Tumšās šokolādes – sarkano apelsīnu kēkss (Ciambellone al cioccolato fondente e arance rosse)

Food_Ciambella_cioccolato_arance

Kā jau katru gadu Sicīlijā Februāra mēnesī pilnā sparā norit apelsīnu ražas novākšana. Šogad apelsīni tiek novākti vienlaikus vairāk nekā citus gadus, jo ziema ir neparasti silta un bez nokrišņiem (apelsīnus nevar uzglabāt, par ko lauksaimnieki nemaz nav priecīgi!).

Arī mēs esam tikuši pie vairākām kastēm šo krāsaino, aromātisko un sulīgo bumbuļu (domāts – apelsīnu), tamdēļ šis tumšās šokolādes kēkss ir tikai viens no to pielietojuma veidiem.

Sicīlisku garšu kēkss, kur vienlaikus jūtama gan izteiktā tumšās šokolādes garša, gan arī atsvaidzinošā sicīliešu sarkano apelsīnu pēcgarša, un tam pa vidu – nelieli mandeļu gabaliņi! Vai zini, kas ir Modikas šokolāde un Avolas mandeles? Ar ko īpaši sarkanie apelsīni un kāpēc tie ir sarkani?

Nepieciešams:

  • 150 gr miltu (izmantoju pusi rīsu, pusi pilngraudu cieto kviešu miltus Timilia);
  • 60 gr mandeļu miltu (vai miltos sastrādātu lobītu mandeļu);
  • 3 olas;
  • 120 gr tumšā cukura;
  • 100 – 120 gr tumšās šokolādes, kakao sastāvs vismaz 70%;
  • 2 vidēji lieli sicīliešu sarkanie apelsīni, svaigi spiesta to sula (apmēram 300 ml) un rīvēta miziņa;
  • 2 ēd.k. rūgtā kakao pulvera;
  • 80 gr sēklu eļļas;
  • 2 tēj.k. cepamā pulvera;
  • dekorēšanai – rūgtai kakao vai pūdercukurs.

Pagatavošana:

  • izspiež sulu no diviem apelsīniem (ieguvu apmēram 300 ml sulas) un norīvē to miziņu tā, lai nebūtu baltās, rūgtās daļas;
  • šokolādi sasmalcina un izkausē ūdens peldē. Kad tā izkususi, pievieno eļļu un pusi apelsīnu sulas. Visu izmaisa un mazliet atdzesē;
  • olas sakuļ ar cukuru, līdz masa dubultojas, kļūst gaiša un gaisīga;
  • pievieno šķipsniņu sāls, rīvētas apelsīnu miziņas, šokolādes masu un visu izmaisa. Pakāpeniski pārmaiņus pievieno atlikušo apelsīnu sulu un visas sausās sastāvdaļas (mandeļu miltus, izsijātus kakao, cepamo pulveri un miltus). Ja nepieciešams, pēc vajadzības pievieno vai nu apelsīnu sulu, vai arī miltus;
  • cepamo trauku iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem. Lej tajā iepriekš pagatavoto mīklas masu un liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 30 – 35 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti;
  • ļauj atdzist izslēgtā cepeškrāsnī;
  • pasniedz pārkaisītu ar rūgto kakao vai pūdercukuru.

Labu apetīti!

Ciambella_cioccolato_arance

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: