Jēra gaļas sautējums ar žāvētām plūmēm (Stufato di agnello alle prugne)

Food_Agnello alle prugne

Paralēli tradicionālajai sicīliešu krāsnī ceptajai jēra gaļai ar kartupeļiem, zaļajiem zirnīšiem un burkāniem, šoreiz gatavoju arī jēra gaļas sautējumu arābu (marokāņu) gaumē.

Ak, mans Dievs, cik garšīgi!

Lieliska saldskāba garša (žāvētas plūmes un apelsīnu sula), lieliska dažādu garšvielu saspēle (kanēlis, safrāns, kurkuma, ingvers), lieliska mērcīte, kas tik ļoti piestāv un sader ar kuskusu, tāpēc šoreiz saku – obligāti jāpamēģina! Noteikti garšos arī tiem, kam it kā negaršo jēra gaļa!

P.S. Marokāņi šo ēdienu gatavo īpašā konusveida traukā, kas īpaši piemērots lēnai, pakāpeniskai gaļas gatavošanai uz zemas uguns liesmas.

Nepieciešams (4 pers.):

  • dārzeņu buljonam:
    • 1.5 L ūdens;
    • 2 burkāni, nomizoti un sagriezti gabalos;
    • 1 sīpols, nomizots un sagriezts ceturtdaļās;
    • 1 selerijas kāts, sagriezts gabalos;
    • 1 saišķis svaiga koriandra (pēc vēlēšanās; var aizstāt ar kaltētu);
    • sāls.
  • gaļas sautējumam:
    • 1 kg jēra gaļas, sagrieztas šķēlēs vai gabalos;
    • 200 – 250 gr žāvētu plūmju bez kauliņiem;
    • 100 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas;
    • 70 gr lobītu mandeļu (pēc vēlēšanās);
    • 2 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas;
    • 1 paliels sīpols, smalki sasmalcināts;
    • 1 ēd.k. medus;
    • 30 gr svaiga ingvera, smalki sarīvēts (vai 1 tēj.k. ingvera pulvera);
    • 5 gr kurkumas pulvera;
    • 1 kanēļa standziņa (var aizstāt ar kanēļa pulveri);
    • 1 paciņa safrāna;
    • olīveļļa;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari;
  • kuskusam:
    • 280 gr kuskusa;
    • 300 ml dārzeņu buljona;
    • pavisam nedaudz sviesta;
    • 1 citrons, rīvēta tā miziņa;
    • 1 kanēļa standziņa;
    • mazliet čili piparu pulvera;
    • mazliet kardamona pulvera;
    • mazliet ķimeņu sēklu;
    • pāris fenheļa sēkliņas;
    • 1 anīsa zvaigzne;
    • mazliet svaigu piparmētru lapiņu, pētersīļu.

Pagatavošana:

  • izspiež apelsīnu sulu un pārlej ar to žāvētās plūmes. Ļauj tām nostāvēties vismaz 30 minūtes, bet vislabāk 1 stundu;
  • tikmēr pagatavo dārzeņu buljonu, lielā katlā liekot vārīties ūdeni. Kad ūdens sāk vārīties, pievieno gabalos sagrieztus burkānus, selerijas kātu un sīpolu ceturtdaļas. Pievieno sasmalcinātu koriandru un sāli un visu uz lēnas uguns vāra apmēram 30 minūtes;
  • nelielā daudzumā olīveļļas apcep sasmalcinātus sīpolu un ķiploku. Pēc pāris minūtēm pievieno gaļu un apbrūnina to no abām pusēm. Pievieno kanēļa standziņu, nelielā daudzumā silta ūdens izšķīdinātu safrānu, kurkumu, rīvētu ingveru un, uzliekot vāku, turpina sautēt apmēram 5 minūtes. Pievieno sāli un piparus un pāris kausus dārzeņu buljona (gaļai jābūt pārsegtai). Turpina sautēt uz pavisam zemas uguns liesmas apmēram 30 minūtes. Pievieno notecinātas kaltētās plūmes un medu, un turpina sautēt vēl apmēram 15 minūtes;
  • mandeles sakapā mazākos gabalos un pavisam viegli apgrauzdē. Pievieno gaļas sautējumam, kad tas ir gandrīz gatavs;
  • tikmēr pagatavo kuskusu, uz sakarsētas pannas pavisam viegli apgrauzdējot anīsu, kanēļa standziņu, kardamonu, fenheļa un ķimeņu sēklas. Pievieno čili pulveri un visu uz lielas uguns apgrauzdē apmēram 2 minūtes. Atdzesē un pēc tam sablenderē viendabīgā, pulverveida masā;
  • tikmēr pagatavo kuskusu, izmantojot iepriekš pagatavoto dārzeņu buljonu, un kad tas ir gatavs (kuskusu pārlej ar karstu dārzeņu buljonu un pārsegtam ar vāku, ļauj nostāvēties 10 minūtes. Pēc tam pievieno šķipsniņu sviesta un visu ar dakšiņu izmaisa), pievieno sasmalcinātus pētersīļus un piparmētru lapiņas, iepriekš pagatavoto garšvielu maisījumu un rīvētu citrona miziņu. Visu kārtīgi izmaisa;
  • kuskusu un gaļas sautējumu pasniedz tiklīdz gatavs.

Labu apetīti!

Agnello alle prugne

One Trackback to “Jēra gaļas sautējums ar žāvētām plūmēm (Stufato di agnello alle prugne)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: