Sicīliešu lēcas (Lenticchie siciliane)

Food_Lenticchie nere (1)

Lēcas kā viens no pākšaugiem bijušas pazīstamas jau kopš apmēram 11 000 g.p.m.ē. un tiek uzskatītas par vienu no pirmajām Tuvajos Austrumos kultivētajām labībām. Apmēram 6000 g.p.m.ē. tās nonāca Vidusjūras reģionā, kur ilgu laiku bijušas viens no nabadzīgo iedzīvotāju ēdienkartes pamatproduktiem (lēts un uzturvielām bagāts produkts, kas olbaltumvielu ziņā aizvietoja gaļu). Līdz pat 1950.-tajiem gadiem tās bija ļoti populāras, taču pēc tam, līdz ar tirgus un pircēju pieprasījuma izmaiņām, samazinājās to patēriņš, priekšroku dodot lētākām un zemākas kvalitātes lēcām. Mūsdienās, apzinoties to pozitīvo ietekmi uz veselību (viens no Vidusjūras diētas produktiem, kuru vēlams izmantot uzturā 2x nedēļā), interese par tām palielinās. Palielinās arī interese par retām, vietējām, bioloģiski audzētām lēcu šķirnēm. Itālijā tās ir neatņemama Vecgada ēdienkartes sastāvdaļa (simbolizē finansiālo labklājību nākamajā gadā).

Ietekme uz veselību:

  • satur apmēram 25% olbaltumvielu, 53% ogļhidrātu un 2% tauku;
  • bagātīgi satur minerālvielas un vitamīnus (kāliju, fosforu, magniju, kalciju, nātriju, dzelzi, cinku, varu, mangānu, selēnu, A, B, C un E vitamīnus), aminoskābes;
  • pateicoties augstajam šķiedrvielu saturam, labvēlīgi iedarbojas uz kuņģa – zarnu traktu, veicinot vēdera izeju un organisma attīrīšanos, normalizējot holesterīna līmeni, mazinot risku saslimt ar aterosklerozi;
  • labvēlīgi iedarbojas uz sirds – asinsvadu sistēmu, dažādiem deģeneratīviem (aterosklerozi) un ļaundabīgiem procesiem (satur antioksidantus);
  • labvēlīgi iedarbojas uz CNS, uzlabojot uzmanību, atmiņu, garastāvokli, paaugstinot enerģijas līmeni;
  • labvēlīgi iedarbojas uz muskulatūru (bagātīgi satur aminoskābes);
  • labvēlīgi iedarbojas anēmijas gadījumā (bagātīgi satur dzelzi);
  • ieteicamas diētas gadījumā (rada stabilu sāta sajūtu), veģetāriešiem (var aizstāt gaļu), celiakijas slimniekiem (nesatur glutēnu), diabēta slimniekiem (neizraisa cukura līmeņa svārstības).

Vienas personas vidēā deva – apmēram 80 gr.

Piesardzīgi jālieto (nelielos apjomos un sablenderētā veidā) dažādu kuņģa – zarnu trakta saslimšanu gadījumos (piem., disbaktereozes, kolīts), jo liels daudzums šķiedrvielu var pastiprināt zarnu gļotādu iekaisuma procesus. Tāpat piesardzīgi jālieto podagras gadījumā.

Itālijā lēcas tiek audzētas galvenokārt paugurainās un kalnainās zonās, kur, pateicoties klimatiskajiem apstākļiem un augsnes sastāvam, iespējams iegūt īpaši kvalitatīvas lēcas ar izteiktu smaržu un garšu.

Pastāv neskaitāmu veidu, krāsu un šķirņu lēcas, piemēram, lielās lēcas (6 – 9 mm) un mazās lēcas (2 – 6 mm).

Ievērojamākās sicīliešu lēcas:

Villalbas lēcas (itāliešu val.: lenticchie di Villalba) ir Itālijas vislielākās lēcas!

Tās ir apmēram 8 mm lielas, zaļganīgas krāsas, viegli saplacinātas formas lēcas, kas tiek audzētas Sicīlijas vidienē esošajā Kaltanisetas zonā (Mussomeli, Marianopoli, Vallelunga, Cammarata).

1930.tajos – 1960.-tajos gados tās šeit tika izaudzēts tik daudz, ka to apjoms veidoja apmēram 30% no kopējā Itālijā saražotā lēcu apjoma. Vēlāk sakarā ar tirgus pieprasījuma izmaiņām (arvien mazāks pākšaugu patēriņš, turlāt, priekšroku dodot ātrāk pagatavojamām mazākām lēcām un lētākām ievestajām lēcām) un to audzēšanas sarežģītību un dārdzību (roku darbs, neliela raža), būtiski samazinājās to audzēšanas apjoms. Pavisam lēnām un pakāpeniski tas ir atsācies kopš 1990.-to gadu beigām, tieši tāpēc šīs īpašās lēcas, kas bagātas ar dzelzi (> 10 mg uz 100 gr produkta) un olbaltumvielām un pavisam maz satur fosforu un kāliju, iekļautas Slow Food kustības sastāvā.

Lēcu audzēšana lielā mērā ir roku darbs, jo apmēram Jūnija vidū tās tiek nopļautas un nelielos saišķos atstātas turpat uz lauka 5 – 8 dienas izžūt svaigā gaisā. Pēc tam tās tiek novāktas un mehāniski atdalītas.

Kā jau visām liela izmēra lēcām, to vārīšanas laiks ir apmēram 45 minūtes – 1 stunda, taču īpašs ir tas, ka vārīšanās laikā tās neizjūk un saglabā savu formu.

Ustikas lēcas (itāliešu val.: lenticchie di Ustica) ir Itālijas vismazākās lēcas!

Tās ir mazas, tumši brūnas krāsas lēcas ar ļoti izteiktu garšu un smaržu, kas aug Palermo zonā esošajā vulkāniskās izcelsmes Ustikas salā. Gadsimtiem ilgi to audzēšanas tehnika ir tikai un vienīgi cilvēka roku darbs, turklāt, ņemot vērā vietējos dabas apstākļus un neizmantojot ķīmiskos produktus. Ražas novākšana notiek Jūnija vidū. Augi tiek novākti, sasieti kūļos, kaltēti svaigā gaisā un pēc tam turpat izdauzīti. Iekļautas Slow Food kustības sastāvā!

Ustikas lēcas ir viens no Ustikas salas tradicionālajiem produktiem, no kura tiek gatavoti tādi vietējie ēdieni kā lēcu zupa ar dārzeņiem (lēcas, sīpols, ķiploks, burkāns, pētersīļi, baziliks, savvaļas fenhelis) un lēcas ar spageti veida pastu.

Nav nepieciesams mērcēt. Gatavas apmēram 45 minūšu laikā.

Melnās lēcas, pateicoties to līdzībai ar Belugas kaviāru, bieži vien auktas arī par Beluga lēcām (itāliešu val.: lenticchie nere di Leonforte, lenticchie nere Beluga), ir vienas no visātrāk pagatavojamām lēcām!

Tās ir mazas, spīdīgas, melnas krāsas viegli sfēriskas lēcas ar maigu, viegli saldenu un ļoti aromātisku garšu. Bez mērcēšanas tās ir gatavas apmēram 20 minūšu laikā! Vārīšanās laikā saglabā savu formu un krāsu, tāpēc ideāli piemērotas dažādu uzkodu, salātu, zupu, sautējumu pagatavošanai siltā vai aukstā veidā. Sader ar zivīm, gaļu, dārzeņiem, sēnēm, riekstiem, u.c. Sader ar dažādiem garšaugiem (rozmarīnu, kanēli, ingveru, krustnagliņām, koriandru, ķimenēm, u.c.).

Sicīlijā tās tiek audzētas Ennas zonā (Enna, Leonforte, Calascibetta, Nicosia) un līdzīgi kā ar pārējām sicīliešu lēcām, laika posmā no 1950.-tajiem līdz 1990.-tajiem gadiem to audzēšanas apjoms samazinājās tiktāl (priekšroku dodot ražīgākām un izturīgākām, bet ne vienmēr vērtīgākām šķirnēm), ka tām draudēja izzušana. Pēdējos gados interese par šīm izskata ziņā neparastajām lēcām ir palielinājusies un to audzēšanas apjomi lēnām palielinās, lai gan vēl joprojām ir nepietiekami (pietiek vietējam tirgum, gardēžu vajadzību apmierināšanai).

To audzēšana ir darbietilpīgs process un novākšana ļoti lielā mērā roku darbs. Taču tas ir tā vērts, jo šīs melnās lēcas, kuru sastāvā ir antocianīni, ir ļoti spēcīgs antioksidants (līdzīgi kā mellenes un kazenes) – pasargā no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes, sirds – asinsvadu un dažādām ļaundabīgām saslimšanām.

Food_Zuppa di lenticchieFood_Pasta_LenticchieFood_Lenticchie VillalbaFood_Lenticchie nere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: