Mimozas torte ar ananāsiem (Torta mimosa all’ ananas)

Food_Torta Mimosa

Par klasiku uzskatāma torte, kura Itālijā tiek gatavota kopš 1946.gada (70 gadus!!!) un līdzās mimozas ziediem ir viens no 8.marta jeb Staptautiskās sieviešu dienas simboliem!

Savu nosaukumu ieguvusi pateicoties tam, ka vizuāli līdzinās šiem neparasti smaržīgajiem dzeltenās krāsas mimozas ziediem, kas zied tieši pavasara periodā.

Tradicionāli tā tiek gatavota kupolveida (pusapaļas) formas un virspuse tiek pārklāta ar dzeltenas krāsas biskvīta gabaliņiem. Pildījums sastāv no vārītā krēma un putukrējuma, taču pastāv arī dažādi citi varianti, piemēram, ar ananāsu gabaliņiem, tikai putukrējumu, šokolādes krēmu, kafijas krēmu, u.c.

Biskvītu un vārīto krēmu gatavoju iepriekšējā dienā! Mitrināšanai izmantoju no konservētiem ananāsiem (500 ml) nolietu sulu un pildījuma sastāvā konservēta ananāsa gabaliņus. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasara tortei – dzelteni dzīvespriecīga krāsa un atsvaidzinoša garša!
Ja kūku vēlas pārsmērēt ar vārīto krēmu, tad attiecīgi dubulto tā daudzumu un uz pusi samazina saldā krējuma apjomu.

Nepieciešams (10 pers., cepamā trauka diametrs 24 cm):

  • biskvītam:
    • 6 vidēji lielas olas;
    • 150 gr cukura;
    • 75 gr miltu + 75 gr kartupeļu / kukurūzu cietes;
    • 1 paciņa vanilīna (vai pāris piles vaniļas esences, sēkliņas no ½ vaniļas pāksts);
    • 1 paciņa safrāna (pēc vēlēšanās);
    • 1 tēj.k.cepamā pulvera (pēc vēlēšanās);
    • šķipsniņa sāls;
  • biskvīta mitrināšanai:
    • 250 ml konservētu ananāsu sulas;
  • pildījumam: vārītais krēms + putukrējums + ananāsu gabaliņi
    • vārītajam krēmam:
      • 250 ml piena;
      • 3 olu dzeltenumi;
      • 50 – 55 gr cukura;
      • 25 gr kukurūzu cietes (šoreiz izmantoju pusi rīsu, pusi kartupeļu cietes);
      • ½ vaniļas pāksts, pārgriezta uz pusēm un izņemtas sēkliņas (vai plāni nomizota citrona miziņa);
    • 500 ml saldā krējuma;
    • 3 – 4 ēd.k. pūdercukura;
    • konservētu ananāsu, sagrieztu nelielos gabaliņos.

Pagatavošana:

  • olas sakuļ ar cukuru, vanilīnu un šķipsniņu sāls, līdz masa dubultojas, kļūst gaiša un gaisīga (apmēram 15 – 20 minūtes). Pievieno nelielā daudzumā silta ūdens izšķīdinātu safrānu un turpina kult vēl pāris minūtes. Pakāpeniski pievieno izsijātus miltus un cepamo pulveri. Vieglām un gaisīgām kustībām izmaisa, līdz izveidojas viendabīga masa;
  • cepamo trauku iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem. Lej tajā iepriekš pagatavoto biskvīta masu un liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 30 minūtes (gatavību pārbauda ar koka irbulīti). Pilnībā atdzesē un izņem no formas. Izcep otru tāda paša izmēra biskvītu;
  • tikmēr pagatavo krēmu, katliņā lejot pienu un liekot vārīties kopā ar plāni nomizotu citrona miziņu (pēc tam to izņem), līdz parādās pirmie burbulīši. Tikmēr otrā katliņā olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un vaniļas sēkliņām, līdz izveidojas gaiša un gaisīga masa. Pievieno izsijātu cieti un visu kārtīgi izmaisa. Pakāpeniski pievieno karsto pienu un liek atpakaļ vārīties uz mērenas uguns, līdz masa sabiezē un iegūst nepieciešamo konsistenci. Vārīšanās laikā nepārtraukti maisa. Tiklīdz krēms pagatavs, to pārlej lēzenā traukā un pārklāj ar pārtikas plēvi tā, lai tā pieskartos virspusei (neizveidosies garoziņa). Atdzesē līdz istabas temperatūrai un tad pārliek ledusskapī pilnībā atdzist;
  • konservētos ananāsus atdala no sulas un sagriež nelielos gabaliņos;
  • atdzisušajam vārītajam krēmam pievieno mazliet ananāsu sulas (pēc vēlēšanās), smalki sagrieztus ananāsu gabaliņus un visu kārtīgi izmaisa;
  • saldo krējumu saputo ar pūdercukuru. Pusi masas atliek masā vēlākai virspuses pārsmērēšanai, atlikušo – pievieno vārītajam krēmam un vieglām un gaisīgām kustībām izmaisa, līdz izveidojas viendabīga masa;
  • katru biskvītu pārgriež uz pusēm (iegūti četri, apmēram 1 cm augsti diski). Ja nepieciešams, apgriež tumšo un sauso garoziņas daļu (vislabāk to norīvēt ar rupjo dārzeņu rīvi!). Vienu no diskiem sagriež apmēram 0.5 – 1 cm lielos kubiņos, kas tiks izmantoti virspuses dekorēšanai;
  • sāk veidot torti, kupolveida trauku izklājot ar pārtikas plēvi un vienu no biskvīta daļām ar gaišo pusi uz leju (vēlāk tā būs virspuse). Samitrina ar ananāsu sulu un pārsmērē ar pildījuma krēmu. Pa virsu liek nākamo biskvīta kārtu, samitrina ar ananāsu sulu un pārsmērē ar pildījuma krēmu. Pa virsu liek nākamo, pēdējo biskvīta kārtu ar tumšo pusi uz augšu (vēlāk tā būs apakša). Pārsedz ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī uz apmēram 4 stundām (vislabāk visu nakti);
  • izņem no ledusskapja un otrādi apgrieztā veidā kārto uz šķīvja, kur tā vēlāk tiks pasniegta. Pārsmērē ar putukrējumu un dekorē ar biskvīta gabaliņiem, pilnībā nosedzot to;
  • liek ledusskapī līdz pasniegšanas brīdim.

Labu apetīti!

Torta Mimosa5Torta Mimosa0Torta Mimosa1Torta Mimosa2Torta Mimosa3Torta Mimosa4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: