Spinātu – rikotas siera klimpas (Gnocchi di spinaci e ricotta)

Food_Gnocchi di spinaci e ricotta. Gnudi

Man nekad tā īsti nav garšojuši itāļu ravioli un tortellini dēļ to dubultās mīklas un niecīgā pildījuma, lai arī cik garšīgs tas būtu. Tieši tāpēc šis ēdiens, kas ir viens no Toskānas reģiona tradicionālajiem ēdieniem un tulkojumā no itāļu valodas “nudo” (toskānas dialektā: gnudo, gnudi) nozīmē “kails”, ir tieši tas, kas man nepieciešams – ravioli jeb tortellini pildījums bez mīklas.

Tās ir mīkstas, maigas, mutē kūstošas spinātu – rikotas siera klimpas, kuras var gatavot lielākas vai mazākas dažādās spinātu un rikotas siera proporcijās un pasniegt ar vai bez mērces, piem., pārkaisītas ar rīvētu parmezāna sieru, pasniegtas ar sviesta – salvijas, svaigu tomātu – bazilika vai tomātu un maltās gaļas jeb ragu’ mērci.

Dievīgs un tajā pašā laikā bīstams ēdiens, jo siltas vai aukstas rokas pašas sniedzas pēc šīm klimpiņām, kas ir ļoti garšīgas. Tās noteikti garšos bērniem, īpaši pārkaisītas ar rīvētu sieru, un lai būtu vēl interesantāk, tās var pagatavot kopā ar tiem!

Gatavo klimpu pamatmasu ledusskapī var uzglabāt 1 – 2 dienas.

Šoreiz klimpas gatavoju sviesta – salvijas mērcē un pasniedzu pārkaisītas ar rīvētu parmezāna sieru. Pirms ievietošanas vārīties sālsūdenī tās apvārtu miltos.

IESAKU! PAMĒĢINIET!

Nepieciešams (4 pers.):

  • klimpu pamatmasai:
    • 500 gr svaigu spinātu (var izmantot arī lapu bietes, nātru lapas), nomazgātu, nosusinātu un sagrieztu nelielos gabaliņos;
    • 500 gr svaiga (aitas piena) rikotas siera, notecināta no liekā šķidruma;
    • 2 vidēji lielas olas vai 1 liela ola + otras olas dzeltenums;
    • 80 gr miltu + nedaudz miltu klimpu apvārtīšanai;
    • 60 gr parmezāna siera, smalki sarīvēts;
    • ½ tēj.k. rīvēta muskatrieksta;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari.
  • mērcei:
    • 50 gr sviesta;
    • 6 – 7 salvijas lapiņas;
  • pārkaisīšanai (pēc vēlēšanās) – nedaudz parmezāna siera, smalki sarīvēts.

Pagatavošana:

  • spinātus nomazgā, nosusina un liek pannā. Pāris minūtes sautē ar uzliktu vāku un tad bez. Kad spināti ir gatavi, nolej izdalījušos šķidrumu, nedaudz atdzesē un, kad tos iespējams noturēt rokās, nospiež visu pārējo lieko šķidrumu. Sagriež nelielos gabaliņos;
  • tikmēr rikotas sieram pievieno sāli, piparus, muskatriekstu, olas, sieru un visu kārtīgi izmaisa. Pievieno iepriekš sasmalcinātos spinātus un, pakāpeniski pievienojot miltus, visu sastrādā viendabīgā masā;
  • liek vārīties katlu ar daudz ūdens un pievieno nedaudz sāls;
  • ar viegli miklām rokām ņem nelielu daļu mīklas (pa tējkarotei) un veido bumbiņas. No visām pusēm tās apvārta miltos (šo darbību var arī izlaist);
  • tiklīdz ūdens sāk vārīties, ievieto tajā klimpas un vāra līdz tās uzpeld virspusē (2 – 3 minūtes);
  • tikmēr pannā izkausē sviestu ar salvijas lapiņām;
  • ūdens virspusē uzpeldējušās klimpas ar sietveida karotes palīdzību notecina no liekā šķidruma un pārliek pannā, kur tika izkausēts sviests un pāris minūtes apcep, ik pa laikam apgrozot;
  • pasniedz tiklīdz gatavas pārkaisītas ar rīvētu parmezāna sieru.

Labu apetīti!

Gnocchi di spinaci e ricotta. Gnudi (1)Gnocchi di spinaci e ricotta. Gnudi (2)

2 Comments to “Spinātu – rikotas siera klimpas (Gnocchi di spinaci e ricotta)”

  1. Var govs piena rikotu aitas siera vietaa?

    • Protams, ka var. Tas tāda vairāk Sicīlijas īpatnība visur izmantot aitas piena rikotas sieru un aitas piena sierus. Un kā nu ne, ja te ir aitas🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: