Austersēņu karbonāde (Cotolette di funghi pleurotus)

Food_Cotoletta di funghi pleurotus

Austersēnes (lat. Pleurotus ostreatus) ir samērā palielas sēnes, kas aug mežos vai tiek kultivētas grupās uz kokiem. To diametrs var sasniegt pat 30 cm un vizuāli tās atgādina ausis vai austeres formu (Itālijā bieži vien tās tiek sauktas arī par “ziloņausīm”).

Uzturā tiek izmantotas jaunās sēnes, kuru diametrs nepārsniedz 10 cm. Tās tiek izmantotas ļoti daudzos un dažādos veidos, piemēram, tās var vārīt, sautēt, cept, grilēt, marinēt, sālīt.

Var pavisam viegli apcept uz pannas ar olīveļļu, sasmalcinātiem ķiplokiem un čili pipariem un pēc vēlēšanās pievienot kādu sālīta anšova fileju.

Var cept uz pannas vai grilēt, pārkaisot ar sāli un pipariem un pēc vēlēšanās apslacīt ar svaigi spiestu citronu sulu.

Var izmantot dažādos salātos – pavisam viegli apcept un tad sajaukt ar svaigiem cigoriņiem, ciedru riekstiem un Brie sieru, vai arī pasniegt siltā veidā ar svaigiem sarkanajiem sīpoliem, pārslakot ar etiķa un svaigi spiestas apelsīnu sulas mērci.

Var pasniegt kā pamatēdienu, papildinot ar kartupeļiem, ziedkāpostiem, spinātiem, u.c.

Austersēnes ir bagātas ar olbaltumvielām, dažādām aminoskābēm, minerālvielām un vitamīniem (kālijs, fosfors, dzelzs, kalcijs, kobalts, selēns, cinks, B grupas vitamīni, askonbīnskāve, PP vitamīns, D un E vitamīns), tāpēc īpaši ieteicamas veģetāriešiem. Tās ir ļoti diētisks produkts (tikai 38 – 41 Kcal / 100 gr).

Funghi pleurotus1

Ietekme uz organismu:

  • labvēlīgi iedarbojas uz kuņģa – zarnu trakta mikrofloru, veicina toksīnu, lipīdu un jo īpaši holesterīna izvadīšanu no organisma;
  • veicina tauku un glikogēna sadalīšanu;
  • mazina novecošanas procesu negatīvo ietekmi (aterosklerozi, išēmisko sasl.), mazina risku saslimt ar dažādām ļaundabīgām slimībām;
  • labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, uzturot un pat atjaunojot nervu šūnas (izkaisītā skleroze, u.c.);
  • piemīt antibakteriāla, antialerģiska iedarbība.

Tās ir lielisks produkts, jo nav jātīra un pēc sagriešanas nekļūst melnas. Vienīgais mīnuss – tās ir ļoti trauslas, tāpēc uzmanīgi!

Šoreiz tās gatavoju panētā veidā un šāda karbonāde var ne tikai aizstāt, bet pat pārspēj gaļas karbonādi!

Nepieciešams (4 pers.):

  • 400 gr austersēņu;
  • 3 olas, viegli sakultas;
  • milti pēc nepieciešamības;
  • rīvmaize pēc nepieciešamības;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari;
  • papildus pēc vēlēšanās – sasmalcināti ķiploki un pētersīļi, svaigi spiesta citronu sula, u.c.

Pagatavošana:

  • austersēnes pavisam viegli notīra ar mitru lupatiņu;
  • pēc tam tās no abām pusēm apvārta miltos, viegli sakultās olām, līdz visbeidzot rīvmaizē. Pēc vēlēšanās rīvmaizei var pievienot smalki sakapātus ķiplokus un pētersīļus;
  • liek cepties uz pannas vai cepeškrāsnī līdz tās no abām pusēm iegūst zeltainu nokrāsu;
  • pasniedz tiklīdz gatavas. Pēc vēlēšanās var pārslacīt ar svaigi spiestu citronu sulu.

Labu apetīti!

Cotoletta di funghi pleurotus

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: