Baklažānu pesto (Pesto di melanzane)

Food_Pesto di melanzane

Interesantas garšas pesto no svaigiem sezonas produktiem – baklažāniem, bazilika, pētersīļiem un piparmētru lapiņām. Tieši pēdējās tam piešķir īpašu garšu, tāpēc iesaku pamēģināt!

Izmantojams dažādos veidos, piemēram, kā uzkoda ar grauzdiņiem vai viegli grauzdētu maizi, maizīšu pagatavošanai (majonēzes vietā), pankūku pildījuma sastāvā, sāļajiem pīrāgiem, mērce pie pastas vai lazanjas (nedaudz atšķaida ar ūdeni, kurā vārās pasta), u.c.

Ledusskapī slēgtā traukā var uzglabāt 3 – 4 dienas.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 1 melnais, garais baklažāns (apmēram 500 – 600 gr);
  • 50 gr lobītu mandeļu (var aizstāt ar ciedru riekstiem, valriekstiem);
  • 50 gr parmezāna siera, smalki sarīvēts;
  • 1 – 2 ķiploka daiviņas;
  • saišķis bazilika;
  • pāris pētersīļu un piparmētru lapiņas;
  • olīveļļa;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari, čili pipari.

Pagatavošana:

  • baklažānu pārgriež uz pusēm, pārsmērē ar olīveļļu un liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 0C apmēram 30 minūtes jeb kamēr tā vidusdaļa kļūs mīksta. Pilnībā atdzesē (es šo darbību aizstāju ar to, ka baklažānus sagriezu nelielos kubiņos uz apcepu uz pannas bez taukvielām (!) līdz tie ieguva zeltainu nokrāsu);
  • tikmēr uz sakarsētas pannas apgrauzdē mandeles līdz tās iegūst viegli zeltainu nokrāsu;
  • liek blenderī mandeles un sasmalcina tās parupjos gabaliņos. Pievieno ķiploka daiviņu, bazilika, pētersīļu un piparmētru lapiņas un sastrādā smalkākā masā. Pievieno baklažānu mīkstumu (baklažānu gabaliņus) un sastrādā visu viendabīgā masā. Pašās beigās pievieno parmezāna sieru, sāli un piparus pēc garšas un olīveļļu pēc vēlēšanās (atkarībā no tā, cik biezu vēlas iegūt pesto);
  • uz pāris minūtēm ievieto ledusskapī, lai pesto atdzistu un iegūtu biezāku konsistenci;
  • pasniedz kā uzkodu vai izmanto kā piedevu citu ēdienu pagatavošanai.

Labu apetīti!

Pesto di melanzane

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: