Krāsnī cepti pildīti saldie pipari (Peperoni ripieni al forno)

Food_Peperoni al forno_riso_carne (2)

Viens no maniem mīļākajiem rudens – ziemas sezonas ēdieniem ir dažādos veidos krāsnī gatavoti dārzeņi. Pildīti saldie pipari ir viens no tiem, tāpēc šoreiz piedāvāju trīs dažādus to pildījuma veidus:

  • klasiskais variants ar rīsiem un gaļu,
  • ar tunci, kaperiem un olīvām,
  • sicīliešu saldskābais variants ar anšoviem, kaperiem, rozīnēm un ciedru riekstiem.

Lielisks pamatēdiens, ko var pagatavot iepriekš un uzsildīt pēc vajadzības. Sader ar sarkanvīnu.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 4 vidēji lieli vai vairāki mazi saldie pipari;
  • pildījumam:
    • ar rīsiem un malto gaļu:
      • 4 – 5 saujas rīsu;
      • 500 gr maltās gaļas;
      • 1 vidēji liels sīpols, smalki sakapāts;
      • 1 ķiploka daiviņa, sasmalcināta;
      • 2 vidēji lieli burkāni, sarīvēti;
      • 200 ml tomātu koncentrāta, izšķīdināts pavisam nelielā daudzumā silta ūdens;
      • 200 gr viegli kūstoša siera (cacciocavallo, primosale), sagriezts nelielos gabaliņos;
      • olīveļļa;
      • sāls, svaigi malti melnie pipari.
    • ar tunci, kaperiem un olīvām:
      • 300 gr konservēta tunča eļļā, notecināta no liekā eļļas daudzuma;
      • 200 gr tomātu, sagrieztu nelielos gabaliņos;
      • rīvmaize pēc vajadzības;
      • nedaudz pekorīno vai parmezāna siera, smalki sarīvēts;
      • pāris melnās olīvas, atbrīvotas no kauliņiem un sagrieztas nelielos gabalos;
      • 20 gr sālītu kaperu, izmērcētu aukstā ūdenī un sagrieztu nelielos gabaliņos;
      • svaigi pētersīļi un baziliks, smalki sakapāti;
      • olīveļļa;
      • sāls, svaigi malti melnie pipari.
    • sicīliešu gaumē:
      • rīvmaize pēc vajadzības;
      • 1 vidēji liels sīpols, smalki sakapāts;
      • 1 ķiploka daiviņa, sasmalcināta;
      • 3 – 4 ēd.k. rīvēta pekorīno siera;
      • 2 sālītu anšovu filejas, noskalotas zem tekoša auksta ūdens un sagrieztas nelielos gabaliņos;
      • 2 ēd.k. rozīņu, izmērcētas siltā ūdenī;
      • 2 ēd.k. ciedru riekstu, pavisam viegli apgrauzdēti;
      • 1 ēd.k. kaperu, izmērcētu aukstā ūdenī un sagrieztu nelielos gabaliņos;
      • neliela bunte svaigu pētersīļu, smalki sasmalcināti;
      • olīveļļa;
      • sāls, svaigi malti melnie pipari.
    • tomātu mērce (pēc vēlēšanās).

Pagatavošana:

  • tvaicējamā traukā 10 – 15 minūtes izsautē piparus veselā veidā. Kad tie ir atdzisuši, uzmanīgi nogriež kātiņu un iztīra vidusdaļu no sēklām;
  • kamēr gatavojas pipari, tikmēr pagatavo izvēlēto pildījumu, visas tā sastāvdaļas sajaucot viendabīgā masā. Ja pildījums sastāv no rīsiem un maltās gaļas, tad novāra rīsus līdz tie ir gandrīz gatavi (pietrūkst 2 – 3 minūtes) un pagatavo gaļas mērci, vispirms apcepot sīpolus ar ķiploku, tad burkānus, gaļu. Kad viss ir gatavs, rīsus sajauc ar malto gaļu un pievieno nelielā daudzumā silta ūdens izšķīdinātu tomātu koncentrātu. Visu kārtīgi izmaisa;
  • piparus piepilda ar izvēlēto pildījumu un sieru (ja izmanto), uzliek “cepurīti” ar kātiņu;
  • kārto cepamajā traukā vienu pie otra. Pārslaka ar olīveļļu un pārkaisa pavisam nedaudz ar rīvmaizi. Ja izmanto, tad uzmanīgi no sānu malām pievieno tomātu mērci;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 220 0C pirmās 15 – 20 minūtes pārsegtus ar alumīnija foliju un atlikušās 15 – 20 minūtes bez tās;
  • pasniedz nedaudz atdzisušus, siltus. Lieliski sader ar sarkanvīnu.

Labu apetīti!

Peperoni al forno_riso_carne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: