Sāļie Kantuči cepumi ar parmezāna sieru un zemesriekstiem (Cantucci salati alle arachidi)

Food_Cantucci_parmigiano_aranchidi

Ja klasisko saldo Kantuči cepumu galvenās sastāvdaļas ir milti, cukurs, olas un mandeles, tad sāļo Kantuči cepumu – milti, olas, rīvēts parmezāna siers un zemesrieksti. Tieši tāpat tie ir divreiz cepti cepumi, kā rezultātā tie kļūst kraukšķīgi un viegli irdeni. Perfekti sāļi cepumi, kuriem rieksti piešķir īpašu struktūru.

Ja vien netiek apēsti uzreiz, tad hermētiski slēdzamā traukā tie uzglabājami salīdzinoši ilgu laiku.

Lieliski piemēroti dažādiem pasākumiem un ballītēm kā sāļā uzkoda vai našķis (lieliski sader ar alu).

Pēc vēlēšanās zemesriekstus var aizstāt ar lazdu riekstiem, valriekstiem, pistācijām un lai pēc tam pusgatavos cepumus būtu vieglāk sagriezt šķēlēs, pirms pievienošanas miltiem tos nepieciešams sasmalcināt (laika trūkuma dēļ es šo neizdarīju, kā rezultātā, cepumus griežot, tie vietām padrupa). Augstākā labuma miltu vietā izmantoju pilngraudu un cieto kviešu miltus Timilia (zemāks glutēna līmenis), tādējādi cepumi izdevās īpaši kraukšķīgi un irdeni.

Nepieciešams (20 – 30 gab.):

  • 300 gr miltu (izmantoju 150 gr pilngraudu miltus un 150 gr pilngraudu cieto kviešu miltus Timilia);
  • 120 gr lobītu zemesriekstu, viegli apgrauzdēti;
  • 100 gr sviesta, istabas temperatūrā;
  • 2 vidēji lielas olas + 1 olas dzeltenums virspuses pārsmērēšanai;
  • 45 gr parmezāna siera, smalki sarīvēta (aizstāju ar pekorīno sieru);
  • 30 gr cukura;
  • 15 gr sausā piena pulvera (aizstāju ar mazliet piena);
  • 1 tēj.k. cepamā pulvera;
  • šķipsniņa sāls, rīvēts muskatrieksts.

Pagatavošana:

  • uz pannas vai cepeškrāsnī pavisam viegli (7 – 8 min.) apgrauzdē riekstus. Atdzesē un sasmalcina vidēji rupjos gabalos;
  • sviestu sakuļ ar cukuru līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno parmezāna sieru, piena pulveri (pienu), sāli, rīvētu muskatriekstu un visu sastrādā viendabīgā masā. Pievieno viegli sakultas olas un turpina kult vēl apmēram 2 minūtes. Pievieno izsijātus miltus un cepamo pulveri. Pašās beigās pievieno sasmalcinātus zemesriekstus;
  • visu sastrādā viendabīgā masā, ietin pārtikas plēvē un uz apmēram 30 minūtēm ievieto ledusskapī;
  • iegūto masu sadala divās vai trīs vienādās daļās un no katras izveido garenisku, cilindrisku desu (apmēram 3.5 cm platu);
  • kārto vienu otrai blakus uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, pārsmērē ar viegli sakultu olas dzeltenumu un liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 20 minūtes. Uzmanību – nepārcept!;
  • izņem no cepeškrāsns, atdzesē (!) un sagriež apmēram 1 cm platās šķēlēs;
  • kārto tās atpakaļ pannā ar platāko malu uz leju un liek vēlreiz cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 10 minūtes, līdz tās iegūst viegli zeltainu nokrāsu no abām pusēm. Cepšanās laikā apgroza;
  • pasniedz atdzisušus un uzglabā hermētiski slēgtā traukā.

Labu apetīti!

Biscotti_Cantucci_parmigiano_aranchidi (1)Biscotti_Cantucci_parmigiano_aranchidi (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: