Divu veidu riekstu – sēklu enerģētiskie batoniņi (Barrette energetiche di noci e semi)

Food_Barrette di semi e frutta secca

Ļoti labs našķis bērniem un pieaugušajiem vai arī dāvana Ziemassvētkos, kas hermētiski slēgtā traukā saglabāsies kraukšķīgs ļoti ilgu laiku.

Gatavoju divu veidu batoniņus – pirmie ir plāni un pēc garšas neitrāli (kļavu sīrups vai medus tikai virsmas pārsmērēšanai), otrie – biezāki un saldāki. Pamēģiniet!

Neitrālais variants – ar dažādām sēklām

Nepieciešams:

  • 60 gr saulespuķu sēklu;
  • 60 gr ķirbju sēklu;
  • 60 gr sezama sēklu;
  • 60 gr linsēklu;
  • 250 ml ūdens;
  • 50 gr mandeļu miltu;
  • 50 gr miltu bez glutēna, piem., rīsu, kokosriekstu;
  • 60 ml olīveļļas;
  • 2 ēd.k.apelsīnu sulas;
  • 3 ēd.k.kļavu sīrupa vai medus;
  • šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

  • vienā lielā traukā sajauc visas sēklas, nelielu daļu atstājot vēlāk dekorēšanai. Pievieno visas pārējās sastāvdaļas, izņemot apelsīnu sulu un kļavu sīrupu vai medu. Rezultātā tiks iegūta viendabīga, nedaudz šķidra masa, bet par to nevajag uztraukties;
  • cepamo trauku izklāj ar cepamo papīru un izklāj iegūto masu pēc iespējas plānākā kārtā (ar lāpstiņas palīdzību);
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 20 minūtes;
  • tikmēr apelsīnu sulu sajauc ar kļavu sīrupu vai medu;
  • cepumus izņem no cepeškrāsns, pārsmērē ar apelsīnu sulas – kļavu sīrupa maisījumu un pārkaisa ar atlikušajām sēkliņām;
  • sagriež nelielos gabaliņos un liek atpakaļ cepties cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes jeb kamēr tie iegūs viegli zeltainu nokrāsu un kraukšķīgu struktūru;
  • pasniedz pilnībā atdzisušus.

Labu apetīti!

Barrette di semi e frutta secca1

Saldais variants – ar kokosriekstu skaidiņām, riekstiem un sēklām

Nepieciešams:

  • 100 gr lazdu riekstu, sasmalcinātu parupjos gabalos;
  • 50 gr kokosriekstu skaidiņu;
  • 50 gr pistāciju, sasmalcinātas;
  • 40 gr mandeļu, sasmalcinātas;
  • 25 gr ciedru riekstu;
  • 25 gr sezama sēklu;
  • 25 gr saulespuķu sēklu;
  • 2 tēj.k. čia sēklu (pēc vēlēšanās);
  • 200 gr tumšā cukura;
  • 3 ēd.k. akāciju medus;
  • 80 gr sēklu vai rīsu eļļas + nedaudz cepamā trauka iesmērēšanai.

Pagatavošana:

  • kokosriekstu skaidiņas, sezama, čia, saulespuķu sēklas, pistācijas un lazdu riekstus apgrauzdē iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 5 – 10 minūtes;
  • vienā lielā traukā sajauc iepriekš apgrauzdētos riekstus ar lazdu riekstiem un mandelēm un kārtīgi izmaisa;
  • nelielā katliņā sajauc augu eļļu, cukuru un medu un uz mērenas uguns liesmas vāra līdz cukurs ir pilnībā izkusis un parādās pirmie burbulīši. Nepārtraukti maisot, turpina vārīt vēl pāris minūtes līdz cukurs karamelizējas;
  • cukuru pievieno riekstu masai un visu kārtīgi izmaisa;
  • cepamo trauku izklāj ar cepamo papīru un pavisam viegli to pārsmērē ar eļļu;
  • lej tajā iepriekš pagatavoto masu un ar citrona pusīti vai lāpstiņu viegli piespiež pie pamatnes un nolīdzina;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 10 – 12 minūtes;
  • atdzesē un sagriež gabaliņos.

Labu apetīti!

Barrette di semi e frutta secca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: