Rikotas siera un bumbieru pīrāgs (Crostata di ricotta e pere)

Food_Crostata_Ricotta_pere_uvetta

Ļoti garšīgs rikotas un bumbieru pīrāgs, kuru no ārpuses ietver kraukšķīga smilšu mīklas garoziņa. Šoreiz tā ir vēl īpašāka, jo gatavoju no sicīliešu pilngraudu cieto kviešu miltiem Timilia. Tie smilšu mīklai piešķir tumšāku nokrāsu, irdenāku un graudaināku struktūru un ļoti interesantu garšu.

Pildījuma sastāvā izmantoju aitas piena rikotas sieru, rumā izmērcētas rozīnes un bumbierus, tumšo cukuru un pavisam nedaudz kanēļa pulveri.

Iesaku!

Nepieciešams (8 pers.):

  • smilšu mīklai:
    • 200 gr miltu (izmantoju pilngraudu cieto kviešu miltus Timilia);
    • 100 gr tumšā cukura;
    • 100 gr sviesta, auksta, sagriezta nelielos gabaliņos;
    • 2 olas, to dzeltenumi;
    • 1 citrons, rīvēta tā miziņa;
    • šķipsniņa sāls.
  • pildījumam:
    • 300 – 350 gr rikotas siera, notecināta;
    • 50 gr tumšā cukura;
    • 4 – 5 bumbieri, nomizoti un sagriezti nelielos gabaliņos;
    • 1 tē.k. kanēļa pulvera;
    • sauja rozīņu, izmērcētas;
    • 1 glāzīte ruma.
  • 1 ola, tās dzeltenums (pēc vēlēšanās);
  • dekorēšanai – pūdercukurs.

Pagatavošana:

  • pagatavo smilšu mīklu, visas tās sastāvdaļas sastrādājot viendabīgā masā. Izveido bumbu, ietin to pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz apmēram 30 – 45 minūtēm;
  • tikmēr rozīnes aplej ar rumu un ļauj tām 15 minūtes nostāvēties;
  • bumbierus nomizo, sagriež nelielos gabaliņos, aplej ar rumu un ļauj tiem 15 minūtes nostāvēties;
  • smilšu mīklu izņem no ledusskapja un uz galda virsmas, kas nokaisīta ar miltiem, izrullē apmēram 3 – 4 mm biezu;
  • izrullēto mīklu kārto cepamajā traukā, pavisam viegli piespiežot pie pamatnes un sānu malām. Pēc tam ar rulli, to spēcīgāk spiežot uz sānu malām, atdala lieko mīklas daļu no sānu malām (izveidosies skaista cepamā trauka mīklas forma). Ar dakšiņu sabaksta tās pamatni;
  • notecināto rikotas sieru sajauc ar cukuru un kanēli. Pēc tam pievieno izmērcētās un notecinātās rozīnes un bumbierus un visu kārtīgi izmaisa;
  • cepamajā traukā kārto pildījuma masu un vienmērīgi nolīdzina to;
  • pa virsmu pamīšus liek mīklas strēmelītes, kuras pēc vēlēšanās pārsmērē ar pavisam viegli sakultu olas dzeltenumu;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C līdz virspuse iegūst viegli zeltainu nokrāsu (apmēram 40 minūtes);
  • izslēdz cepeškrāsni un ļauj tai pilnībā atdzist. Pēc tam izņem no cepamās formas;

Labu apetīti!

Crostata_Ricotta_pere_uvettaCrostata_Ricotta_pere_uvetta1Crostata_Ricotta_pere_uvetta2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: