Spinātu arančīnas ar mocarellas sieru (Arancini agli spinaci e mozzarella)

Food_Arancine_spinaci_mozzarella

Eļļā vai cepeškrāsnī ceptas no ārpuses kraukšķīgas rīsu – spinātu bumbas ar mīkstu, tikko izkusušu mocarellas sieru vidū. Vai nav lieliski?

Tas ir viens no sicīliešu tradicionālajiem ielu ēdieniem (streed food), viegli un ērti noturams rokās (finger food). Mūsdienās pieejams visos bāros jebkurā gadalaikā, turklāt dažādu formu un pildījumu. Lieliska uzkoda vai pamatēdiens!

Vēsturiski radies aiz nepieciešamības izmantot pāri palikušos rīsus. Tiem tika pievienotas dažādas papildus sastāvdaļas un tie pārvērtās apaļās (salas rietumu pusē) vai konusveida (salas austrumu pusē) no ārpuses kraukšķīgās un vidusdaļā sulīgās bumbās, kas pēc tam tika panētas un ceptas eļļā.

Rīsu – spinātu bumbas var pagatavot lielākas vai mazākas un to pildījuma sastāvā izmantot mocarellas sieru, Bešamela mērci – mocarellas sieru, rikotas sieru, Bešamela mērci – vārīta šķiņķa gabaliņus. Spinātus var pievienot rīsu pamatmasai vai sasmalcinātā veidā izmantot pildījuma sastāvā kopā ar mocarellas sieru.

Pārsegtas ar pārtikas plastmasas plēvi, tās var uzglabāt ledusskapī 2 – 3 dienas. Tās var sasaldēt un uzglabāt saldētavā un izmantot pēc nepieciešamības. Lieliski piemērotas dažādām svinībām un ballītēm!

Nepieciešams (15 gab.):

  • rīsu pamatmasai:
    • 500 gr rīsu (Roma, Originario, Carnaroli);
    • 1.25 L dārzeņu buljona vai ūdens;
    • 50 gr sviesta;
    • 75 gr parmezāna vai pekorīno siera, smalki sarīvēts;
    • 1 paciņa safrāna (pēc vēlēšanās);
    • mazliet sāls;
    • 2 – 3 buntes svaigu spinātu;
    • 2 ķiploka daiviņas, smalki sasmalcinātas;
  • pildījumam:
    • 3 mocarellas bumbas, notecinātas no liekā šķidruma un sagrieztas nelielos gabaliņos;
  • panēšanai:
    • milti pēc nepieciešamības;
    • 3 olas, viegli sakultas;
    • rīvmaize pēc nepieciešamības;
  • eļļa cepšanai – zemesriekstu eļļa.

Pagatavošana:

  • liek vārīties dārzeņu buljonu vai ūdeni. Kad tas sasniedzis vārīšanās temperatūru, pievieno rīsus un, ik pa laikam apmaisot ar koka varoti, vāra, līdz uzsūcies viss ūdens (15 – 20 min.);
  • tikmēr uz pannas apsautē spinātus ar sasmalcinātām ķiploku daiviņām. Atdzesē, nospiež lieko šķidrumu un sagriež nelielos gabaliņos;
  • kad rīsi ir gandrīz gatavi, pievieno sasmalcinātos spinātus, sāli un nelielā daudzumā karsta ūdens izšķīdinātu safrānu. Visu kārtīgi izmaisa;
  • kad rīsi ir gatavi, pievieno sviestu un rīvētu sieru un visu kārtīgi izmaisa. Kārto lēzenā traukā, nolīdzina un pārsedz ar pārtikas plastmasas plēvi. Ļauj pilnībā atdzist. Gatavai rīsu masai jābūt blīvai, stingrai, pilnībā atdzisušai;
  • mocarellas sieru notecina no liekā šķidruma un sagriež nelielos gabaliņos;
  • sāk veidot rīsu bumbas, nelielu daļu rīsu masas liekot plaukstā, tai pa virsu pāris mocarellas gabaliņus un tādu pašu rīsu masu. Vieglām kustībām visu saspiež, īpašu uzmanību pievēršot sānu malām;
  • katru bumbu apvārta miltos, tad viegli sakultās olām, līdz visbeidzot rīvmaizē;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā eļļā, līdz tās no visām pusēm iegūst zeltaini brūnu nokrāsu;
  • notecina uz virtuves papīra dvieļiem;
  • pasniedz tiklīdz gatavas, siltas.

Labu apetīti!

Arancini_Spinaci_mozzarella1Arancini_Spinaci_mozzarella2Arancini_Spinaci_mozzarella4Arancini_Spinaci_mozzarella5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: