Kūpināta laša un kartupeļu pīrāgs (Torta salata al salmone affumicato e patate)

Food_Torta salata_Salmone affumicato_patate

Tiem, kam garšo lasis, noteikti garšos arī šis pīrāgs, kura galvenās sastāvdaļas ir kūpināts lasis un kartupeļi. Papildināts ar grieķu jogurtu un garšvielām, tas pārvēršas par sātīgu pamatēdienu, kas lieliski garšos siltā un aukstā veidā. Pamēģiniet!

Nepieciešams (28cm):

  • mīklai (vai jau gatava sāļajiem izstrādājumiem paredzēta mīkla: brisee’ vai kārtainā mīkla):
    • 250 gr miltu (izmantoju pilngraudu cieto kviešu miltus Timilia);
    • 125 gr sviesta;
    • 65 ml auksta ūdens;
    • šķipsniņa sāls.
  • 200 gr kūpināta laša, sadalīta nelielos gabaliņos;
  • 200 gr grieķu jogurta;
  • 100 ml saldā krējuma;
  • 2 palielas olas + 1 olas dzeltenums virspuses pārsmērēšanai;
  • 2 palieli kartupeļi, novārīti ar visu mizu un sagriezti šķēlēs vai gabaliņos;
  • 1 sīpols, smalki sasmalcināts;
  • dilles;
  • sāls, svaigi malti melnie un sarkanie pipari.

Pagatavošana:

  • visas mīklas sastāvdaļas sastrādā viendabīgā masā. Izveido bumbu, ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī uz vismaz 30 minutēm;
  • tikmēr liek vārīties kartupeļus ar visu mizu līdz tie ir gatavi. Atdzesē, nomizo un sadala nelielos gabaliņos;
  • pagatavo pildījumu – palielā traukā sakuļ olas, pievieno grieķu jogurtu, saldo krējumu, kūpināta laša gabaliņus, kartupeļus, sāli, svaigi maltus melnos piparus, dilles, sakapātu un uz pannas pavisam viegli apceptu sīpolu;
  • cepamo trauku pavisam viegli iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem. Izklāj ar iepriekš izrullēto mīklu, īpaši uzmanīgi to piespiežot pie pamatnes un sānu malām. Ar rulli stingri pārbraucot pāri sānu malām, atdala lieko mīklas daļu. Pamatni sabaksta ar dakšiņu, pārsedz ar cepamo papīru un piepilda ar pupiņām vai mandelēm;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 0C apmēram 15 minūtes. Izņem no krāsns, atbrīvo no pupiņām un cepamā papīra. Pamatni nosmērē ar iepriekš sakultu olas dzeltenumu un liek atpakaļ cepeškrāsnī 180 0C uz apmēram 10 minūtēm;
  • cepamo trauku izņem no cepeškrāsns un piepilda ar iepriekš pagatavoto pildījumu. Pēc vēlēšanās virspusi dekorē ar mīklas strēmelītēm un nosmērē tās ar viegli sakultu olas dzeltenumu ar pāris pilēm piena;
  • liek cepties 180 0C apmēram 20 – 30 minūtes jeb kamēr virspuse iegūst skaisti zeltainu nokrāsu;
  • ļauj atdzist izslēgtā cepeškrāsnī un pasniedz viegli siltu vai pilnībā atdzisušu.

Labu apetīti!

Torta salata_Salmone affumicato_patate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: