Mandeļu cepumi (Biscotti di pasta di mandorle)

Food_Biscotti di pasta di mandorle

Viens no sicīliešu tradicionālajiem konditorejas izstrādājumiem ir mandeļu cepumi, kas pieejami visu gadu un tiek gatavoti no miltos sasmalcinātām mandelēm, cukura, medus un olbaltumiem.

Tie ir ļoti aromātiski un garšīgi cepumi, parasti pasniegti kopā ar kādu no liķierveida deserta vīniem, piemēram Passito, Marsala Secco. Hermētiski slēdzamā traukā uzglabājami vairākas nedēļas.

Mandeļu vietā var izmantot arī pistācijas, tādējādi, iegūstot dabiski zaļas krāsas pistāciju garšas cepumus. Pamēģiniet!

Mandeļu pastu var izmantot arī kā pildījumu datelēm, žāvētām plūmēm vai aprikozēm.

Nature_April (8)

Nepieciešams (apmēram 20 gab.):

  • mandeļu pastai:
    • 250 gr mandeļu (vēlams lobītu);
    • 220 gr smalkā cukura;
    • 20 gr akāciju medus;
    • 2 vidēji lielas olas, to baltumi (apmēram 80 gr);
    • pāris piles rūgto mandeļu un vaniļas esences (vai mazliet kaltētu citrusaugļu miziņu pulvera);
  • dekorēšanai:
    • veselas nelobītas mandeles;
    • ķiršu sukādes;
    • kafijas pupiņas;
    • pūdercukurs.

Pagatavošana:

  • ja mandeles nav lobītas, tad vispirms tās pārlej ar karstu ūdeni un ļauj apmēram 30 minūtes nostāvēties. Pēc tam tās noloba, saspiežot starp pirkstiem vai beržot ar dvieli un liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 80 0C uz apmēram 10 minūtēm apžūt (vai pavisam viegli apcep uz pannas). Atdzesē;
  • lobītās mandeles liek virtuves kombainā un kopā ar cukuru sastrādā pēc iespējas smalkākā un miltiem līdzīgākā masā (cukurs palīdz uzsūkties mandeļu eļļai, kas izdalās tām sakarstot);
  • iegūto masu pārliek traukā vai uz galda virsmas, kas izkaisīta ar pūdercukuru. Pievieno olbaltumus, medu, aromātvielas un visu sastrādā viendabīgā masā. Gatavai masai jābūt viegli miklai, bet saturīgai. Ja šķiet, ka masa ir par cietu jeb blīvu, papildus pievieno olbaltumus. Ūdeni nepievienot!;
  • cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un ar konditorejas tūtas palīdzību uzreiz uz tās veido apmēram 2 – 3 cm platus apaļas formas cepumus, vēlams vismaz 2 cm attālumā vienam no otra (cepšanās laikā tie mazliet izpletīsies!). Pārkaisa ar pūdercukuru un katra cepuma vidū ievieto pa veselai mandelei, ķiršu sukādei vai kafijas pupiņai. Cepumus var veidot arī ar rokām uz galda virsmas, kas izkaisīta ar pūdercukuru, piemēram, “S” formas cepumus;
  • ļauj apmēram 30 minūtes nostāvēties un nedaudz apžūt;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 190 – 200 0C apmēram 10 – 12 minūtes, līdz to virspusē parādās nelielas plaisiņas, cepumi no apakšas paliek viegli zeltaini, bet virspusē vēl joprojām ir gaiši;
  • ļauj pilnībā atdzist izslēgtā cepeškrāsnī. Kamēr tie vēl silti, cepumi ir mīksti un trauksli, tāpēc – NEAIZTIKT!
  • pasniedz pārkaisītus ar pūdercukuru un bauda kopā ar kādu no deserta vīniem.

Labu apetīti!

Biscotti di pasta di mandorleBiscotti di pasta di mandorle1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: