Avokado – šokolādes tarte (Crostata all’avocado e cioccolato)

Food_Torta_Avocado_cioccolato

Neticami viegli un ātri pagatavojama necepta tarte ar avokado un tumšās šokolādes krēmu. Garšīga un veselīga tarte, kuru var atļauties baudīt bez sirdsapziņas pārmetumiem (bagātīgi satur antioksidantus, vitamīnus, minerālvielas, folijskābi).

Pamatne sastāv no žāvētiem augļiem, medus un kokosriekstu eļļas. Pildījums – no avokado un tumšās šokolādes. Izklausās dīvaini? Pamēģiniet! Nezinātājs, nekad neuzminēs, ka tās sastāvā ir avokado.

Turklāt, avokado – šokolādes krēmu var baudīt arī tāpat vien – kā krēmu vai pudiņu, sapildītu trauciņos un dekorētu ar sasmalcinātiem riekstiem, tumšās šokolādes gabaliņiem vai augļiem. To var smērēt uz maizes, izmantot kā pildījumu dažādām kūkām un tortēm. Hermētiski slēgtā traukā to var uzglabāt ledusskapī 2 – 3 dienas.

Bez olām, miltiem (glutēna), govs piena.

Nepieciešams (12 porc.; cepamā trauka diametrs 20 cm):

  • pamatnei:
    • 1.5 gl (apm. 200 gr) lobītu mandeļu, sastrādātu miltos;
    • 0.5 gl (apm. 100 gr) kokosriekstu skaidiņu;
    • 2 – 3 ēd.k. kļavu sīrupa (medus, agaves sīrupa);
    • 2 ēd.k.kokosriekstu eļļas, izkausētas, istabas temperatūrā + mazliet cepamā trauka sānu malu iesmērēšanai;
    • šķipsniņa sāls.
  • pildījumam:
    • 2 vidēji lieli avokado;
    • 100 gr tumšās šokolādes, sasmalcinātas un izkausētas ūdens peldē;
    • medus pēc nepieciešamības (var aizstāt ar agaves, kļavu vai rīsu sīrupu);
    • 2 – 3 ēd.k. kokosriekstu eļļas, izkausētas, istabas temperatūrā vai apmēram 60 – 80 ml kokosriekstu / mandeļu piena;
    • 1 tēj.k. vaniļas ekstrakta vai sēkliņas no 1 vaniļas pāksts;
    • šķipsniņa čili pulvera vai jūras sāls (pēc vēlēšanās);
  • dekorēšanai:
    • augļi – avenes, zemenes, u.c.;
    • sasmalcināti rieksti, mandeļu skaidiņas.

Pagatavošana:

  • mandeles ar virtuves kombainu sastrādā vidēji rupjā masā. Pievieno visas pārējās pamatnes sastāvdaļas un sastrādā, līdz masa kļūst lipīga un turās kopā (uzmanību – nepārcensties un nesastrādāt putrā!);
  • kūkas formas pamatni izklāj ar cepamo papīru un sānu malas nosmērē ar kokosriekstu eļļu. Kārto uz tā pamatnes masu un ar karoti vai rokām nolīdzina un piespiež pie pamatnes;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 10 – 15 minūtes, līdz tā iegūst viegli zeltainu nokrāsu. Atdzesē. Es kūkas pamatni necepu. Tā vietā to uz apmēram 30 minūtēm ievietoju saldētavā!;
  • šokolādi sasmalcina un izkausē ūdens peldē;
  • tikmēr avokado gareniski pārgriež uz pusēm un izņem kauliņu. Ar karoti izņem tā mīkstumu un ievieto blenderī. Pavisam viegli sablenderē. Pievieno visas pārējās pildījuma sastāvdaļas (izkausētu šokolādi, medu, kokosriekstu eļļu, aromātvielas) un sablenderē viendabīgā masā;
  • no ledusskapja izņem kūkas pamatni un tai pa virsu liek iepriekš pagatavoto pildījuma masu. Nolīdzina. Pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī uz apmēram 1 stundu;
  • 10 minūtes pirms pasniegšanas izņem no ledusskapja un ar naža palīdzību atdala no formas sānu malām. Pārliek uz šķīvja, kur tā tiks pasniegta un dekorē pēc vēlēšanās – ar sasmalcinātiem riekstiem, šokolādes gabaliņiem, citrusaugļu miziņām, svaigiem augļiem. Bauda nekavējoties.

Labu apetīti!

Torta_Avocado_cioccolatoTorta_Avocado_cioccolato1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: