Sarkanā tunča mērce (Ragu’ di tonno)

Food_Pasta_Salsa di tonno

Viens no Sicīlijas rietumos esošās Trapāni pilsētas tradicionālajiem produktiem ir sarkanais tuncis. Tas tiek gatavots ļoti dažādos veidos, piemēram, no tā tiek gatavota sarkanā tunča mērce, kas tiek pasniegta ar vēl vienu tradiconālu vietējo produktu – svaigiem makaroniem, sauktiem par “busiate” (tie tradicionāli tiek pasniegti vai nu ar sicīliešu sarkano pesto, vai arī sarkanā tunča mērci). Tie ir klasiskajiem makaroniem līdzīgi, taču daudz garāki makaroni, kas tiek gatavoti svaigās mīklas tievu strēmelīti jeb trubiņu aptinot ap adāmadatu.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 300 gr svaiga tunča, sagriezta pabiezās šķēlēs (7 – 8 mm);
  • 500 ml tomātu mērces + pāris ķiršu tomātiņi;
  • 1 sīpols, smalki sasmalcināts;
  • 1 ķiploka daiviņa, smalki sasmalcināta;
  • pāris bazilika lapiņas;
  • pāris piparmētru lapiņas;
  • 1 lauru lapa;
  • ½ glāze sausa baltvīna;
  • olīveļļa;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari, čili pipari.

Pagatavošana:

  • tunča šķēles noskalo zem tekoša auksta ūdens un kārtīgi nosusina. Nogriež ādu un sagriež nelielos gabaliņos;
  • tikmēr katliņā vai uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcep sīpolu līdz tas iegūst viegli zeltainu nokrāsu. Pievieno pāris tomātu pusītes un tomātu mērci. Pievieno pāris bazilika lapiņas, lauru lapu, sāli un piparus pēc garšas. Sautē apmēram 10 minūtes. Ik pa laikam apmaisa;
  • tikmēr citā pannā nelielā daudzumā olīveļļas pavisam viegli apcep sasmalcinātu ķiploka daiviņu un pēc tam pievieno gabalos sagriezto tunci. Visu apcep, kamēr tunča gabali iegūst zeltainu nokrāsu. Pārslaka ar vīnu un ļauj tam izgarot. Pievieno sasmalcinātas piparmētru lapiņas;
  • tunča gabalus pievieno tomātu mērcei, vai otrādi, un turpina sautēt apmēram 20 minūtes. Ik pa laikam visu apmaisa. Ja nepieciešams, pievieno papildus šķidrumu no katliņa, kurā vārās pasta;
  • tikmēr vieglā sālsūdenī liek vārīties pastu līdz tā ir gandrīz gatava (pietrūkst 1 – 2 minūtes);
  • gandrīz gatavo pastu pievieno mērcei un, visu nepārtraukti maisot, turpina sautēt 1 – 2 minūties;
  • pasniedz tiklīdz gatavs. Karstu.

Labu apetīti!

Pasta_Salsa di tonno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: