar rīvmaizi. Lej tajā iepriekš pagatavoto biskvīta masu un nolīdzina;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 20 – 25 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti;
  • gatavam biskvītam ļauj atdzist izslēgtā cepeškrāsnī. Pēc tam pārgriež uz pusēm, iegūstot divas biskvīta daļas;
  • želatīna plāksnes pārlej ar aukstu ūdeni un ļauj tām nostāvēties apmēram 10 minūtes. Pēc tam tās nospiež no liekā šķidruma un liek vārīties katliņā ar apmēram 3 ēd.k. saldā krējuma, līdz tās izkūst (saldajam krējumam jābūt siltam, tam nav jāvārās!);
  • rikotas sieram pievieno pusi pūdercukuru un visu kārtīgi izmaisa. Pievieno izkausēto želatīna masu un visu atkal kārtīgi izmaisa. Tikmēr saldo krējumu sakuļ ar atlikušo pūdercukuru un pēc tam vieglām un gaisīgām kustībām iecilā rikotas siera masā;
  • sāk veidot torti, tās apakšējo biskvīta kārtu pārziežot ar ievārījumu un pēc tam pārklājot ar krēmu un veselām ogām. Pa virsu liek nākamo biskvīta kārtu, kas no abām pusēm pārziesta ar ievārījumu un, tieši tāpat kā iepriekšējo, pēc tam pārziež ar krēmu. Kūkas virspusi dekorē pēc labpatikas ar veselām ogām vai augļiem.
  • liek nostāvēties ledusskapī vismaz 30 minūtes;
  • pasniedz gabalos sagrieztā veidā.

Labu apetīti!

Torta_Pane nero_ricotta_gelsi neriTorta_Pane nero_ricotta_gelsi neri1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: