Lauru lapu liķieris (Liquore di alloro. Allorino)

Food_Liquore di alloro. Allorino

Viens, divi, trīs … tieši tik daudz sastāvdaļu nepieciešamas, lai pagatavotu šo izteikti zaļās krāsas īpaši aromātisko liķieri, kuru Sicīlijā pieņemts pasniegt pēc bagātīgām ēdienreizēm kā vielmaiņu veicinošu dzērienu (eliksīru). Viens no tipiskiem Itālijas dienvidu reģionos mājās gatavotiem dzērieniem.

Lauru lapu koks ir Sicīlijā plaši sastopams koks (aug savvaļā, augstums var sasniegt 10 m) un, kā liecina nosaukums, šis liķieris tiek gatavots no tā lapām.

Tā pagatavošana ir ļoti vienkārša, taču laikietilpīga, tāpēc Oktobris – Novembris ir īstais laiks, lai to uzsāktu darīt un liķieris būtu gatavs līdz Ziemassvētkiem. Skaisti iesaiņotu to var pasniegt kā Ziemassvētku dāvanu tuvākajiem ģimenes locekļiem, draugiem un paziņām.

Tas labvēlīgi iedarbojas reimatisma gadījumā, to var izmantot dažādu ēdienu (risotto aromatizēšanai) un desertu sastāvā, piemēram, tiramisu, baba’.

Līdzīgi kā limončello, gatavu liķieri uzglabā saldētavā un pasniedz ledus aukstā veidā mazās stikla glāzītēs.

Var pasniegt arī kā aperitīvu ar kādu nelielu mājās gatavotu saldumu.

Interesantas garšas iegūšanai, liķieri var pagatavot no dažādu augu maisījuma – lauru lapām, citronu miziņām (viena citrona miziņa uz katrām 5 lauru lapām), rozmarīnu (viens rozmarīna zariņš uz katrām 10 lauru lapām).

Nepieciešams:

  • 30 – 35 svaigas lauru lapas (vēlams jaunākās, mazākās lapiņas);
  • 500 ml tīra alkohola 96%;
  • 500 ml ūdens;
  • 400 gr cukura;
  • hermētiski slēdzams stikla trauks.

Pagatavošana:

  • lauru lapas nomazgā un kārtīgi nosusina;
  • liek hermētiski slēdzamā stikla traukā un pārlej ar tīru alkoholu. Liek nostāvēties tumšā un vēsā vietā apmēram 40 dienas (minimums 10 dienas). Ik pa laikam trauku nedaudz pagroza. Tuvojoties termiņa beigām, lauru lapas paliks arvien dzeltenākas, bet šķidrums zaļāks;
  • kad 40 dienas ir pagājušas, pagatavo sīrupu – uzkarsē ūdeni, pievieno cukuru un, nepārtraukti maisot, ļauj tam izkust. Pilnībā atdzesē!;
  • tikmēr izfiltrē lauru lapu uzlējumu un atlej atpakaļ lielā hermētiski slēdzamā stikla traukā. Pievieno pilnībā atdzisušo sīrupu un visu kārtīgi izmaisa;
  • iegūto liķieri sapilda stikla pudelēs un liek vēlreiz nostāvēties tumšā, vēsā un sausā vietā apmēram 10 dienas (minimums 1 dienu);
  • uzglabā saldētavā un pasniedz ledus aukstā veidā mazās stikla glāzītēs.

Labu apetīti!

Liquore di alloro_AllorinoLiquore di alloro_Allorino1Liquore di alloro_Allorino2Liquore di alloro_Allorino3

2 Comments to “Lauru lapu liķieris (Liquore di alloro. Allorino)”

  1. Krāsa ir apbrīnojami skaista! Nespēju gan iedomāties lauru lapas garšu ar cukuru, bet noteikti gribēšu izmēģināt šo neparasto recepti. Paldies!:)

    • Man sākumā bija tieši tāda pati reakcija, bet, kad pagaršoju, – hmmmm. Ļoti labs un patiešām ieteicams pēc bagātīgām ēdienreizēm, jo veicina vielmaiņu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: