Aivu jeb īsto cidoniju marmelāde (Marmellata di mele cotogne. Cotognata)

Food_Cotognata. Mostarda siciliana

Aivas jeb īstās cidonijas ir viens no rudens sezonas augļiem, kas tieši tāpat kā mandeles, pistācijas, kaktusu augļi, vīnogas, kastaņi un olīvas ienākas Septembrī – Oktobrī. No ārpuses tās līdzinās ābolam – raupjam, cietam, svaigā veidā negaršīgam un neēdamam, taču pagatavotas pārtop par dažādiem ļoti garšīgiem un aromātiskiem izstrādājumiem.

Viens no šādiem izstrādājumiem ir marmelāde, kas agrāk bija nabadzīgo iedzīvotāju, galvenokārt lauksaimnieku un zemnieku, deserts. Viens no mirušo piemiņas svētku tradicionālajiem desertiem (Novembra sākums), kuru tik ļoti gaidīja bērni un kas tika pasniegts draugiem un paziņām kā neliela, simboliska dāvana līdz pat Ziemassvētkiem.

Īpašas pieminēšanas vērtas ir apaļās vai ovālās māla formiņas ar dažādiem zīmējumiem – gravējumiem (piem., ēzeļiem, zivīm, Dievmāti ar bērnu, baznīcu), kas ir daudzu ģimeņu dārgums, nodots mantojumā no paaudzes paaudzē. Pateicoties šīm formiņām, mostarda pēc vairāku dienu noturēšanas, to apgriežot otrādi, savā virspusē iegūst māla formiņas zīmējuma nospiedumu.

Cotognata1

Marmelādes pagatavošanas process nav sarežģīts, taču laikietilpīgs (apmēram 10 – 14 dienas). Taču tas ir tā vērts, jo mājās gatavotai marmelādei un želejveida konfektēm piemīt pavisam cita krāsa, garša un aromāts. Tas tāpēc, ka mājās gatavotai marmelādei tiek izmantota tikai augļa vērtīgākā jeb tuvāk mizai esošā daļa (ap serdi esošā daļa ir šķiedraina un to vēlams neizmantot), iegūstot mīkstāku, zīdaināku, viendabīgāku un aromātiskāku produktu ar izteiktu augļa nevis cukuru garšu kā tas ir veikalā nopērkamajiem izstrādājumiem.

Aivu jeb īsto cidoniju marmelāde ir viens no trīs izplatītākajiem sicīliešu mostardu veidiem līdzās melno vīnogu sīrupa mostardai (itāliešu val.: mostarda di mosto d’uva, mostarda di vino cotto) un kaktusu mostardai (itāliešu val.: mostarda di fichi d’India).

Nepieciešams:

  • 2 kg aivu;
  • 5 kg cukura;
  • 1 citrons, svaigi spiesta tā sula;
  • māla formiņas (želejveida konfekšu pagatavošanai – paliela kvadrāta vai taisntūrveida panna, cepamais papīrs un smalkais cukurs).

Pagatavošana:

  • aivas nomazgā un pēc tam veselā veidā ar visu mizu ievieto katlā ar aukstu ūdeni tā, lai tās būtu pilnībā nosegtas. Liek vārīties uz lielas uguns liesmas un no brīža, kad parādās pirmie burbulīši, vāra apmēram 15 minūtes. Par to gatavību liecina mizas ieplaisāšana! Izslēdz uguni un aivas notecina sietā. Ļauj nedaudz atdzist un kad tās iespējams noturēt rokās, nomizo un tuvāk mizai esošo mīkstumu sagriež nelielos gabaliņos (ap serdi esošo šķiedraino daļu neizmanto!);
  • augļu gabaliņus izspiež caur sietu, iegūstot viendabīgu masu. Vēlams izmantot dārzeņu sietu nevis blenderi, lai novērstu oksidēšanās procesu un netiktu zaudētas aromātvielas;
  • iegūto masu nosver un tai pievieno par 20% vairāk cukura nekā tās svars, piemēram, ja no 2 kg aivu tika iegūti 1.25 kg augļu masas, tad tai pievieno 1.5 kg cukura;
  • pievieno arī svaigi spiestu citrona sulu (C vitamīns, novērš oksidēšanos) un kādu laiku visam ļauj nostāvēties, ik pa laikam apmaisot ar koka karoti;
  • liek vārīties uz lēnas uguns liesmas līdz parādās pirmie burblīši (apmēram 10 – 15 minūtes). Vārīšanās laikā nepārtraukti maisa ar koka karoti, lai tā nepiedegtu pie pamatnes. Kopējais vārīšanas ilgums ir apmēram 30 minūtes, kuru laikā marmelāde sabiezē. Marmelāde ir gatava, kad to uzpilinot uz šķīvīša un pagriežot vertikāli, tā nenotek;
  • marmelādi noņem no uguns un lej pirms tam saslapinātos māla trauciņos vai ar cepamo papīru izklātā pannā. Nolīdzina;
  • pārklāj ar sietu, lai pasargātu no insektiem, un novieto tumšā, vēsā un sausā vietā uz apmēram 1 nedēļu – pilnībā atdzist un sabiezēt;
  • izņem no formiņām (marmelāde viegli atdalīsies) un, pārklātu ar tīklu, novieto tumšā, vēsā un sausā vietā nostāvēties vēl apmēram 1 nedēļu. Marmelāde ir gatava, kad tā no ārpuses vairs nav lipīga, kļuvusi stingrāka un pārklāta ar cukura kristāliņiem. Ja gatavo marmelādes želejveida konfektes, tad marmelādes masu sagriež mazos kvadrātiņos vai izspiež formiņas pēc vēlēšanās un no ārpuses apvārta smalkajā cukurā;
  • uzglabā stikla traukā tumšā, vēsā un sausā vietā.

Labu apetīti!

Saistītie raksti:

CotognataCotognata2Cotognata3Cotognata4Cotognata5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: