Sarkano lapu biešu zupa (Zuppa di bietole da costa rosse)

Food_Zuppa_Bietole da costa_riso

Pavisam konkrēti atceros vienu dienu no savas bērnības, kad ārā zibeņoja pērkona negaiss un vecmamma virtuvē no jaunajām biešu lapiņām un putraimiem vai grūbām gatavoja zupu. Garšīgu zupu!

Arī Sicīlijā nolapu bietēm gatavo zupas. Dažādas – ar vai bez gaļas un biezākas vai šķidrākas. Kā papildus produktus izmanto sīpolus, ķiplokus, burkānus, seleriju kātus, ķirštomātiņus, kartupeļus, lēcas, turku zirņus, pupiņas. Kā garšvielas – safrānu, ingveru, u.c.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 4 buntes svaigu sarkano lapu biešu;
  • 4 nepilnas saujas rīsu;
  • 1 paliels sīpols, smalki sasmalcināts;
  • 1 – 2 ķiploku daiviņas, smalki sasmalcinātas;
  • olīveļļa;
  • sāls, čili pipari;
  • pārkaisīšanai – parmezāna siers, smalki sarīvēts.

Pagatavošana:

  • lapu bietes nomazgā zem tekoša auksta ūdens un sagriež nelielos gabaliņos;
  • katliņā nelielā daudzumā olīveļļas pavisam viegli apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiploku daiviņas. Pievieno rīsus un nedaudz apbrūnina. Pievieno lapu biešu kātus un, visu maisot, sautē apmēram 3 minūtes. Pēc tam pievieno lapu biešu lapas un, pakāpeniski pievienojot karstu ūdeni vai dārzeņu buljonu un visu nepārtraukti maisot, sautē tikmēr, kamēr rīsi ir gatavi. Šķidrumu pievieno pēc vēlēšanās – atkarībā no tā, cik šķidru vēlas iegūt zupu;
  • pasniedz karstu tiklīdz gatava pārkaisītu ar čili pipariem un smalki rīvētu parmezāna sieru un pārslacītu ar olīveļļu. Lieliski sader ar viegli grauzdētu maizi.

Labu apetīti!

Bietole da costaZuppa_Bietole da costa_riso

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: