Pildīti artišoki (Carciofi ripieni in tegame)

Food_Carciofi ripieni in tegame

Artišoki ir viens no Sicīlijā ļoti iecienītiem ziemas sezonas dārzeņiem. Es pat teiktu – trešais populārākāis dārzenis aiz tomātiem un baklažāniem. Gatavots un izmantots uzturā ļoti dažādos veidos.

Nature_February_Artichoke fieldArtichoke festival_Ramacca

Šoreiz gatavoju tvaicētus pildītus artišokus, kas mūsmājās ir ļoti iecienīta dārzeņu uzkoda vai visbiežāk – pamatēdiens – vakariņas. Lieliski sader ar glāzi sarkanvīna!

Artišokus var pagatavot ar visdažādo pildījumu – ar rīvmaizi un rīvētu sieru, vai malto gaļu / desiņām (tādā gadījumā vislabāk ir izgrēbt artišoka vidusdaļu, izveidojot iedobi), vai rikotas sieru. Pildījuma sastāvā var izmantot arī sālītus anšovus. Tos var pagatavot kā ūdenī (dārzeņu buljonā), tā arī pikantā tomātu mērcē.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 4 – 8 artišoki, apmēram vienāda lieluma;
  • pildījumam:
    • 100 gr rīvmaizes;
    • 100 gr pekorīno (parmezāna) siera, smalki sarīvēts;
    • 2 – 3 ķiploka daiviņas, smalki sasmalcinātas;
    • saišķis pētersīļu, smalki sasmalcināts;
    • 1 sālīta anšova fileja, noskalota zem tekoša auksta ūdens un sasmalcināta (pēc vēlēšanās);
    • sāls, svaigi malti melnie pipari;
    • olīveļļa;
  • 1 citrons, pārgriezts uz pusēm (ja izvēlas artišoku lapām apgriezt spicos galus);
  • ūdens (dārzeņu buljons vai tomātu mērce).

Pagatavošana:

  • sagatavo artišokus, tiem noņemot ārējās, cietākās lapiņas un nogriežot kātu līdz pamatnei (kātus projām nemet, tos var izmantot risoto pagatavošanai vai tvaicēt kopā ar pildītiem artišokiem). Pēc vēlēšanās lapiņām nogriež asos (spicos) galus vai atstāj tās veselas. Ja izvēlas nogriezt lapu galus, tad tos apstrādā ar citronu sulu, lai tie nepaliktu melni. Artišokus noskalo zem tekoša auksta ūdens un nosusina;
  • pagatavo pildījumu, visas tā sastāvdaļas sastrādājot viendabīgā masā;
  • artišokus sāk piepildīt ar pildījumu – artišoku lapas atver (paver) pēc iespējas plašāk un, sākot ar ārējām lapiņām, piepilda ar pildījumu, to pēc iespējas vairāk piespiežot pie apakšas, tuvāk artišoka vidusdaļai jeb artišoka sirdij;
  • kārto lēzenā katliņā vienu otram cieši blakus ar pildījumu uz augšu un katru atsevišķi pārslaka ar olīveļļu;
  • pievieno ūdeni līdz artišoka trešdaļai un sākumā uz lielas un pēc tam uz zemas liesmas liek vārīties, līdz tie kļūst mīksti un lapiņas viegli atdalās (apmēram 25 – 30 minūtes);
  • pasniedz siltus.

Labu apetīti!

Carciofi ripieni in tegameCarciofi ripieni in tegame1Carciofi ripieni in tegame2Carciofi ripieni in tegame3Carciofi ripieni in tegame4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: