Jogurta kūka ar aprikozēm (Torta di albicocche e yogurt)

Food_Torta di albicocche

Aprikozes un persiki ir mani mīļākie augļi. Vislabprātāk tos ēdu svaigā veidā, jo tad, kad ārā ir +35 grādi, negribas neko īpašu no tiem gatavot, ja nu vienīgi granitu, semifreddo vai kādu ātro kārtojumu.

Šoreiz, izņēmuma kārtā, gatavoju kūku, kurai interesantu garšu un struktūru piešķir rīsu un mandeļu milti. Rīsi piešķir vieglumu un gaisīgumu, savukārt, miltos samaltās mandeles – interesantu kraukšķīgumu. Pamēģiniet!

Pēc vēlēšanās aprikozes var aizstāt ar persikiem vai citiem sezonas augļiem.

Nepieciešams (cepamā trauka diametrs: 24 cm):

  • 600 gr svaigu aprikožu bez kauliņiem;
  • 250 gr miltu (izmantoju rīsu miltus);
  • 50 gr mandeļu, sasmalcinātu miltos;
  • 3 olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem;
  • 150 gr tumšā cukura;
  • 200 ml jogurta pēc vēlēšanās (izmantoju grieķu jogurtu bez piedevām);
  • 60 – 80 ml sēklu eļļas vai izkausēta sviesta;
  • 1 paciņa cepamā pulvera;
  • pāris piles vaniļas esences;
  • pūdercukurs virsmas pārkaisīšanai (pēc vēlēšanās).

Pagatavošana:

  • aprikozes noskalo zem tekoša auksta ūdens un pilnībā nosusina. Pārgriež uz pusēm un izņem kauliņu. Apmēram 200 gr aprikožu atstāj virsmas dekorēšanai, pārējās sagriež šķēlēs, kārto traukā, pārkaisa ar cukuru un ļauj brīdi nostāvēties. Ik pa laikam apmaisa;
  • tikmēr uz sakarsētas pannas pavisam viegli apgrauzdē mandeles. Pilnībā atdzesē tās. Sasmalcina gandrīz tik smalki, cik milti (atstāju nelielus gabaliņus);
  • olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru līdz masa kļūst gaiša un gaisīga. Olu baltumus sakuļ ar šķipsniņu sāls stingrās putās;
  • olu dzeltenumu masai pievieno jogurtu, eļļu vai sviestu, izsijātus miltus, sasmalcinātās mandeles, cepamo pulveri, vaniļas esenci un visu vienmērīgi izmaisa. Lēnām cilājošām kustībām iecilā sakulto olbaltumu masu;
  • cepamo trauku iesmērē ar eļļu vai sviestu un pavisam viegli izkaisa ar miltiem;
  • lej tajā iepriekš pagatavoto masu un vienmērīgi nolīdzina to. Virspusi dekorē ar aprikožu šķēlītēm un pavisam viegli pārkaisa ar tumšo cukuru vai mandeļu skaidiņām;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 40 minūtes (gatavību pārbauda ar koka irbulīti);
  • pasniedz viegli siltu vai pilnībā atdzisušu pēc vēlēšanās pārkaisītu ar pūdercukuru.

Labu apetīti!

Torta di albicocche  pesche

2 Comments to “Jogurta kūka ar aprikozēm (Torta di albicocche e yogurt)”

  1. Aprikozes ir jāblanšē vai arī tiek liktas ar visu miziņu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: