Šokolādes cepumi (Rame di Napoli)

Food_Rame di Napoli

Viens no tradicionālajiem mirušo piemiņas perioda (Novembra sākums) izstrādājumiem, kas tiek gatavots Katānijas zonā un šajā periodā pieejams it visur – tiek gatavoti mājās, pārdoti bāros, maiznīcās, konditorejas veikalos, lielveikalos.

Tie ir apaļas vai nedaudz ovālas formas šokolādes cepumi, kas pārklāti ar dažādu krāsu glazūru – tumšas vai baltas krāsas šokolādi, riekstu krēmu – un pārkaisīti ar sasmalcinātām pistācijām. Mīksti un aromātiski cepumi (to sastāvā ietilpst akāciju vai apelsīnu ziedu medus, apelsīnu ievārījums, kanēlis, krustnagliņas, rīvēta apelsīnu miziņa), kas garšas ziņā nedaudz līdzinās piparkūkām.

Bet kāds gan tiem sakars ar Neapoli? Par visticamāko no dažādām teorijām tiek uzskatīta tā, kas attiecas uz Divu Sicīliju karalistes laiku. Saskaņā ar to, pēc Sicīlijas Karalistes un Neapoles Karalistes apvienošanas tika ieviesta jauna monēta, kas aizvietoja iepriekšējo, daudz vērtīgāko zelta un sudraba sakausējumu. Šī jaunā monēta saturēja varu un tieši tai par godu Katānijas iedzīvotāji izdomāja radīt šo desertu (cepumu). Bet kas to lai zina, kas bija pagātnē.

Mūsdienās šo cepumu sastāvā apelsīnu marmelādes vietā tiek izmantota arī Nutella, dekorēšanai – sasmalcināti lazdu rieksti.

Nepieciešams (15 gab.):

  • mīklai:
    • 250 gr miltu;
    • 200 ml piena;
    • 100 gr cukura;
    • 50 gr rūgtā kakao;
    • 50 gr sviesta, izkausēts;
    • 2 ēd.k. medus;
    • 2 ēd.k. apelsīnu ievārījuma (var aizstāt ar citu ievārījumu);
    • 1 apelsīns, rīvēta miziņa;
    • 1 tēj.k. kanēļa pulvera;
    • 4 krustagliņas, sasmalcinātas pulverī;
    • ½ paciņa cepamā pulvera (apm.5 – 6 gr);
    • šķipsniņa sāls.
  • glazūrai:
    • 100 gr tumšās šokolādes + pavisam nedaudz sviesta (pēc vēlēšanās);
    • sasmalcinātas pistācijas.

Pagatavošana:

  • lielā traukā liek izsijātus miltus un visas pārējās sausās sastāvdaļas. Pievieno medu, marmelādi, izkausētu sviestu, pienu un visu kārtīgi izmaisa līdz izveidojas viendabīga masa;
  • cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un ar viegli samitrinātu karoti liek mīklas masu, piešķirot tai apaļu vai viegli ovālu formu. Ņemt vērā, ka cepšanās laikā tie nedaudz palielināsies!;
  • liek cepties pirms tam sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 10 minūtes;
  • kad cepumi ir gatavi, tos pilnībā atdzesē;
  • pagatavo glazūru, ūdens peldē izkausējot tumšās šokolādes gabaliņus un tiem pievienotu nelielu sviesta gabaliņu (pēc vēlēšanās);
  • iemērc cepumus iekausētajā šokolādē, ar koka irbulīti vai dakšiņu iedurot to pamatē (turot aiz tās), un izkārto uz grila restēm nožūt. Virspusi pārkaisa ar sasmalcinātām pistācijām;
  • pasniedz tad, kad šokolāde ir pilnībā atdzisusi un sastingusi.

Labu apetīti!

Rame di NapoliRame di Napoli1Rame di Napoli2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: