Turku zirņu un kartupeļu kotletītes (Polpettine di farina di ceci e patate)

Food_Polpettine di ceci_patate (2)

Lieliska uzkoda vai piedeva, kas no ārpuses ir viegli kraukšķīga, bet vidū – mīksta un maiga. Veselīga, jo turku zirņi ir bagāti ar dzelzi un fosforu.

Vislabāk garšos karstā veidā tiklīdz gatavas, taču var ēst arī aukstas vai atsildītas nākamajā dienā. Patiks un garšos arī bērniem.

Kartupeļu vietā pēc vēlēšanās var likt jebkurus citus dārzeņus, piemēram, cukini, baklažānus, pat rikotas sieru. Ja izmanto veselus novārītus turku zirņus, tad receptē norādītais ūdens nav nepieciešams. Turku zirņus sablenderē viendabīgā masā un pievieno visas pārējās sastāvdaļas.

Lieliski sader ar svaigiem lapu salātiem.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 100 gr turku zirņu miltu vai 250 gr novārītu un pēc tam viendabīgā masā sablenderētu turku zirņu;
  • 300 ml ūdens;
  • 200 gr vārītu kartupeļu;
  • 1 ola, tās dzeltenums (pēc vēlēšanās);
  • 1 ķiploka daiviņa, smalki sasmalcināta;
  • pavisam nedaudz sviesta (pēc vēlēšanās);
  • rīvēts pekorīno vai parmezāna siers;
  • bunte svaigu pētersīļu, smalki sasmalcināti;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari;
  • panēšanai – sezama sēklas, rīvmaize vai linsēklas.

Pagatavošana:

  • liek vārīties kartupeļus līdz tie ir mīksti. Atdzesē un saspaida viendabīgā masā;
  • tikmēr katliņā ieber turku zirņu miltus un, nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno ūdeni (uzmanīgi, lai neizveidotos kunkuļi). Liek vārīties uz mērenas uguns liesmas līdz parādās pirmie burbuļīši un masa sabiezē un sāk atdalīties no trauka malām (apmēram 15 min.). Vārīšanās laikā nepārtraukti maisa. Tiklīdz masa ir sabiezējusi, noņem to no uguns, pievieno olas dzeltenumu, rīvētu sieru, saspaidītus kartupeļus, sāli, piparus un sasmalcinātus pētersīļus. Visu kārtīgi izmaisa līdz izveidojas viendabīga masa;
  • ar saslapinātām rokām veido nelielas bumbiņas, kuras apvārta rīvmaizē, sezama sēklās vai linsēklās;
  • kārto pannā, kas izklāta ar cepamo papīru un pārslaka ar olīveļļu. Pamīšus izkārto pa kādai salvijas lapiņai vai rozmarīna zariņam;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 220 0C apmēram 15 minūtes. Cepšanās laikā apgroza un vēlreiz pārslaka ar olīveļļu;
  • pasniedz tiklīdz gatavas. Lieliski sader ar svaigiem lapu salātiem.

Labu apetīti!

Polpettine di ceci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: