Citronu tarte ar ciedru riekstiem (Torta al limone e pinoli)

Food_Torta_limoni_pinoli

Ziemas periodam īsti piemērota kūka – dzīvespriecīgi krāsaina, saulaina, atspirdzinoša.

Kūkas svaigums jeb skābums atkarīgs no citronu sulas skābuma, tāpēc, ja citroni ir ļoti skābi, krēmam pietiks ar sulu no viena, maksimums pusotra citrona.

Nature_January (2)Limoni siciliani

Nepieciešams (cepamā trauka diametrs 24 cm):

  • mīklai:
    • 250 gr miltu, izsijāti;
    • 125 gr sviesta (istabas temperatūrā), sagriezta mazos gabaliņos;
    • 125 gr cukura;
    • 2 olas;
    • 1 citrons, rīvēta tā miziņa;
    • šķipsniņa sāls.
  • krēmam:
    • 2 veselas olas + 2 olu dzeltenumi (izmantoju 2 palielas veselas olas!);
    • 2 citroni, rīvēta to miziņa un svaigi spiesta sula;
    • 140 gr cukura;
    • 50 gr sviesta;
    • 100 gr mandeļu miltu (vai miltiem līdzīgā masā sastrādātas nolības mandeles).
  • dekorēšanai:
    • 2 – 3 ēd.k. ciedru riekstu;
    • pūdercukurs.

Pagatavošana:

  • visas mīklas sastāvdaļas sastrādā viendabīgā masā. Izveido bumbu, ietin to pārtikas plēvē un uz apmēram 1 stundu ievieto ledusskapī;
  • cepamo trauku pavisam viegli iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem;
  • galda virsmu izkaisa ar miltiem un izrullē uz tās mīklu apmēram 7 – 8 mm biezumā;
  • cepamo trauku pārklāj ar mīklu tā, lai tā labi piegulētu pamatnei un sānu malām. Ar rulli pārbrauc pāri sānu malām, tādējādi atdalot lieko mīklas daļu. Pamatni sabaksta ar dakšiņu, pārklāj ar cepamo papīru un pieber pilnu ar pupiņām, zirņiem vai riekstiem, lai tā cepšanās laikā neceltos uz augšu;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 0C apmēram 20 minūtes. Noņem pupiņas un cepamo papīru un ļauj tai atdzist;
  • tikmēr nomazgā un nosusina citronus, norīvē to miziņu un izspiež sulu;
  • olas sakuļ ar cukuru līdz izveidojas gaiša un gaisīga masa. Pievieno rīvētas citronu miziņas, citronu sulu un sviesta gabaliņus. Liek vārīties uz lēnas uguns, līdz krēms sabiezē. Pievieno mandeļu miltus un, nepārtraukti maisot, ļauj visam nedaudz atdzist;
  • iegūto krēmu lej mīklas formā un pārkaisa ar ciedru riekstiem;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 0C apmēram 5 minūtes grila režīmā!
  • pasniedz pārkaisītu ar pūdercukuru.

Labu apetīti!

Torta_limoni_pinoli (1)Torta_limoni_pinoli (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: